2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az alkohollal kevert energiaitalok kockázatai - 2011-04-20 09:22:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az alkohollal kevert energiaitalok kockázatai

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek lettek az alkoholos italok energiaitalokkal való kombinációi. Sokan tartják úgy, hogy ez az új szokás veszélyes, mert az energiaitalok fokozzák az alkohol hatását. A probléma aktualitása miatt a kutatók körében is egyre népszerűbb ez a téma. Legutóbb az Észak-Kentucky Egyetem egyik kutatócsoportja végzett kísérleteket, amelyek célja, hogy kiderítse, módosítja e az energiaital az alkohol hatását.

Az utóbbi időben több olyan tanulmány is készült, amiben a témát boncolgató kutatók megpróbálták kideríteni, hogy az alkohol és energiaital együttes fogyasztása növeli e az alkoholfogyasztás kockázatát. Sokan azért tartják veszélyesnek ezt a párosítást, mert az energiaitalok koffeintartalma fokozza az alkohol egyébként is jelentős vízhajtó hatását és így az alkoholfogyasztás miatti dehidratáltságot növeli. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az energiaitalok fokozzák az alkohol felszívódását és így erősebb részegséghez vezetnek, amink szintén beláthatatlan következményei lehetnek.

A téma kapcsán a napokban jelent meg a Wake Forest Egyetem orvosi karának tanulmánya, amiben a kutatók arra keresték a választ, hogy növeli e az energiaitalok alkohollal kevert fogyasztása a balesetek kockázatát, ahhoz képest, amikor csak alkoholt fogyasztanak a résztvevők. Dr. Mary Claire O'Brien és munkatársai azt találták, hogy az energiaitallal kevert alkohol növeli a balesetek kockázatát. A vizsgálatba bevont fiatalok elmondták, hogy sokan azért fogyasztanak ilyen italokat, hogy többet és tovább ihassanak (átlagosan 5,8 ital/alkalom a 4,5 ital/alkalommal szemben).

Egy másik kutatásban Dr. Dennil Thombs a Floridai Egyetem professzora 800 diák bevonásával végzett felmérést. A vizsgálat adatait 2008-ban gyűjtötték főiskolás kocsmákban este 10 és hajnali 3 óra között. Az önként jelentkezőket megszondáztatták, majd kérdéseket tettek fel nekik az aktuális italfogyasztásukkal kapcsolatban és arra vonatkozólag, hogy hogy érzik magukat, illetve akarnak e még autót vezetni. Ez a vizsgálat is az előzőhöz hasonló eredménnyel zárult, tehát azoknál a fiataloknál akik energiaitalt is fogyasztottak az alkohol mellé, nagyobb arányban voltak olyanok, akik később vezetni szerettek volna. A másik érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy az átlagos véralkoholszint ezek között a fiatalok között 0,109 volt szemben a csak alkoholt fogyasztó csoport 0,08 -as értékével.

A bevezetőben említett tanulmány is hasonló kérdésekre keresi a választ, csak egy kicsit más megközelítéssel. Az Észak Kentucky Egyetem kutatói 56 diák (28 férfi és 28 nő) bevonásával végeztek kísérletet, akikek négyféle ital fogyasztása után vizsgáltak. Ezek az italok a következők voltak: 0,65 g/kg alkohol, 3,57 ml/kg energiaital, alkohol – energiaital, placebóital. Az italok elfogyasztása után a résztevevők viselkedését feladatokon mérték. A résztvevők értékelték  saját érzéseiket is, beleértve az élénkséget, nyugodtságot, gyengeséget, illetve a részegség szintjét.

A vizsgálat kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás következtében megnő az ösztönös viselkedés szintje, függetlenül attól, hogy azt energiaitallal fogyasztották vagy a nélkül. Különbséget találtak viszont abban, hogy azonos mennyiségű alkohol elfogyasztása után mennyire érezték magukat élénknek a vizsgálatban résztvevők. Azt találták, hogy az energiaitallal kevert alkoholfogyasztás után kevésbé jelentkezik az alkohol fáradtságot okozó hatása, így ezek a fiatalok élénkebbek voltak a csak alkoholt fogyasztó társaikhoz képest.

Összességében tehát elmondható, hogy az energiaitalokkal kevert alkohol legjelentősebb hatása, hogy élénk állapotban tartja a fogyasztókat ezért azok tovább tudják folytatni az alkoholfogyasztást, illetve jobban képesnek tartják magukat olyan feladatokra – például a gépjárművezetésre – amikre a csak alkoholt fogyasztó társaik már nem.

EurekAlert!, 2011. 04.15

Bódi Balázs

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés