2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az antarktiszi Vida-tó egyedülálló élővilágot rejt - 2012-11-30 08:26:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az antarktiszi Vida-tó egyedülálló élővilágot rejt

Az Antarktisz egyik mindentől távol eső, 20 méter vastag jéggel borított tava élővilágának vizsgálatáról számoltak be amerikai kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban. Vizsgálatuk tárgya, a Vida-tó a McMurdo Száraz Völgyek területén található, rendkívül magas sótartalommal rendelkezik, ezért nem fagy meg vize a mélyebb rétegekben. A Száraz Völgyekben nagy területen kibukkan a legdélebbi kontinens alapkőzete, így ez a hely azon kevés antarktiszi területek egyike, melyet nem fed vastag hó- és jégtakaró. Errefelé a tavak is ritkák, így a Vida igazán különleges célpont.

A tó vize oxigénmentes, örökösen sötétségben van és hőmérséklete -13,5°C körüli. Ráadásul benne a bolygó valamennyi vizsgált vizénél magasabb a dinitrogén-oxid koncentrációja. A mostoha körülmények ellenére a csoportnak sikerült számos, egymástól evolúciósan nagyon távol álló mikrobát izolálnia a Vida vizéből, melyeket metagenomikai módszerekkel mutattak ki.

"Ez a tanulmány a Föld egyik legkülönlegesebb ökoszisztémájába enged betekintést" - nyilatkozta Dr. Alison Murray, a tanulmány főszerzője, a nevadai Sivatagkutató Intézet munkatársa (Desert Research Institute), akinek a molekuláris mikrobiális ökológia a szakterülete, e mellett pedig 17 éve kutatja a déli óceán és az Antarktisz mikrobiális élővilágát. "Eddig gyakorlatilag semmilyen tudással nem rendelkeztünk a sötét, jeges élőhelyek geokémiai és mikrobiális folyamatairól, különösen a 0oC alatti hőmérsékletű területekéről. Ez a kutatás kiterjeszti az ismeretanyagunkat azon élőlényekről, melyek képesek megélni ezekben az izolált krioökoszisztémákban, és hogy milyen stratégiákkal képesek életben maradni ezeken a nagy kihívást jelentő helyeken."

A nagyon hideg, sötét és izolált élőhelyen meglepően diverz és nagyszámú baktérium nyomát találták, melyek jelenleg a nap energiájából semmilyen módon nem részesülnek, ellentétben a földi ökoszisztémák szinte valamennyi tagjától. A Vida-tóra vonatkozó, 1996-ból származó adatok szerint a tó már legalább 3000 éve teljesen el van zárva a környezetétől.

Murray és szerzőtársai szigorú eljárásokat és speciális eszközöket dolgoztak ki, hogy a 2005-ben és 2010-ben tett kutatóútjaikon eredményesen gyűjthessenek mintákat úgy, hogy a tó érintetlen ökoszisztémáját nem szennyezik be. A kutatók steril sátrakban dolgoztak a tavat borító jég tetején, hogy a fúrási helyet és az eszközöket, valamint a felhozott jég- és vízmintákat se szennyezhesse be semmi, ami a levegőből származik. A mintákat kémiai elemzésnek is alávetették, meghatározták főbb összetevőit, illetve azokból DNS-t izoláltak anélkül, hogy előbb megpróbálták volna kitenyészteni a vízben élő mikroorganizmusokat. Ezután a mintákból nyert DNS molekulákról egy-egy fajmeghatározáshoz használt szekvenciát szaporítottak fel, ezeket plazmidba klónozták, E. coli baktériumokban felszaporították, majd megszekvenálták. Ezt a megközelítést, vagyis egy-egy élőhely mikrobáinak kitenyésztés nélküli analízisét nevezik metagenomikának.

A kutatók a mintákban kimutatták számos, még leíratlan baktériumfaj szekvenciáját, azonban a bakteriális taxonómiában szokás, hogy csak tenyészthető organizmusoknak adnak nevet, így a hivatalosan nem írtak le egyetlen új fajt sem. A talált baktériumok között vannak spirochaeták, proteobaktérimok, aktinobaktériumok, valamint több más jól ismert baktériumtörzs (azaz phylum) képviselői is (Firmicutes, Bacteroidetes), de felbukkan közöttük a rejtélyes TM7-divízió is. Ez utóbbi egy olyan törzs, melynek egyetlen tagja sem tenyészthető. Pusztán a szekvenciákból tudható, hogy létezik a baktériumok eme evolúciós ága, mely így a nevezéktan szerint latin nevet sem kaphat.

A geokémiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a sós víz és az alatta fekvő, vasban gazdag rétegek reakciója folytán dinitrogén-oxid és molekuláris hidrogén keletkezik, ez utóbbi lehet az, mely energiával látja el a mikrobiális közösség auxotróf tagjait, és végső soron az egész ökoszisztémát. Ha sikerülne ezt a feltevést beigazolni, az komoly hatással lenne az élet korlátairól alkotott képünkre: könnyen elképzelhető, hogy más, teljesen jéggel borított bolygók sós óceánjaiban is működnek ezek a folyamatok, melyek lehetővé tehetik az élet kialakulását és fennmaradását, azaz az élet több helyen is előfordulhat akár a Naprendszeren belül is.

Az antarktiszi jég alatt rejtőző tavak érdekes élővilágát jelenleg több csoport is vizsgálja: orosz kutatók az év elején fúrtak le a Vostok-tó vizéig, decemberben pedig angol biológusok kezdik meg munkájukat a 3 kilométernyi jég alatt található Ellsworth-tónál. Ez utóbbi tavak eltérnek a Vidától, mert geotermikus erők, nem pedig a magas sótartalom tartja őket folyékony állapotban, így mikrobiális élőviláguk is bizonyára egyedülálló.

Forrás: Eurekalert, PNASKép: A McMurdo Száraz Völgyek

2012. november 30.

Walter P. Pfliegler

Kapcsolódó cikkünk: Újraindul az antarktiszi jégpáncél alatti élet keresése

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés