2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az antivirális védekezés a baktériumokban adaptívabb, mint gondoltuk - 2014-04-17 22:09:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az antivirális védekezés a baktériumokban adaptívabb, mint gondoltuk

Egy, a Dr. Fineran által vezetett nemzetközi kutatócsoport (az új-zélandi University of Otago és a holland Radboud University Medical Center vett részt a kutatásban) a nemrégiben felfedezett antivirális es plazmid elleni védekezéshez használt bakteriális immunrendszer meglepő rugalmasságára derült fény, és a kutatásaik eredményét a PNAS-ban publikálták.

A CRISPR-Cas rendszer (http://www.mrns.hu/hirek/programozhato-dns-hasitas-rns-ek-segitsegevel-uj-modszer-a-molekularis-biologusok-eszkoztaraban) nagyon hatékony módjat jelenti a baktériumok számára a genetikai paraziták, mint példaul a vírusok, elleni védekezéshez. Az egyes kórokozók genomjából a baktérium egy kis részt beépít egy speciális szekvenciák által határolt részbe; így a baktériumot megtámadó fágok egyfajta “emlékezetet” alkotnak, ahogy egymás után sorakoznak akár a gyöngyök egy láncon. A kórokozó szekvenciákat (spacer) egy ismétlődő bakteriális szekvencia választja el egymástol. Ezt a szekvenciát a sejt fel tudja használni az elkövetkező fertőzes esetén arra, hogy a betolakodó fág vagy plazmid genomját felismerje, és irányítottan lebontsa.

Ez a rendszer hatákonyan működik mindaddig, amíg a fág genomja nem változik; azonban a mutációk mindenképp megjelennek, ahogy a vírus és a gazdasejt egymással versengve evolválódik – az egyik, hogy kikerülje a bakteriális immunválaszt, a másik, hogy fenntartsa az immunológiai védekezés képességét. Ha azonban a felismert szekvenciákban mutáció történik, akkor – az eddigi felfogás szerint - a baktérium képtelen volt felismerni a már ismert vírust. Dr. Fineran csoportja arra figyelt fel, hogy ha a felismert szekvenciákban mutaciók következnek be, maga az immunválasz valóban elmaradt, azonban a baktérium kiemelt gyorsasággal újabb szekvenciákat épített be a “memóriájába” a megváltozott szekvenciákból, ezzel megtartva az immunitását a betolakodó ellen.

Ez a kutatás két szempontból is lényeges: egyrészt fontos ismernünk a bakteriofágok és gazdasejtjeik közötti kapcsolat dinamizmusát, hiszen a fágterápia egyre inkább csábító lehetőségnek, gyógymódnak tűnik az antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek kifejlődésével (és az új antibiotikumok kutatásának lelassulásával). Másrészt a CRISPR-Cas rendszer persze gondokat is okoz a baktérium számára: megnehezíti a horizontális géntranszfert, hiszen plazmidok ellen is hatékonyan védekezik. Ez pedig azért fontos, mert ezzel a mechanizmussal közvetítik a baktériumok egymás között a különféle antibiotikum-rezisztencia géneket, valamint más, egyéb okokból fontos genetikai állományt. Egyes, embere veszélyes baktériumok vírusoktól szerezték azokat a toxinokat kódoló géneket, amelyek veszélyessé tették őket az ember számára (pl. a kolerát okozó Vibrio cholerae baktérium). Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a teljes földi bioszféra a baktériumokra épül. (Ahogy azt egy oktatóm mondta egyszer: ha eltünne az összes baktérium a Földről, minden “magasabbrendű” élet elpusztulna huszonnégy órán belül. Ha eltünnének a “magasabbrendű” létformák a Földről, a baktériumok észre se vennék.) Ennek a hatalmas rendszernek fontos részét képezi a vírusok és baktériumok közötti evolúciós versengés, valamint a géntranszfer jelensége, tehát a bakteriális immunrendszer kutatása jelentős érdeklődés középpontjában áll.

Forrás: otagokép


2014. április 17.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés