2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ártalmatlannak hitt rovarírtószer - 2014-05-14 08:14:24 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ártalmatlannak hitt rovarírtószer

Napjainkban egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben használunk különféle kémiai anyagokat, azonban a rájuk vonatkozó ismeretek gyarapítása nem tart lépést a vegyipari fejlesztések ütemével, sőt sokszor az újonnan felfedezett vegyületek forgalomba hozatalával sem. Ezek az anyagok esetenként olyan veszélyeket rejthetnek magukban, melyek egészségünk szempontjából súlyos következményekkel járhatnak.

Már a kora XVIII. századtól alkalmazták ízeltlábú paraziták elpusztítására a különböző krizantémfajok szárított virágfejéből előállított kivonatot, a perzsa porként elhíresült természetes piretrumot. A belőle izolált inszekticid hatásért felelős vegyületek, a piretrineknek előállítása azonban rendkívül költséges volt, ezért évtizedek óta mesterséges úton állítanak elő néhány hasonló szerkezetű kemikáliát, a szintetikus piretroidokat. Ezek a rovarirtók szelektív ízeltlábú-toxicitásuknak, hatékonyságuknak és az emberi egészségre kifejtett minimális hatásuknak köszönhetően rendkívül elterjedtek mind mezőgazdasági növényvédő szerként, mind háztartási rovarölő termékekben. De vajon valóban biztonságosak-e ezen szintetikus vegyületek?

A szintetikus piretroidok egyik képviselője a fenotrin, egy idegméreg, mely az ízeltlábúak idegsejtjein lévő Na-ioncsatornák működésének befolyásolása révén az állat pusztulásához vezet. Emlősökben, ezáltal emberekben mérgezéses tüneteket csak nagyon ritkán okoz. Kiváló szelektivitása miatt világszerte használják mezőgazdasági és háztartási rovarkártevők elpusztítására, illetve emberi megbetegedéseket is okozó ízeltlábú vektorok eliminálására. Több, kereskedelmi forgalomban lévő, emberi felhasználásra szánt termékben megtalálható, többek között tetűirtó samponokban, hajszeszekben. 2003-ban az Európai Unió, így Magyarország mezőgazdaságában is megszüntették növényvédő szerként való alkalmazását. Hazánkban nincs gyógyszertári forgalomban fenotrint tartalmazó készítmény, azonban számos vény nélkül kapható termék tartalmaz fenotrint, így az emberi expozíció valószínűsége mind a mai napig jelentősnek tekinthető.

Széleskörű felhasználása ellenére a fenotrint jellemző humán-toxikológiai vizsgálatok száma igen csekély, különösen kevés információval rendelkezünk a potenciális DNS károsító és rákkeltő hatására vonatkozóan. Ezen okból kifolyólag laboratóriumi körülmények között, emberi sejtekben tanulmányoztuk a szer génkárosító képességét annak érdekében, hogy felülvizsgáljuk a fenotrin használatához kapcsolódó egészségügyi kockázatot.

Vizsgálatainkat a DNS károsodást érzékenyen detektáló üstökös gélelektroforézis módszerével önkéntes donorokból nyert fehérvérsejteken, valamint májsejtkultúrán végeztük el. Eredményeink egyértelműen jelzik a fenotrin kifejezett génkárosító képességét, hiszen már a legalacsonyabb alkalmazott kezelés (20 µM) hatására is statisztikailag jelentős DNS károsodást mértünk. A fehérvérsejtek örökítő anyagában tapasztalt károsodás mértéke az alkalmazott koncentrációk növekedésének függvényében többszörösen meghaladta a májsejtek esetében mért értékeket, melynek hátterében feltehetően a méregtelenítő szerv sejtjeinek aktív detoxifikáló mechanizmusai állnak.

A károsító hatás jellegének kiderítésére vizsgálatainkat restrikciós endonukleáz kezeléssel is kiegészítettük, amely igazolta azt a feltételezést, miszerint a fenotrin DNS károsító hatását oxidatív módon fejti ki. Ezzel egy időben a törökországi Ondokuz Mayis Egyetem növényvédőszereket vizsgáló munkacsoportja is ugyanerre a következtetésre jutott.

A vizsgált rovarölőszer emberi sejtekben megfigyelt DNS károsító hatása a vegyület alulbecsült egészségügyi kockázatára utal, ám az eredmények valós körülményekre történő vonatkoztatásához további toxikológiai vizsgálatok szükségesek. Mindettől függetlenül tanácsos lenne szigorítani a fenotrin toxikológiai besorolását, illetőleg minimalizálni a közvetlen emberi alkalmazását.

2014. május 14.

Nagy Károly
tudományos segédmunkatárs


DE-OEC Megelőző Orvostani Intézet
Cím: 4028 Debrecen, Kassai út 26.
Postacím: 4012 Debrecen, Pf. 9.

A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti  Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító  rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt  keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.  
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés