2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ahol a tengeri teknősök az "elveszett éveiket" töltik - 2014-03-05 21:04:47 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ahol a tengeri teknősök az "elveszett éveiket" töltik

A kutatók nemrég jelentették meg az első műhold követési adatok eredményét a fiatal cserepes teknősökről. A fiatal állatok kényelmesen utaznak északi irányba a Golf-áramlattal, majd az Azori-szigetek felé veszik az irányt. Útjuk során a legtöbb időt a hullámokon lovagolva töltik és a Nap segíti őket a testhőmérsékletük növelésében. " Erről a kevés fiatal teknősről származó adat néhány igazán fontos fejleményhez vezethet a teknős populációk megértéséhez, mondja Nathan Putman, az Oregon State University (Corvallis) a teknős biológusa.

Az élet korai szakaszát a tengeri teknősöknél "elveszett évek"-nek nevezik, mert senki sem tudja pontosan, hol töltik ezt az időszakot a fiatal állatok. Hosszú évtizedek alatt a kutatók hajós megfigyelések, tengeri áramlatok és egyéb adatokat alapján elemezték és összerakták a részleteket az állatok vonulási útvonaláról. Újabban a tudósok a teknős szöveteinek izotópját tanulmányozzák, hogy elemezzék a táplálékukat és a korábbi helyszíneket, ahol megfordultak, ezek alapján létrehozva számítógépes szimulációkat az útjukról. Az alapvető kép ez: a fiatal teknősök kiúsznak a nyílt tengerre, hogy elkerüljék a halakat, cápákat és más ragadozókat. Miután elhagyják a kontinentális talapzatot, az ún. észak-atlanti szubtrópusi áramlattal utaznak tovább. Néhány évvel később visszatérnek a szülőhelyükre, az Egyesült Államok keleti partjaira.

A felnőtt állatokra szerelt jeladós segítettek a kutatóknak a nyomon követésben, de a tégla méretű adók túl nagyok voltak a fiatal teknősök számára. Ahogy a technológia fejlődésével az adók egyre kisebbek lettek, Katherine Mansfield tengerbiológus, az University of Central Florida (Orlando) kutatójaolyan okostelefon nagyságú adókat használt, ahol napelemek segítettek csökkenteni a jeladók méretét és súlyát. Mansfield és kollégái összegyűjtöttek 17 cserepes teknős fiókát, amelyek 3-4 centiméter nagyságúak voltak a délkelet-floridai strandokról és  3-9 hónapos korukig nevelték őket, amikor már elég nagyok voltak ahhoz, hogy elbírják az adókat - és ekkor szabadon engedték őket egy hajóról,  kb. 18 km-re a parttól.

Az adók 27-220 napig működtek, ez idő alatt bizonyos teknősök 4300 kilométerre távolodtak. Ahogy az várható volt, az összes teknős észak felé haladt a Golf-áramlattal, később a legtöbbjük keletre fordult Észak-Karolinába a Cape Hatteras fok környékén. Az utak összhangban voltak azzal, amit Putman számítógépes modelljein megjósolt. A teknősök nem céltudatosan haladtak az Azori-szigetek felé, kisebb köröket írtak le és megpróbálták elkerülni a hidegebb vizeket. Szinte minden idejüket a felszínen töltötték, és a Mansfield szerint ez segítette melegen tartani a testhőmérsékletüket. (Talán arra is vártak, hogy növeljék a tüdő kapacitásukat).

Hét teknős bemerészkedett a Sargasso-tengerre. Amellett, hogy ez a hely rákok és más táplálékállatok búvóhelye, a sötét növényi anyag jobban elnyeli a nap melegét. Az adók azt mutatták, hogy a hőmérséklet a teknősök páncélja körül 4° -  6° C-kal melegebb volt, mint egyébként lenni szokott. " Nagyon sok napfényt gyűjtöttek" - mondta Mansfield. "Ez az első olyan adat, amely igazolja az óceáni felület termikus előnyeit a fiatal tengeri teknősök számára" mondta Alan Bolten, az Archie Carr Center for Sea Turtle Research (University of Florida, Gainesville) tengerbiológusa.

Az eredmények " viszonylag tiszta és világos bizonyítékai annak", hogy a fiatal cserepes teknősök hova mennek fiatal korukban, mondta Putman. Kimutatva azt, hogyan változhat ez a hőmérséklettel, felmerül a kérdés, hogy a különböző migrációs útvonalak hatással lehetnek-e a teknősök növekedésére és a populációdinamikájára. Például azok a teknősök, amelyek eljutnak a meleg Azori-szigetekre hamarabb lesznek ivarérettek  mint azok, amelyek valahol máshol, hűvösebb vizeket tartózkodnak. Bolten felhívta a figyelmet arra, hogy a kutatásban a  teknősök nagyobbak voltak, mint az újszülöttek, de Mansfield arra számít, hogy a frissen kikelt egyedek mozgása is hasonló lehet.

Forrás: Science


2014. március 6.

Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés