2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az alvás funkciója - 2010-07-07 22:29:18 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az alvás funkciója

Egy új tanulmány szerint az alvás kezdeti szakaszaiban az ébrenlétkor aktív agyterületek energiaszintje drámaian megnő. Az eredmények szerint ez a celluláris „energiahullám” tölti fel az agyat, hogy elláthassa az ébrenlétkor szükséges funkcióit.


A pihentető alvás frissítő hatása régóta köztudomású, azonban az alvás közben lejátszódó biológiai folyamatok kevéssé ismertek. Radhika Basheer és Robert McCarley  a bostoni  V.A. Healthcare System és a Harvard Medical School munkatársai szerint az agyi energiaszintek meghatározóak az alvás közbeni feltöltődésben. Basheer szerint eredményeik a biológia egyik nagy rejtélyét magyarázzák, az alvás funkcióját.

A kutatók patkányokban az adenozin-trifoszfát (ATP) szintjét mérték. Azt találták, hogy az ATP szintje az agy négy kulcsfontosságú, ébrenlétkor aktív területén megnőtt amikor az állatok a Non-REM alvásfázisban voltak, miközben az agy egészének aktivitása csökkent. Ébrenlétkor az ATP szint stabilnak bizonyult. A mért érték akkor sem növekedett amikor az állatokat ébrenlétre kényszerítették (enyhe rázással), 3-6 órával a szokásos „lefekvési” időpontjuk után sem.

A kutatók konklúziója szerint az alvás szükséges a tapasztalt „energiahullám” bekövetkezéséhez, hiszen alvásmegvonáskor az nem jelent meg. A megnövekedett felhasználható energia lehetséges, hogy regenerációs (esetleg raktározási –szerk.) folyamatokra fordítódik, hiszen az agy rengeteg energiát használ fel az ébrenlét „rutin” feladatainak ellátására.  Ez a vizsgálat érdekes bizonyítékként arról tanúskodik, hogy az alváskor megjelenő agyi energiahullám szükséges a helyreállító bioszintetikus folyamatokhoz.

Azonban az ATP hullám kiváltó oka még kérdés, a kutatást végzők szerint alvás közben az agysejtek csökkent aktivitásával lehet összefüggésben, de lehetséges, hogy sejt szignalizációval lesz magyarázható.

A kutatók eredményeiket a Journal of Neuroscience című folyóirat júliusi számában publikálták.

Science Daily 2010 Július 7.

Györfi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés