2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Alternatív anyagcsere növelheti az élethosszt - 2010-12-02 13:50:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
Alternatív anyagcsere növelheti az élethosszt

Ahogy egyre idősebbek leszünk, mindannyiunkban megfogalmazódik a gondolat: sokkal több időre lenne szükségünk ahhoz, hogy minden feladatunkat becsülettel elvégezzük. Valahol mindannyian vágyunk arra az elixírre, mely örök, de legalábbis hosszabb életet hozhat. Az élethossz problémája a biológia egyik kulcskérdése, melynek determináló faktorait sok kutató keresi. Amerikai biológusoknak úgy tűnik, sikerült találniuk egy alternatív anyagcsereutat, amely növelheti az élethosszt – fonálfáregben legalábbis. A fonálférgek és az ember közötti genetikai hasonlóság miatt lehet, hogy ennek nyomán hamarosan az emberi élet hosszát is meg lehet majd növelni.


A meglepő és nagyszerű eredménnyel szolgáló kutatók Jeffrey A. Butler vezetésével kutatásuk első lépéseként összehasonlító vizsgálatot végeztek vad típusú és Mit mutáns Ceanorhabditis elegans törzsek között. Tapasztalataik azt mutatták, hogy a Mit törzs egyedei szignifikánsan hosszabb ideig éltek a vad típusú állatokhoz képest, ami azért meglepő, mert a mutáns törzsben a mitokondrium elektrontranszportlánca hibás, vagyis az a biológiai rendszer, ami az aerob (oxigénfüggő) élet kulcsfontosságú biokémiai folyamataihoz – összefoglaló néven a terminális oxidációhoz – esszenciális rendszer.

Terminális oxidáció

A terminális oxidáció – vagy sejtlégzés – a lebontó biokémiai folyamatok utolsó állomása. A terminális oxidáció során hasznosul a légzéssel felvett oxigén, itt alakulnak vissza az anyagcsereutak során redukált koenzimek, és ennek a folyamatnak a során termelődik az életfolyamatokhoz elengedhetetlen  ATP, ami a sejtszintű energia hordozómolekulája. Mind az ATP termelése, mind pedig az oxigén hasznosítása illetve a redukált koenzimek reoxidálása a mitokondrium (ami a sejt energiatermelő organelluma)  belső membránjához kapcsolt elektrontranszportláncon megy végbe, vagyis ennek a rendszernek a helyes és hibátlan működése eddigi tudásunk szerint az élet alappillére.


Videó: a légzási lánc és a terminális oxidációEnnek nyomán feltételezték, hogy a Mit törzsekben egy alternatív anyagcsereút alakult ki, amely helyettesíti a hibás elektrontranszportláncot, illetve azt, hogy a különböző Mit törzsek  {clk-1(qm30) és isp-1(qm150)} rendelkeznek valamiféle közös, mérhető jellemzővel.

Ennek eldöntésére különböző metabolomikai eljárásokat (HPLC-UV alapú) alkalmaztak. (Ez az eljárás alkalmas arra, hogy különböző anyagcseretermékeket kvalitatív és kvantitatív jellemezzen).

Összehasonlították mind a clk-1, az isp-1 és a WT (vad típusú) állatok anyagcsereprofilját, és várakozásaiknak megfelelően azt tapasztalták, hogy a Mit mutáns állatok anyagcsereprofilja lényegesen eltér a vad típusú állatokéhoz képest. Ami még ennél is meglepőbb volt az az, hogy azok a vad típusú állatok, akiket oxigénhiányos környezetben neveltek, a Mit mutáns állatokhoz hasonló anyagcserutakra utaló mérési eredményeket szolgáltattak.

Mivel a fonélférgek és az ember között genetikai szinten nagyon sok a hasonlóság, a kutatók joggal remélhetik, hogy az emberben is lehet „indukálni” olyan alternatív anyagcsereutakat, amelyek hosszabb életet eredményezhetnek.

A kutatás egyik fontos üzenete az, hogy az életünk hossza nagyban függhet attól is, hogy milyen módon és milyen mértékben vagyunk képesek anyagcserénk során az energiát hasznosítani.

A csoport eredményeit a Federation of American Societies for Experimental Biology Journal hasábjain publikálta.

ScienceDaily, 2010.12.02

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: aszlavik@elte.hu2010-12-04 20:42:01 
"A kutatás egyik fontos üzenete az, hogy az életünk hossza nagyban függhet attól is, hogy milyen módon és milyen mértékben vagyunk képesek anyagcserénk során az energiát hasznosítani."
 
Küldő: Levi2010-12-03 08:10:14 
Lehet, hogy hosszabb ideig élnek, de az életfolyamataik lényegesebben lassabbak, mint a vad típusú társaiknak. Emberben ez annyit tesz, hogy habár hosszabb ideig él, de több időbe telik, hogy ellássa a feladatait. Ha több időre van szükségünk, hogy feladatainkat ellássuk, nem biztos, hogy ez az élethossz megnövelő anyagcsere út a legjobb választás (elgalábbis ebben a formájában nem).
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés