2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ami megfiatalítja a sejteket - 2011-07-08 22:18:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ami megfiatalítja a sejteket

Az eukarióta szervezetek öregszenek, és a korral bizonyos káros elváltozások mutatkoznak rajtuk. Ám ezek a károsodások nem jutnak át a következő generációba. Vagyis a szaporító sejtek valahogy megfiatalodnak. Vajon hogyan teszik ezt? Ez a kérdés sokáig rejtély volt a tudomány számára, ám most megoldódni látszik. A kulcs egy gén, mely élesztő sejtek esetében visszafordítja az öregedés hatásait.


Ahogy a sejtek öregszenek, egyre több elváltozás figyelhető meg bennük. Többek között csökken a mitokondriumok száma és mérete, strukturális fehérjéik és enzimeik termelése, a sejtmag abnormálissá válik, a DNS javításának hatékonysága csökken. Élesztő sejtek (Saccharomyces cerevisiae) esetében gyűrű alakú, extrakromoszómális DNS darabok halmozódnak fel, fehérje csoportosulások jönnek létre, és abnormális szerkezetű lesz a nukleolusz (sejtmagvacska), azonban az nem világos, hogy pontosan mi okozza az öregedő sejtek halálát.

Bizonyos körülmények közt, például tápanyaghiány esetén az élesztő sejtek vegetatív szakaszból reproduktív szakaszba lépnek. A sporuláció során meiózissal a külső viszonyoknak igen ellenálló, haploid spórákat (ezek jelen esetben gaméták) képeznek, melyek konjugálva diploid zigótát hoznak létre.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói, Angelika Amon vezetésével annak jártak utána, hogy a különböző korú élesztő sejtek osztódásával keletkező spórák különböznek-e egymástól. Sem a fiatal, sem az idős sejtekből származó spórákban nem találták nyomát az öregedéssel járó károsodásoknak, és az összes spóra ugyanannyi ideig élt. A felhalmozódott DNS-darabok és fehérjék valószínűleg az eukarióta sejtekre jellemző, szabályozott önlebontó folyamat, autofágia révén kiürültek a sejtekből. Tehát a gaméta képzés megfiatalítja a sejteket azáltal, hogy eltünteti az öregedéssel járó sejtkárosodást.

A sporuláció alatt expresszálódik egy transzkripciós faktor génje, a NDT80, mely egy specifikus DNS-szakaszhoz kötődve körülbelül 150 gént aktivál, így teszi lehetővé a meiózis végbemenetelét. A vizsgálat során kiderült, hogy ha öreg sejtekben aktiválták a gént, akkor a sejtek nem osztódtak, viszont replikatív életidejük, vagyis annak mértéke, hogy hányszor osztódhatnak, megduplázódott. Azonban ekkor a korral járó elváltozások közül csak a sejtmagvacska károsodása szűnt meg, ami azt jelenti, hogy elsősorban ez áll az öregedés hátterében. A pontos mechanizmus felderítése még további vizsgálatokat igényel.

Funkciója alapján NDT80 a p53 génnel homológ, mely a sejtciklust szabályozza és egyben tumorszuppresszor. Megtalálható a Caenorhabditis elegans fonalféregben, egérben és emberben is. Ha az emberi sejtek életideje is hasonló szabályozás alatt áll, mint az élesztő sejteké, akkor a jelen kutatás eredményei közelebb vihetnek ahhoz, miként lehet az emberi sejteket megfiatalítani. „Lehet, hogy megtaláltuk a módját, hogy megfiatalítsuk a sejteket, és eltöröljük az öregedés jeleit,” mondta Amon. Ezért a kutatók a jövőben a p53 hatásainak vizsgálatát tervezik.

Michal Jazwinski, a new orleans-i Tulane University kutatója szerint „az emberek egy ideje már vizsgálják, hogy mi fiatalítja meg a gamétákat. Úgy tűnik, a NDT80 fontos szerepet játszik ebben – ez leszűkíti a vizsgálandó területet.”
A kutatás a Science folyóiratban jelent meg.

New Scientist, 2011. július 3.
MIT News, 2011. június 24.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés