2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Agyimplantátum selyemből - 2010-04-21 15:51:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Agyimplantátum selyemből

A kutatóknak sikerült egy olyan agyimplantátumot kifejleszteniük, amely beültetés után részben feloldódik, így hézag- és elmozdulásmentesen illeszkedik az agy felszínére. A technológia a sérült agyi területek áthidalásával hozzájárulhat az epilepsziás rohamok monitorozására és kezelésére kialakított, hatékonyabb eszközök kifejlesztéséhez.

Walter Koroshetz, a National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) igazgatóhelyettese szerint „ezek az implantátumok képesek az elektródok és az agyszövet közötti érintkezést maximalizálni, míg az agy károsodását minimalizálják. Az implantátumokra egy sor olyan eszköz építhető, amelyek az epilepszia, a gerincvelő sérülések és más idegrendszeri károsodások kezelésében hatékonyak lehetnek.”

A Nature Materials című folyóiratban publikált
tanulmány rámutat, hogy az ultravékony, rugalmas, részben selyemből készült implantátumok megbízhatóbban képesek az agyi aktivitások rögzítésére, mint a vastagabb, rugalmatlan alapra épített, hasonló elektronikával ellátott társaik.

A legegyszerűbb agyi aktivitást mérő eszközök tű formájú elektródok, amelyek mélyen behatolnak az agy szövetébe. Az ennél finomabb kidolgozású műszerek, más néven mikro-elektródsorok, több tucat félig hajlékony huzalból állnak, amelyeket általában egy merev szilikonrácshoz rögzítenek, ami nem képes felvenni az agy alakját.

Az epilepsziás betegek esetében ezek az elektródsorok felhasználhatók a kezelésben. A műszer képes detektálni a rohamok korai jeleit, és megfelelő impulzusok kibocsátásával képes megfékezni a rohamot. A gerincvelői sérültek esetében a technológiával akár komplex szignálok is továbbíthatók, így ezek a betegek képesek lehetnek újra használni amúgy egészséges izmaikat, sőt, az implantátum a jelet akár egy mesterséges végtagba is irányíthatja, amelyet így egyenesen az agyból lehet vezérelni.

„A kutatás célja egy olyan ultravékony platform létrehozása volt, amely képes felvenni az agy felszínének komplex formáját, és a minimumra szorítja a szöveti károsodás, és a gyulladás mértékét”- számol be Brian Litt, a University of Pennsylvania School of Medicine neurológusa, a tanulmány társszerzője.

Az implantátumra épített elektródok 500 mikron vastagok, ami kb. 5 db átlagos emberi hajszál vastagságának felel meg (az emberi hajszál vastagsága 17-180 mikrométer között mozog). Az éles elektródok és merev felszínek hiánya növeli az alkalmazás biztonságát, kevesebb sérülést okoz az agyszövetben. Emellett, mivel az implant képes „ráolvadni” az agy felszínére, stabilabban rögzül, és az agy esetleges koponyán belüli elmozdulásait követi. Mivel kisebb kockázatot jelent, nagyobb mennyiségű elektród juttatható az agyba, így nagyobb területek aktivitásának rögzítésére nyílik lehetőség.

A rugalmassága mellett azért választották a kutatók a selymet alapanyagul, mivel elég erős ahhoz, hogy az elektródok felvitelét elviselje, ugyanakkor kialakítható úgy, hogy egy kívánt időtartam után lebomoljon. Ez az idő lehet néhány perc, a beültetés után szinte azonnal, de lehet akár több év is.

A kutatók a jövőben növelni akarják az egységnyi felületre felvitt elektródok számát, hogy jobb felbontású felvételek készülhessenek. Egy további célkitűzés az implantátumok olyan mértékű miniatürizálása, hogy az eszköz akár katéteren keresztül is beépíthető legyen az agyba.

ScienceDaily (Apr. 18, 2010)

Borsics József
 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés