2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Akusztikus élvezet - 2011-01-11 12:21:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Akusztikus élvezet

A zene kultúránk fontos része. Munkához, tanuláshoz, kikapcsolódáshoz vagy csak úgy céltalanul szinte mindenki naponta hallgat valamilyen muzsikát. Ennek önző és önzetlen aspektusa egyaránt kézzel fogható. Önző, mert a saját hangulatunkat szeretnénk javítani. Önzetlen, mert a szociális kapcsolataink építésére, ápolására is kiváló eszköz. Egy friss kutatás bebizonyította miért érezzük jobban magunkat a számunkra kellemes zene hallgatása közben.
Azt már régóta tudjuk, hogy a zene stimulálja agyunkat, és különböző érzelmeket tud kiváltani. A zene egy olyan absztrakt hatás, ami olyan érzelmeket hív elő belőlünk, mint ez eufória és a vágyakozás. Hasonló a kézzelfogható jutalmakhoz, melyek a striátrális dopaminerg rendszerre hatnak. A striátum a limbikus rendszer eleme. Ez a komplexum felelős a beérkezett információ érzelmi színezésért, a félelemért, szorongásért épp úgy, mint az örömért vagy a jókedvért. A corpus striatum dopaminerg neuronjaiból kiinduló projekció felelős a jutalmazó rendszer működésért. A dopamin ezért nagyon fontos az érzelmi stabilitás fenntartásáért, melyet a mesokortikális és mesolimbikus pályákon keresztül lát el. A nigrostriátrális pályán keresztül felelős a mozgáskoordinációért is. Ennek a hibája felelős a Parkinson kór mozgással kapcsolatos komponenséért (tremor, rigor, bradikinézis), míg az érzelmi sivárság az előbb felsorolt pályák feladata.

A jutalmazási rendszer feladata a motiválás. Ezt a motivációt keressük folyamatosan, többek között a zenén keresztül. A hatás vizsgálatához a kutatók C11 izotóppal jelölt raclopride (D2 dopamin receptor antagonista) pozitron emissziós tomográfiás térképezést (PET-scan) alkalmaztak, melyet az autonóm idegrendszer aktivitásának pszcihofiziológiai vizsgálatával egészítettek ki. A striátrális endogén dopamin kibocsátás fokozódott a zenehallgatás érzelmekre ható komponense miatt. 

A fokozott dopamin kibocsátással összefüggő működésbeli változások vizsgálatához a kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotást (fMRI) alkalmaztak. Ezt az elemzést azonos stimulussal és hallgatósággal végezték. Az eredmények egy funkcionális szétválásra mutattak rá. A nucleus caudatus a zenét megelőző időszakban volt aktívabb, míg a nuclues accumbens működése az érzelmi válaszok csúcsának átélése közben fokozódott.

Az eredmények rámutatnak, hogy a zenére adott intenzív gyönyör dopamin felszabaduláshoz vezet a striátrális rendszerben. Talán még érdekesebb, hogy az absztrakt jutalom birtoklását megelőző időszakban a gyönyör létrehozásáért felelős anatómiai struktúráktól független területek aktiválódnak.

Ez, és az ehhez hasonló vizsgálatok segíthetnek megérteni, hogy miért olyan kiemelkedő érték a zene minden emberi közösség számára. A limbikus rendszer szerepe eddig is bizonyított volt, de a pontos mechanizmusokat még mindig nem látjuk tisztán. Ezen rendszer működése az embernél a legfejlettebb, talán épp ettől vagyunk azok, akik vagyunk. Ugyanakkor a fejlettebb állatoknál is léteznek hasonló funkciók, így érthető, hogy a házi kedvenc miért ad olykor meglepő reakciókat a gazdi zenei élményeire.

Nature, 2011. január 09.

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés