2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ami a szuperbaktériumot irányítja  - 2010-06-06 11:52:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ami a szuperbaktériumot irányítja

A Staphylococcus aureus az egyik legfőbb emberi kórokozó, amely számos, a klinikai gyakorlatban használt antibiotikumra rezisztens. A McMaster University kutatói felfedezték, hogy mi az, ami ezt a szuperbaktériumot irányítja, vagyis megtalálták a processzorát (CPU).

Egy sor nehezen kezelhető, fertőző emberi betegség, mint tüdőgyulladás, a toxikus sokk szindróma vagy a húsevő betegségek, mind-mind bakteriális eredetűek. Ahogy egy baktérium egyre inkább rezisztenssé válik az antibiotikumokra, úgy lesz úgynevezett szuperbaktérium, mely a kórházakban igen nagy gondokat okozhat.

A Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research csapata kimutatta, hogy kis molekulájú vegyületek, amiket a Staphylococcus aureus és gyógyszer-rezisztens formái termelnek, határozzák meg ezen baktériumok fertőzőképességét és az általuk okozott betegség erősségét.

A csapat élvonalbeli kémiai kutatóeszközökkel azonosította ezeket a „patogén kis molekulájú CPU-kat”. Felfedezték, hogy két nem riboszómális peptid másodlagos anyagcseretermék (aureusimine) szabályozza a virulencia faktor expresszióját és szükséges a fertőzéshez.

A kutatók a kis molekulák funkciójának meghatározásához leállították azok szintézisét. Az így megszelídített, korábban halálos kórokozók már képtelenek voltak szétrobbantani a vörös vértesteket a kísérleti állatokban, kitisztultak a főbb szervekből, a lépből, a májból és a szívből.

A felfedezés  új lehetőségeket nyit a virulens baktériumok elleni harcban. „Azt találtuk, hogy amikor ezek a kis vegyületek le vannak kapcsolva, az működés- és fertőzésképtelenné teszi a baktériumokat” mondja a kutatást vezető Nathan Magarvey, a McMaster University orvosi és biokémiai tudományok adjunktusa. „Most azon vagyunk, hogy feltörjük ezt a patogént és összezúzzuk a rendszerét.”

A McMaster csapat a University of Western Ontario és a University of Nebraska kutatóival együttműködve vizsgálta, hogyan is működnek ez a „kis molekulájú CPU-k” és hogy vesznek részt a Staphilococcus aureus romboló tevékenységében.

Az áttörésről szóló cikk a Science folyóiratban jelent meg.

ScienceDaily 2010. 06. 03.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés