2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Agyi plaszticitás - a vakok látókérge részt vesz a hallásban és a tapintásban - 2010-10-11 21:45:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Agyi plaszticitás - a vakok látókérge részt vesz a hallásban és a tapintásban

A születésüktől fogva vak emberek vizuális ingerek feldolgozásáért felelős agyterületei részt vesznek a hang- és tapintásérzékelés feldolgozásában is – számolnak be a Georgetown University Medical Center (GUMC) kutatói. A tanulmány eredményei magyarázatot nyújtanak a vakok ezen ingerek érzékelése terén nyújtott kiemelkedő – a látó emberekét jócskán meghaladó – eredményeire. 


A kutatók a vizsgálat során az fMRI (funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó technika) eljárást alkalmazták, amely kimutatta, hogy a vakok bizonyos objektumok térbeli elhelyezkedésének megállapítására a látókéreg (vizuális kortex) specializált „moduljait” használják. A különböző funkciók, amelyeket a látáshoz társítunk – mint például a térérzékelés, minták és mozgás érzékelése – a vakok látókérgében továbbra is megtalálhatók. A vakok azonban ahelyett, hogy a látókéregben a szemből érkező információkat dolgoznák fel, a hallási és tapintási ingerek finomításába vonják be ezen agyterületeket.

 „A vakokat vizsgálva a vizuális kortex aktiválódása volt megfigyelhető, miközben a kísérleti alanyok hallási és tapintási feladatokkal birkóztak meg. Mindeközben természetesen a hallási és tapintási ingereket feldolgozó agyterületek is aktiválva voltak. Ezek alapján arra következtetünk, hogy a vizuális rendszer megőrizte a genetika által rászabott feladatát, azonban az agy nagyfokú plaszticitása következtében ezek a modulok más érzékszervekből befolyó információk feldolgozására is alkalmassá váltak”- számol be a kísérlet vezetője, Dr. Josef P. Rauschecker, a GUMC Fiziológiai és Biofizikai Intézetének professzora.

A kísérletben, melyben belga és finn kutatók is részt vettek, 12 látó és 12 vak jelentkezőt vizsgáltak hallási és tapintási feladatok végzése közben. Rauschecker szerint „ismert, hogy a vakoknál az agy az egyéb ingereket használatba nem vett területek felé irányítja, hogy a látás hiányát kompenzálja. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mi ebben a rendszerben a látókéreg pontos szerepe. A látókéreg az agy egyik legnagyobb és legfejlettebb területe, körülbelül 40 különböző specializált modulból áll. Összehasonlításképpen a hallásért felelős auditoros feldolgozó központ csupán mintegy 20 modulból áll.”

A kísérletben az egyik feladat során a kísérleti alanyok sztereó fejhallgatót viseltek az fMRI gépben, és az volt a feladatuk, hogy a hallott hangokról megállapítsák, hogy azok térben honnan szólnak. A másik feladatban a vizsgálati személyek piezoelektromos stimulátorokat viseltek minden egyes ujjukon, és meg kellett állapítaniuk, melyik ujjat éri a finom ingerlés.

 „Az eredmények alapján a vakok esetében a vizuális kortex sokkal erősebben aktiválódott, míg látóknál a hang- és tapintási ingerek hatására ez a terület többnyire inaktívvá vált. Továbbá egyenes arányosságot fedeztünk fel az agyi aktiválódás mértéke, és a tesztben nyújtott eredmény között a vakok esetében. Minél pontosabb volt egy vak kísérleti személy teljesítménye a térbeli feladatokban, annál erősebben aktiválódott a látókéreg térbeli érzékelésért felelős modulja” – számol be a kísérletről Rauschecker.

 „Az eredmények alapján úgy gondoljuk, hogy a vizuális kortex a vakokban részt vesz a hang- és tapintási ingerek feldolgozásában, ez a jelenség azonban látók esetében nem figyelhető meg. Az idegsejtek és rostok ugyanúgy funkcionálnak a vakok látókérgében, csak nem a látásban, hanem a tapintásban és hallásban vesznek részt. Ez a plaszticitás óriási segítség a vakok számára” – teszi hozzá.

A kutatók reményei szerint az eredmények hozzájárulnak olyan eszközök kifejlesztéséhez, melyekkel a vakok képesek lesznek jobban tájékozódni a hétköznapi életben. A GUMC kutatói jelenleg is dolgoznak egy olyan szemüveg fejlesztésén, amely a vizuális stimulusokat hangingerekké alakítja, így segítve a vakokat a tájékozódásban. Az eszköz tesztelését a napokban kezdik meg önkéntesek bevonásával.

A kutatók eredményeikről a Neuron című folyóiratban számolnak be.

ScienceDaily (Oct. 10, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

A tapintás érzékenysége független a nemtől
Nem invazív agyi stimuláció a jobb vizuális memóriáért
Fehér zaj a figyelemhiány ellen
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 12, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés