2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Áttörés a DNS nanotechnológiában - 2010-04-11 08:50:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Áttörés a DNS nanotechnológiában

A DNS-ről szinte csak azt hallani, hogy az „élet tervrajza”, az „örök molekula”, a „testünk motorja”. Sok laboratóriumban azonban ezt az óriásmolekulát technológiai szempontból vizsgálják. Méreténél és stabilitásánál fogva sok tudós a nanotechnológia egyik lehetséges eszközének tekinti, és úgy látszik, ezt joggal teszik: egy kutatócsoport ugyanis kifejlesztette az első, DNS alapú nanocsöveket.

A nanotechnológia az orvostudomány számára igen sok perspektívát tartogat: fejlesztői szerint már elkezdődött a visszaszámlálás, és hamarosan a mindennapok során használhatjuk azokat a gyógyszereket, amelyek képesek akár egyedi sejteket is megcélozni speciális hordozóik segítségével. Egy ilyen különleges hordozó pedig – a legújabb eredmények szerint – akár egy DNS molekula is lehetne.

 A
McGill Chemistry Department kutatóinak csapata Dr. Hanadi Sleiman vezetésével jelentős áttörést ért el a DNS nanotechnológiai alkalmazásában. Olyan nanocsöveket fejlesztettek ki, amelyek alapja a nulkeinsav, és tervezéstől függően más és más hatóanyagok hordozására képesek. Sleiman szerint kutatásuk eredménye kiveszi biológiai kontextusából a DNS-t és eddig ismert és hasznosított funkciójától eltérően inkább a nanométer mérettartományú tárgyak egyfajta építőköveként használja.

A kutatók által megalkotott nanocsövek működését igen könnyű szabályozni. Azon túl, hogy gyakorlatilag kívánság szerint feltölthetők bármilyen anyaggal, az is szabályozható, hogy ezt pontosan mikor és hol szabadítsák fel: egy specifikus rövid DNS szál ugyanis képes a nanocsöveket kinyitni.

Mostanáig a DNS-csöveket csak úgy tudták elkészíteni, hogy egy kétdimenziós DNS-réteget hengerré göngyöltek. Sleiman módszerével a nanocsövek bármilyen alakot ölthetnek és lehetnek zártak, hogy magukban tartsák az anyagokat vagy porózusak, hogy kiengedjék azokat. A csövekben lévő anyagok, mint például gyógyszerek, akkor szabadulnak ki, mikor jelen van az a DNS szál, amely a nanocsöveket nyitni tudja.

A felfedezés egyik lehetséges jövőbeli alkalmazása a rákkezelés. Azonban, Sleiman szerint „még mindig messze vagyunk attól, hogy betegeket gyógyítsunk ezzel a technológiával, ez csak egy lépés ebben az irányban. A kutatók eredményeiket a Nature Chemistry március 14-i számában
publikálták.
 
ScienceDaily 2010. április 9.

Duleba MónikaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés