2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Agytumor kezelés - egerekben működött - 2010-06-10 05:24:42 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Agytumor kezelés - egerekben működött

Az agytumorok gyakran sebészi úton nehezen megközelíthetőek, és kemo- illetve radioterápiára is gyenge választ adnak. Ez kiemelten igaz a gliasejtes elemekből kiinduló gliomákra. Távoli áttétet nagyon ritkán adnak, de a központi idegrendszeren belüli disszemináció gyakori. Egy új módszerrel genetikailag módosított őssejteket fecskendeznek be a tumoros betegek agyába, ahol azok egy inaktív daganat-ellenes gyógyszert fognak potenciális és irányított daganat-ölő szerré átalakítani. A módszerrel specifikusan a rákos sejtek támadhatók, az eddigieknél jóval nagyobb dózissal.


Az őssejtek erősen vonzódnak a tumorsejtekhez, így várható, hogy a primer tumor mellett a másodlagos, metasztatikus gócokat is hasonlóan nagy affinitással megtalálják. Ezzel elérhető lehet lokálisan magasabb hatóanyag dózis elérése a teljes testben megnyilvánuló mellékhatások minimalizálásával.

A Kalifornia-állambeli City of Hope - Beckman Research Institute kutatócsoportját Karen Aboody vezeti. A kísérlethez genetikailag manipulált citozin-deamináz termelő képességgel rendelkező magzati neurális őssejteket használtak. Ez az enzim alakítja át az őssejt közvetlen közelében az 5-fluorocitozin (5-FC) nevű daganatellenes szert biológiailag aktív kemoterápiás szerré, 5-fluorouracillá (5-FU).

A módosított őssejteket ezután agresszív agytumorral, gliomával rendelkező egerek agyába fecskendezik. Az 5-FC-vel kezelt egerek daganatának tömege 70%-kal csökkent a kezeletlen egyedekhez képest. „Valójában sokkal nagyobb kemoterápiás dózist engedhetünk meg közvetlenül a tumornál lokalizálva,” mondja Aboody, aki a Németországban megtartott nemzetközi agytumor konferencián beszélt eredményeikről.

Az Egyesült Államok gyógyszer felügyeleti szerve jóváhagyta egy biztonságos próba terápia kifejlesztését 20 kiújuló gliomával rendelkező páciensen, ahol a várható élettartam mindössze 3-6 hónap. Az őssejteket a tumor üregébe bocsátják, hogy csökkentsék a tömegét. Ezután 4 napot hagynak az összes rákos sejt elérésére. A továbbiakban a betegeket naponta 5-FC-vel kezelik egy hétig.

A glioma sejtek apró kolóniái gyakran beágyazódnak az ép agyszövetbe is, de Aboody reméli az új eljárással az összes önálló tumor sejt elpusztítható, így a legkisebb metasztázisok is.

Evan Snyder, a szintén Kalifornia-állambeli Sanford-Burnham Medical Research Institute orvos professzora, az őssejtes rákterápia úttörője szerint éppen azon okok miatt fognak az őssejtek a tumor felé vándorolni, amiért a tumor képes normál szövetek invázójára. „Azt hiszem az agyon kívüli áttéteknél és más típusú daganatoknál szintén működni fog ez a módszer,” mondja.

A stroke által okozott károsodások kijavításánál használt őssejtekkel ellentétben az Aboody által használt őssejtek nem differenciálódnak, és 48 órán belül befejezik osztódásukat. Ez csökkentheti az aggodalmat az iránt, hogy a tumorsejtek a saját igájukba fogják az őssejteket.

NewScientist, 2010-06-04

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés