2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az altruizmus már 15 hónapos korban megmutatkozik - 2011-10-14 21:57:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az altruizmus már 15 hónapos korban megmutatkozik


Az emberfélék evolúciós sikerének egyik kulcsa az, hogy hatékonyan tudnak egymással együttműködni. Vajon erre minden ember képes? Hogyan alakul ki ez a tulajdonság bennük? És mikor? A University of Washington és Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology kutatóinak vizsgálata szerint két tulajdonság, mely a kooperációhoz szükséges, nevezetesen az igazságosság és az altruizmus már 15 hónapos csecsemőkben is fellelhető.

 
Az együttműködés olyan tulajdonságainkon alapul, hogy mások érdekeit is figyelembe vesszük. Ilyen tulajdonság az igazságosság érzése, hogy az egymással szembeni egyenlőségre törekszünk, vagy mások önzetlen megsegítése.

A kritikus kérdés, hogy a kooperatív viselkedés eme elemei az egyedfejlődés során mikor alakulnak ki és hogyan, egymástól függetlenül vagy egymással összefüggésben. A válasz erre a kérdésre fényt deríthet arra, hogy e tulajdonságok hogyan járultak hozzá ahhoz, hogy az emberek kooperatív lények legyenek. Korábbi tanulmányok szerint a kétéves gyerekek segíteni tudnak másoknak, ami az altruizmus jele. Igazságosságot az eddigi megfigyelések szerint azonban csak idősebb korban mutatnak.

Egy vizsgálat szerint 7-8 éves korú gyerekek egyenlően osztanak szét javakat, sőt erre már 3,5 évesen is képesek, ha az osztozkodásból nincs közvetlen hasznuk. Ám Jessica Sommerville, a University of Washington pszichológia docense, a korai gyermekkori fejlődés szakértője, azt gyanította, hogy mind az igazságosság, mind az altruizmus már fiatalabb korban megjelenik. Már 15 hónapos babák is kezdenek kooperatív viselkedést mutatni, például spontán segítik egymást. „Gyanítottuk, hogy az igazságosság és az altruizmus már ekkor megjelenhet, ami az igazságosság legkorábbi kialakulását jelezheti,” mondta Sommerville.

A kísérlet során negyvenhét 15 hónapos baba reakcióit vizsgálták, akiknek egyik szülőjük ölében ülve két rövid videót kellett végignézniük. Az egyik videón egy kutatónál egy kekszet tartalmazó tál volt, melynek tartalmát két másik személy közt osztotta szét. Kétszer végezte el a szétosztást, egyszer egyenlően, a másik esetben pedig az egyik résztvevő több kekszet kapott, mint a másik. A második film ugyanezeket a jeleneteket mutatta, de a résztvevők keksz helyett egy kancsó tejet használtak.

Ekkor a kutatók minden babánál egyedileg azt mérték, hogy meddig nézte a jelenetet a videón (ez az ún. figyelmi idő). Egy „az elvárások megsértése” (violence of expectation, VOE) paradigma szerint egy ember figyelmét felkelti és megnöveli, ha valami olyasmit tapasztal, ami ellentétben áll az elvárásaival, a világról alkotott elképzeléseivel például, ha egy letakart tárgy hirtelen „eltűnik” a takaró alól. A kísérletben a babák is akkor figyeltek jobban, mikor meglepődtek. Azoknak a babáknak, akik mindkét videót végignézték, több mint felénél a meglepetést az egyenlőtlen élelemelosztás okozta, vagyis ezek a csecsemők hosszabb ideig nézték a filmet, ha az egyik résztvevő több élelmet kapott, mint a másik.„A csecsemők az élelem egyenlő és fair elosztását várták, és meglepődtek, mikor azt látták, hogy az egyik személy több kekszet vagy tejet kapott, mint a másik,” mondta Sommerville. Vagyis már 15 hónapos korban megvan az igazságosság érzése.

A következő kérdés az volt, hogy a babák igazságosság érzéke összekapcsolódik-e az altruizmussal, jelen esetben azzal a hajlandóságukkal, hogy osztozzanak egy játékon. Ezt egy második kísérlettel vizsgálták. Ennek során minden baba két játék, egy egyszerű LEGO blokk és egy jobban kidolgozott LEGO figura közül választhatott. Bármelyik játékot választotta is egy csecsemő, az lett a „jobban szeretett játéka”. Ekkor bejött egy kutató, akit a babák még korábban nem láttak, a játékok felé intett, és azt kérdezte, hogy „Kaphatnék egyet?”. A csecsemők egyharmada megosztotta vele a jobban szeretett játékát (ők voltak az „altruista osztozkodók”), és másik egyharmaduk pedig a nem jobban szeretett játékát (ők lettek az „önző osztozkodók”. A harmadik harmad nem osztotta meg a játékát, mivel idegesek lettek az idegentől vagy nem voltak osztozásra motiváltak.

A második kísérlet eredményei már önmagukban is tanulságosak voltak. „Az osztozkodási kísérlet eredményei azt mutatják, hogy az élet korai szakaszában egyéni különbségek vannak az altruizmusban,” mondta Sommerville. A két kísérlet eredményeit összehasonlítva, a kutatók azt találták, hogy az altruista osztozkodók 92%-a hosszabb ideig figyelte azt a videót, mely egyenlőtlen élelemelosztást mutatott. Ezzel ellentétben az önző osztozkodók 86 %-a akkor lepődött meg jobban és mutatott több figyelmet, mikor az élelemelosztás fair volt.

„Az altruista osztozkodók nagyon érzékenyek voltak az igazságosság megszegésére az élelemelosztó feladatban,” mondta Sommerville. Mialatt az önző osztozkodók esetében a hatás majdnem ellenkező volt, mondta a kutató. „Eredményeink azt mutatják, hogy az igazságosság és altruizmus e normáit gyorsabban szerezzük meg, mint korábban gondoltuk,” mondta Sommerville.„Ezek az eredmények kapcsolatot mutatnak az igazságosság és az altruizmus között csecsemőkben,” mondta a kutató.

Vajon mindez azt jelenti, hogy az igazságosság és az altruizmus érzékének megléte természetes vagy ezek a képességek tanulhatók? Sommerville kutatócsoportja most ezt a kérdést vizsgálja, azt figyelik, hogy a szülők értékei és meggyőződései hogyan változtatják meg a csecsemők fejlődését. „Valószínű, hogy a csecsemők felveszik ezeket a normákat nem verbális módon, megfigyelve, hogyan bánnak egymással az emberek,” mondta Sommerville.

A cikk a PLOS ONE folyóiratban jelent meg.

Science Daily, 2011. október 10.
Marco F. H. Schmidt, Jessica A. Sommerville (2011): Fairness Expectations and Altruistic Sharing in 15-Month-Old Human Infants. PLoS ONE 6(10): e23223. doi:10.1371/journal.pone.0023223

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés