2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az agy felépítése összefügg a személyiséggel - 2010-06-28 22:04:32 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Az agy felépítése összefügg a személyiséggel

Egy új tanulmány szerint az agy különböző területeinek relatív nagysága összefüggésben áll bizonyos személyiségjegyekkel. A lelkiismeretes emberekben például nagyobb a laterális prefrontális cortex; ez a régió vesz részt az előzetes tervezés folyamatában.
A pszichológia mai elfogadott elmélete szerint a személyiség 5 nagyobb dimenzió mentén írható le (ez az ún. „Big Five-elmélet”), melyek a következők: 
 

-Extraverzió (magabiztosság)
-Barátságosság/Együttműködés
-Lelkiismeretesség
-Emocionalitás (neuroticitás)
-Nyitottság (intellektus)


Colin DeYoung, a University of Minnesota munkatársa kollégáival arra volt kíváncsi, hogy ezek a személyiségjegyek összefüggenek-e bizonyos agyi struktúrákkal.

A kísérletben 116 önkéntes vett részt, akik először egy a személyiségüket vizsgáló kérdőívet töltöttek ki, utána pedig egy agyi képalkotó eljárással meghatározták különböző agyterületeik relatív nagyságát. Az agyterületek nagyságának összehasonlítását egy számítógépes program végezte. A kutatók szoros összefüggést fedeztek fel egyes személyiségjegyek és bizonyos agyterületek között. A kutatócsoport eredményeiről a Psychological Science folyóirat hasábjain számol be.

DeYoung szerint „el tudjuk képzelni, hogy milyen egy extrovertált ember. Közlékeny, nyitott, szemtelen, erős jutalomkereső magatartás jellemzi, ezért is olyan rámenős.” Ezt a jutalomkeresést tartják az extrovertáltság legmeghatározóbb jegyének. Mivel korábbi tanulmányok alapján ismertek azok a struktúrák az agyban, amelyek szerepet játszanak az önjutalmazó magatartásformákban, DeYoung kollégáival arra gondolt, hogy ezek a régiók fejlettebbek kell hogy legyenek az extrovertált személyiségjegyekkel rendelkezők esetében.

S valóban, sikerült kimutatniuk, hogy az egyik ilyen struktúra, a mediális orbitofrontális cortex, amely a szemek mögött és felett található, szignifikánsan nagyobb volt az ilyen személyiségjegyekkel rendelkező alanyok esetében.

A kísérlet során hasonló összefüggéseket fedeztek fel a lelkiismeretesség és az előzetes tervezésért felelős agyi régió, vagy a barátságosság és a másik ember érzelmeinek, szándékainak, mentális állapotának megértéséért felelős agyterület között. Egyedül a nyitottság/intellektus személyiségjegyekhez nem találtak olyan területet, amellyel egyértelmű kapcsolat kimutatható lett volna.

DeYoung szerint ez az első eset, hogy ki tudjuk mutatni azokat a biológiai struktúrákat, amelyek ezen komplex személyiségjegyek kialakításában szerepet játszanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a személyiség kőbe lenne vésve a születéstől fogva. Ahogy növekszik az agy, közben folyamatosan változik. A tapasztalatok megváltoztatják a felépítését, és ezek a változások a személyiségre is hatással vannak.
 

ScienceDaily (June 23, 2010)

Borsics József
 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 19, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés