2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ami nem öl meg, az megerősít - 2010-02-14 12:18:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ami nem öl meg, az megerősít

Ha antibiotikumot szedünk, az orvosunk figyelmeztet: a kúrát nem szabad félbehagyni, még akkor sem, ha javul a közérzetünk. Ennek oka, hogy rezisztenssé válhatnak a tüneteinkért felelős kórokozók, ha nem pusztítjuk el őket maradéktalanul. Egy új tanulmány megmagyarázza, hogy a patogének számára nem halálos antibiotikum koncentráció hatására hogy alakul ki a rezisztencia.Az antibiotikum rezisztenciát, napjaink egyik legnagyobb problémáját a gyógyászatban, hagyományosan passzív jelenségnek tartották, vagyis úgy tekintettek rá, mint egy véletlen, az antibiotikumokól független jelenségre.

A bakteriális genomban gyakoriak a random, véletlenszerű mutációk, és nem ritka az sem, hogy két baktérium DNS szakaszokat cserél egymással.  A véletlen mutációk, vagy egy újonnan szerzett DNS szakasz képessé teheti a mikrobát antibiotikumok ártalmatlanítására, a sejtből való kipumpálására, vagy valamilyen más úton történő lebontására. Mikor ezek a mutánsok antibiotikum hatásának lesznek kitéve, a természetes szelekció lehetőséget nyújt nekik, hogy felülkerekedjenek a nem rezisztens baktériumokon. A nem rezisztens törzsek így elpusztulnak, míg az ellenállóak elszaporodnak.

Az elmúlt 6 évben azonban egy ettől eltérő nézet alakult ki – mondja Jesús Blázquez, a Spanyol Nemzeti Kutatótanács mikrobiológusa. A kutatók felfedezték, hogy a baktériumok mutációs rátája bizonyos esetekben stressz hatására megnövekedhet, ami néha a rezisztencia kialakulását eredményezi. Kiderült továbbá, hogy maguk az antibiotikumok is okozhatják ezt a jelenséget, amit más néven hipermutabilitásnak nevezünk.

Egy új kutatás James Collins, a Harvard Egyetem munkatársának vezetésével most magyarázatot nyújt a jelenség kialakulására. Néhány éve Collins kutatócsoportja felfedezte, hogy az antibiotikumok kiválthatják a reaktív oxigén származékok (ROS), más néven szabadgyökök termelődését, melyek a DNS-ben mutációkat – esetlegesen így rezisztencia kialakulását - okozhatnak. Magas antibiotikum szint mellett ezek a mutációk a mikrobák pusztulásához vezettek. A kutatókban ekkor felmerült kérdés: mi történik a nem halálos dózisok hatására? Vajon a szabadgyökök felszabadulása következtében kialakulhatnak-e olyan mutációk, amelyek rezisztenciát okoznak?  

Hogy választ kapjon kérdéseire, a csoport Escherichia coli baktériumokat kezelt norfloxacin, ampicillin, és kanamycin alacsony koncentrációival. A gyógyszerek hatására a reaktív oxigén származékok szintje megnövekedett a sejtekben – számol be a kutatócsoport a Molecular Cell február 11-i számában. Egy egyszerű, sejtkultúrában kialakuló mutációszám-becsléssel azt az eredményt kapták, hogy a szabadgyökök akár nyolcszoros mutációs ráta növekedést is eredményeztek a norfloxacin alkalmazásakor. A következő lépésben kimutatták, hogy az alacsony koncentrációjú kezelés ténylegesen rezisztencia kialakulásához vezetett, sok esetben nem csak az adott gyógyszerrel, hanem egy egész sor más antibiotikummal szemben is.

Az egyik lehetséges magyarázat Collins szerint, hogy az alacsony dózisokban alkalmazott antibiotikumok a mutánsok széles skáláját eredményezték a bakteriális populációban – köztük sok rezisztens módosulattal. A kutatásnak gyakorlati haszna is lehet. Például ha a kutatók találnának egy olyan molekulát, amely képes megelőzni a hipermutabilitást, ezt kombinálhatnák az antibiotikumokkal, hogy megakadályozzák, vagy késleltessék a rezisztencia kialakulását.

ScienceNOW Daily News, 2010-02-11


Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés