2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az antiszociális teknősök is képesek a szociális tanulásra - 2010-04-01 22:50:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az antiszociális teknősök is képesek a szociális tanulásra

A madarakra, a majmokra, az emberre is jellemző a csoportban való túléléshez nélkülözhetetlen képesség: a társaktól való tanulás.  A kutatók eddig úgy gondolták, ez a tulajdonság a közösségi élet kialakulásával karöltve fejlődött az evolúció során. Egy új tanulmány most rámutat egy ellenpéldára: egy magányosan élő hüllőfajról bebizonyosodott, hogy képes a társaitól tanulni.

Attól a pillanattól fogva, hogy a fekete teknős (vagy szenes teknős - Geochelone carbonaria) dél-amerikai esőerdei élőhelyén kibújik a tojásból, egyedül van. Szülők és testvérek nélkül nő fel, és a kifejlett egyedek útja ritkán keresztezi egymást. Ilyen esetben ha kiderül, hogy az szembejövő ellenkező nemű (erre az állatok a másik rituális fejmozgatásából következtetnek), hanyagul párosodnak, egyébként azonban nem vesznek tudomást egymásról.

A szociális interakciókkal szemben ennyire közömbös faj esetében nehéz belátni, hogy hogyan fejlődhetett ki a másoktól való tanulás képessége- mondja Anna Wilkinson, a Bécsi Egyetem viselkedésbiológusa. Egy napon azonban különös dolog történt. A kutatónő épp gyermekláncfüvet (a teknősök kedvenc csemegéjét) szórt az állatok ketrecébe, mindegyikük elé egy-egy marékkal. Az egyik teknőst azonban nem érdekelte a saját adagja, inkább a legelőször nekilátó Wilhelmina nevű nőstény porcióját szemelte ki magának. Ez gondolkodóba ejtette Wilkinsont, hogy vajon nem arról van-e szó, hogy ez a második teknős Wilhelmina viselkedéséből arra következtetett, hogy a gyermekláncfű lelőhely ott található. 

Az elgondolás igazolására Wilkinson berendezett egy kísérleti ketrecet, hogy megvizsgálhassa, hogy a teknősök jobban teljesítenek-e egy navigációs feladatot, ha lehetőségük van tanulni a fajtársuktól. Egy V-alakú rácsot állított fel, majd egy kis tálkát helyezett el a „V” szárai között, benne az állatok által nagyon kedvelt eperrel és gombával. Ezután Wilhelminát betette a kísérleti ketrecbe a „V” csúcsán kívülre, hogy a rács a teknős és a táplálék között legyen. Wilhelmina a 12 kísérlet mindegyikében megpróbált keresztülnyomakodni a rácson, de egyszer sem próbált körbe menni. Ugyanígy viselkedett a másik 3 kontrollállat is.

Ezután a kutatónő lassan, óriási türelemmel kiképezte Wilhelminát, hogy a kerítés mentén odanavigáljon a tálkához. Mindezt csak 150 próbálkozás után sikerült elérni. Miután azonban 4 olyan teknőst vizsgált, amelyek végignézték, ahogy Wilhelmina teljesíti a feladatot, ezekből 2 az első demonstráció, egy a második, míg egy a kilencedik bemutató után sikerrel vette az akadályt. Wilkinson kollégáival a Biology Letters online kiadásában számol be eredményeiről.

Wilkinson szerint a szociális tanulást fejlett képességnek, a kultúra gyökerének szokás tekinteni. Ezek a teknősök elvileg nem képesek rá, most azonban bebizonyosodott, hogy mégis. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szociális tanulás nem feltétlenül a szociális állatokra jellemző egyedi képesség; ez valószínűleg csupán az általános tanulás egy másik dimenziója, amely egyedül az állat kognitív képességeitől függ.

ScienceNOW, 2010. márc. 30.

Borsics József
 Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés