2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Antitesttel gyógyítható a csontrák - 2010-02-10 09:55:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Antitesttel gyógyítható a csontrák

A csontszövet rosszindulatú daganatos elváltozásai a legrosszabb prognózisú betegségek közé tartoznak. A halálozási ráta rendkívül magas, s a betegeknek komoly fájdalmakkal kell megküzdeniük. Reményt adhat számukra a Bone Február 2.-i számában megjelent publikáció, amely egy ígéretes gyógyítási lehetőségről számol be.
térdízületben jelentkező daganat röntgenképe


A relaxin nevű hormonról korábbi tanulmányok már felvetették, hogy kapcsolatban áll bizonyos típusú daganatos megbetegedésekkel. Ezt a hormont  az emlő, a petefészek, a sárgatest, valamint a prosztata sejtjei termelik nagy mennyiségben, s az ízületek lazítása mellett az angiogenezis-serkentő hatása is ismert.

Az átlagosnál jóval magasabb koncentrációban mutatták ki számos emlő-és prosztatarákos beteg vérében, valamint igazolt tény, hogy főleg olyan tumoros elváltozásokkal áll kapcsolatban, ahol esélyes csontáttét létrejötte. Ennek hátterében a tumorsejtek azon tulajdonsága áll, hogy nagy számban fejezik ki a hormon receptorát.

Az Imperial College of London, valamint a Padovai Egyetem kutatói egér-és humán csonttumorból származó sejtkultúrákon tanulmányozták a relaxin hatását. Az osteoclast sejtekre- amelyek a csontszövetet bontják -serkentőleg hatott a hormon jelenléte. Nagy mennyiségű csontszövet lebomlását, valamint kálcium-felszabadulást tapasztaltak, amely hiperkalcémiához, s az ezzel járó tünetek megjelenéséhez vezetett.

Ezt követően anti - relaxin antitesteket adtak a sejttenyészetekhez. Az antitestek megkötötték a hormont, így megakadályozták, hogy a peptid kötődni tudjon a receptorához, így végső soron gátolni tudták a hormon osteoclastokra gyakorolt serkentő hatását.

A kutatók eredményeik közzétételével felhívták a figyelmet ezen antigén-antitest reakción alapuló gyógyszerek fejlesztésének lehetőségére. Ma ugyanis  a hatóanyag-tervezés fő útja a különböző receptorok gátlásán nyugszik, ám az ilyen célokra kifejlesztett új típusú gyógyszerek mellékhatásait alaposan kell feltérképezni, hisz ezeknél olykor komoly mellékhatásokkal kell számolni.

Tuboly Eszter

ScienceNow, 2010.02.05.


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés