2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Áttörés a T-limfociták tenyésztése terén - 2010-01-20 00:29:05 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Áttörés a T-limfociták in vitro tenyésztése terénMindig is nagy kihívást jelentett az orvosok-és kutatók számára a T-limfocitákkal való in vitro kísérletek végzése, mivel a sejtkultúrákat nehéz fenntartani, valamint ezek a sejtek úgynevezett „feeder” sejteket és különféle növekedési faktorokat igényelnek laboratóriumi körülmények között történő fejlődésükhöz. Egy, a napokban publikált eredmény jelentősen megkönnyítheti a munkát.


In-vitro sejttenyésztés


A T-sejtek az immunrendszer elemei, az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői, a sejtes immunválaszért felelősek. A vörös csontvelő termeli a progenitor sejteket, az érésük pedig a tímuszban történik. Ez egy rendkívül összetett folyamat, számos szignálmolekula és növekedési faktor kapcsolódik az éppen érő limfocitákhoz, amely a sejten belül genetikai változásokat eredményez. A sejt növekszik, fejlődik, differenciálódik különböző feladatok elvégzésére.  Pubertásig a csecsemőmirigyben nagyszámú limfocita fejlődik, ám a serdülőkortól kezdve ez a szerv fokozatosan elsorvad, így az érés a nyirokcsomókban folytatódik, jóval kisebb aktivitással.

Egy egészséges ember életére ez az intenzitáscsökkenés nincs különösebb hatással, ám olyan megbetegedések esetén, mint a HIV fertőzés, vagy limfóma kialakulása, abnormálisan lecsökken a funkcióját ellátó T-sejtek száma, így az immunrendszer nem működik megfelelően. Ilyenkor a terápia csontvelő-transzplantáció, vagy érett T-limfociták szervezetbe juttatása, azonban mindkét eljárásnak komoly korlátai vannak. A transzplantáció sok esetben nem sikeres, mert a szervezet nem fogadja be a kapott szervet, illetve körülbelül 2 év szükséges ahhoz, hogy a limfociták száma újra elérje az optimálisat. Érett limfocitákat pedig nehéz laboratóriumban izolálni- és transzplantálni, mert nem könnyű elválasztani és megtisztítani őket a hozzájuk kapcsolódó feederektől és egyéb anyagoktól.

Egy  japánokból, amerikaiakból, britekből és olaszokból álló kutatócsoport elsőként olyan módszert dolgozott ki a humán tímuszból izolált T-limfociták in vitro tenyésztésére, amely nem igényel hozzáadott feedereket. Így pontosan a szervezetben lejátszódó módon tudott végbemenni az érési folyamat laboratóriumi körülmények között, s az értett sejteket utólag nem kellett bonyolult tisztítási eljárásoknak kitenni.

A kutatóknak sikerült elsőként azonosítani azokat a szereplőket és jelátviteli kulcslépéseket, amelyek a limfociták érési folyamatát meghatározzák. A foszfoinozitid-3-kináz családba tartozó p110d és p110g receptorok közvetítik a legfontosabb szignálokat az érő sejtekhez, valamint megtalálták a CXCL12 nevű kemokint. Ez az anyag játszik szerepet abban, hogy az érett T-sejtek az idegen anyag által megtámadott területre migráljanak, s a Notch- liganddal együtt nélkülözhetetlenek a normális működésű immunsejt kifejlődésében.

Ezen molekulák sejtkultúrához-történő hozzáadása lehetővé tette számukra, hogy a tímuszból izolált T-sejtek folytatni tudják és sikeresen befejezhessék érésüket, egyéb tápanyagok és sejtek segítsége nélkül. Így nagy mennyiségű, kifejlett limfocita állt rendelkezésükre, amelyek nem igényeltek különösebb tisztítást, hiszen a kultúra gyakorlatilag megegyezett a szervezetben lévő kolóniával. Az általuk szabadalmaztatott módszer  alkalmazása átütő sikert hozhat az AIDS és egyéb immunhiányos betegségek, valamint a vérképző rendszer daganatos megbetegedéseinek gyógyítása terén.

ScienceDaily, a Science magazin online kiadása (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100118092016.htm)

Tuboly Eszter

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés