2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az ámbráscetek halászhajókat követnek a könnyű zsákmány reményében - 2015-04-28 20:30:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az ámbráscetek halászhajókat követnek a könnyű zsákmány reményében


Az ámbráscetek, az óceán legnagyobb ragadozói, már célzottan támadják a halászhajók fekete tőkehallal teli hálóit és lopják ki a fogást. A fekete tőkehal és egyéb mélyvízi halak az ámbrás cetek természetes táplálékai a régióban. Ezeknek a hatalmas állatoknak az ügyes trükkjéről első alkalommal forgatott filmet egy tudóscsoport Alaszkában, és a filmet bemutatta a BBC Two is „Alaszka: a Föld megfagyott királysága” címmel. Ebben a filmben azt mutatják be, amint egy ámbráscet hosszú állkapcsa segítségével megfeszíti a kötelet, ami miatt lepattannak a halak a horgokról. Ezt a táplálkozási magatartást kifosztásnak nevezik és a szakértők úgy vélik, a cetek megtanulták használni.

"Nem tudom, hogyan lehet számszerűsíteni az intelligenciájukat, de a hatékonyságuk azonban szinte tökéletes", mondja Stephen Rhoads, a hajó kapitánya, aki mar 20 éve a területen halászik. "Minden évben egyre jobbak ebben, és az kevesebb munkát jelent számukra, hogy elvegyék a halainkat, mint az, hogy lemerüljenek, és a tengerben vadásszak le őket. Nincs kétségem afelől, hogy ezek a lények nagyon okosak."

A fekete tőkehalra vagy sablefish-re (Anoplopoma fimbrima) halászhajók először az 1970-es években számoltak be ámbrás cetek (Physeter macrocephalus) „bűnözéséről” az Alaszkai-öbölben. Azóta a halászati idény két hétről kibővült nyolc hónapra, és a kereskedelmi célú bálnavadászatot is betiltották; úgy gondolják, e kettőhöz hozzáadódott és tovább fokozta a problémát a cetek számának növekedése és valamint az idő arra, hogy tökéletesítsék a technikájukat. A horgok kifosztásról bejelentett incidensek száma emelkedni kezdtek az 1990-es évek közepén, és a cetek trükkje által okozott károk jelenlegi becsült költsége eléri a több százezer dollárt évente. Ez vezetett oda, hogy az iparágban úttörőként tudósok segítségével próbáltak megközelíteni a problémát.

A Southeast Alaska Sperm Whale Avoidance Project (SEASWAP) 2003-ban indult, hogy megpróbálja megérteni e titokzatos emlősök viselkedését és azt, hogyan szoktassák le őket a halászhajók követéséről. A tudományos kutatás párosult a halászok észrevételével, és számos tapasztalat készült az ámbráscetek zsákmányszerzéséről.  Több új eredmény is született az Alaszkai-öböl ámbráscet populációjáról, beleértve a genetikájuk meghatározását és a mozgásuk megállapítását.Alaszka: a Föld megfagyott királysága


A SEASWAP által vizsgált területen 120 ámbrás cetet figyeltek meg, amelyek mindegyike hím volt; a tudósok becslése szerint összesen 235 állat alkotja a populációt. Egyszerre akár 10 cetet is láttak a halászhajók kornyéken, ami azért szokatlan, mert a kifejlett hímek általában egyedül vadásznak a saját területükön és ez arra utalhat, hogy a kifosztás módszerét a cetek továbbadjak egymás között.

Azt is felfedezték, hogy a cetek, amelyek hanglokációval vadásznak, felfigyelnek a hajómotorok hangjára, ezt több mérföld távolságból is meghallják. "Előre megfontolt szándékkal érkeznek," - mondta Mr. Rhoads - "és határozottan tudják, hogy hal van a horgokon fél mérföldnyire a felszín alatt. Arra is rájöttek a hajóink hangja azt jelenti, hogy a halakat a felszínre húzzuk."

A megfigyelések azt is kimutatták, hogy az egyedek különböző mélységekben táplálkoznak: vannak példányok, amelyek viszonylag sekély vízben búvárkodnak, míg mások sokkal mélyebbre merülnek, ami hasonlít a természetes táplálkozási szokásaikhoz. Egyik megoldás lehet az, ahogyan a SEASWAP csoport megpróbálta távol tartani az ámbrásceteket a hajóktól, ez folyamatos ellenőrzéssel bizonyult a legsikeresebbnek. Ez magában foglalja a bálnákra szerelt jeladót, amivel nyomon követhetik őket a halászok. Erre használhatnak egy honlapot, vagy közvetlenül kapcsolatba lephetnek a SEASWAP-al, hogy megtudjak, merre úsznak a cetek.

A tudósok azt remélik, hogy beazonosítják a kb. 10 - úgynevezett "rossz fiút" - amelyeket a leggyakrabban látnak a hajók körül. Az egyik rendszeres látogató már kiérdemelte a „Rabló Jack” nevet, miután az elmúlt 10 évből kilencben láttak ugyanazon a helyen, az öbölben.  A SEASWAP most együtt kutat a világ más részein a cetek „halrablását” tanulmányozó tudósokkal és továbbra is együttműködik a halászokkal, hogy újabb megoldásokat dolgozzon ki a problémára.

"Még csak 160 évvel ezelőtt jelent meg a Herman Melville regénye a Moby Dick, amely leírta a bálnavadász hajó és a „fehér bálna”, drámáját a tengeren, most azonban a kocka megfordult, a bálnavadászatot betiltották, az ámbráscetek visszatérnek, és merész és meglepő módon megtanulják, hogyan fosszák ki a halászokat – akik eddig még nagyon tehetnek ellenük semmit. A természetvédelmi kérdések nagyon összetettek, és minden bizonnyal ez elég érdekes történet lesz az elkövetkező években ahhoz, hogy kövessük az eseményeket.

Forrás: BBC

Kép

Nemes Nagy Zoltán

2015. április 28.

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés