2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Allergénmentes tejet ad egy új-zélandi tehén - 2012-10-04 22:58:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Allergénmentes tejet ad egy új-zélandi tehén

A csecsemők körülbelül 1,5 százaléka allegiás a tejre, illetve a béta-laktoglobulin (BLG) nevű tejfehérjére. Dr. Stefan Wagner az új-zélandi AgResearch molekuláris biológusa azt nyilatkozta, hogy a BLG-t előállítják a tehenek és más kérődzők, de az emberi anyatejben nem található meg.  Régóta sejtették hogy a BLG lehet az allergia egyik oka, de a valóság még mindig rejtély marad.

Az allergia kiküszöbölése érdekében Wagner és kollégái azonosították a fehérje genetikai kódját. RNS interferencia segítségével blokkolták a béta-laktoglobulin (BLG) termelést, majd a módosított gént a sejtmagba juttatták. Megpróbálták hibás formában is klónozni a BLG-t, de ez szinte lehetetlennek bizonyult mivel a rendelkezésre álló technikák amivel bejuttathatnák az idegen géneket az állatba, nem voltak elég precízek és a rossz helyen levő gének nem megfelelően expresszálódtak. A kezelt nukleuszt belehelyezték a tehén petesejtjébe amelyet megtermékenyítettek majd visszaültettek. 57 Klónozott,  anti-BLG-t hordozó embriót ültettek tehenekbe, és 5 terhességből 1 élő nőstény borjú lett, akit Daisy-nek neveztek el. A borjú egészséges, bár érdekes módon hiányzott a farka.

A tehén* hormonokat kapott, hogy elindítsák a korai laktációt, majd a tej analizálása felfedte, hogy a tejből teljesen hiányzott a BLG. A többi tejfehérje szintje viszont szokatlanul magas volt, különösen a kazeiné, aminek az eredménye a magasabb kálciumszint, és így a jobb sajthozam. „ Nem vagyok biztos benne hogy ez a tej jobb vagy egészségesebb lenne mint a többi, de hasznos lehet a sajtkészítés során." - nyilatkozta Wagner.  
Azt sem lehet még tudni hogy a tej ízletesebb e ,egyelőre nem lehet kipróbálni az új-zélandi törvények miatt. Az allergénmentes tej felhasználható lenne baba tápszerekhez is. Különösen fontos lenne a csecsemők első életévében ugyanis ritkán de előfordulhat életveszélyes, anafilaxiás reakció is.

A kutatók szerint a jövőben ez a módszer potenciálisan hatékony eszközként szolgálhat hogy megcélozzanak további géneket és módosíthassák az állatok egyéb vonásait ami eredményezhet például továbbfejlesztett védekezőképességet vagy a jobb laktációs teljesítményt, illetve gyógyászati célokra is felhasználhatnák az újonan kialakított tulajdonságokat.  "Az állatokat elszigetelten tartják, és a tejet pusztán analitikai célokra használják." - mondta Wagner a GM ellenes csoportok megnyugtatásául. Azt mondja a tej kereskedelmi célú felhasználása nagyon messze van , meg kell még várni a természetes laktáció beindulását, és azt a tejet is elemezni kell.

A csoport megvárja hogy a borjú idősebb legyen, hogy tanulmányozhassák a BLG funkcióit, és talán megoldják a hiányzó farok rejtéjét is.

*
"Analysis of hormonally induced milk from this calf demonstrated absence of BLG and a concurrent increase of all casein milk proteins." Csak néhány csepp tejet adott.

Forrás: New Scientist, Nature, ABC.net, Kép

2012. október 4,

Papdiné Morovicz Andrea

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés