2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Adathalász baktérium: emberből lopott DNS-t a tripper kórokozója - 2011-02-17 11:59:42 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Adathalász baktérium: emberből lopott DNS-t a tripper kórokozója

Az evolúció során nem egyszer megesik, hogy két élőlény, ha találkoznak, egymással DNS szakaszokat cserél. Olykor a teljes genomjukat is átadhatják egymásnak. Ez főleg az alacsonyabb szerveződésű élőlényekre vonatkozik – baktériumokra, papucsállatkákra -, ám arra még idáig igen kevés bizonyítékot találtak, hogy egy humán kórokozó a gazdaszervezetétől, vagyis az embertől „lopjon” DNS részleteket. Chicagoi kutatók szerint a Gonorrhea baktérium az első felfedezett tolvaj, genomjában ugyanis az emberre jellemző DNS szekvenciát fedeztek fel.

A gonorrea (kankó, tripper) a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium által okozott, nemi úton terjedő betegség, amely megfertőzi a húgycső, méhnyak, végbél és a garat nyálkahártyáját vagy a szem kötőhártyáját. A baktérium okozta megbetegedésről már a biblia is említést tesz, a baktérium tehát igen régen fertőzi az emberi populációt. Rendkívül érzékeny patogén, a transzmisszióját már az is gátolja, hogy köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerül, ahol kellőképpen legyengül ahhoz, hogy fertőzőképes maradhasson.

Tünetek:

Férfiaknál az első tünetek a fertőzést követő 2-7. napon jelentkeznek. A panaszok a húgycsőben enyhe kellemetlenség-érzéssel kezdődnek, majd néhány órával később a vizelést enyhétől súlyosig terjedő fájdalom és a hímvesszőből genny ürülése követi. A férfi betegnek gyakori és sürgős vizelési kényszere van, mely rosszabbodik a folyamatnak a húgycső felső szakaszára terjedésével. A húgycső nyílása vöröses és duzzadt lehet.

Nőkben a tünetek 7-21 nappal a fertőződés után jelentkeznek. A fertőzött nőknek gyakran hetekig-hónapokig nincs panaszuk, és a betegségre is csak férfi partnerük betegségének felismerése után derül fény. A megjelenő tünetek általában enyhék, bizonyos esetekben azonban súlyos panaszok is előfordulhatnak, gyakori vizelési kényszer, vizeléskor fájdalom, hüvelyi folyás és láz formájában. Fertőzött lehet a méhnyak, méh, petevezetékek, petefészkek, húgycső és a végbél, amely medencei fájdalommal jár, és közösüléskor fellépő nyomásérzékenység formájában jelentkezhet. A genny, amely látszólag a hüvelyből származik, valójában a méhnyakból, húgycsőből, esetleg a hüvelynyílás körüli mirigyekből is eredhet.

Kezelése:

A gonorreát általában egyetlen, izomba adott injekcióval, vagy egy hétig szájon át adott antibiotikummal kezelik. Ha a fertőzés a vér útján már szétszóródott a szervezetben, a beteget kórházban, általában intravénás antibiotikumokkal kezelik. A gonorreás betegekben gyakori a nehezen diagnosztizálható Chlamydia fertőzés, ezért ilyenkor kombinált antibiotikus terápiában részesülnek.

Forrás: Anonimaids.hu


A chicago-i egyetem kutatói, élükön Mark Andersennel több páciensből származó Neisseria gonorrhoeae minták DNS analízisét végezte. Az elemzés közben fedezték fel, hogy a bakteriális genom egyes szakaszai kísértetiesen emlékeztetnek egy, az emberre jellemző DNS szakaszra, az úgynevezett L1 elemre. Az L1 elemek a humán genomban mint retrotranszpozonok vannak jelen. Ennél fogva „copy-paste” mechanizmussal képesek arra, hogy magukat másolják, és a genom újabb és újabb helyein jelenjenek meg. Többnyire ezek a transzpozonok a genom nem kódoló régióiba illeszkednek, és mivel maguk a transzpozonok sem feltétlenül kódoló szakaszok, feltehetően a beépüléshez közeli gének átírásának szabályozásában vesznek részt. Mivel "ugráló génekről" van szó, nem meglepő, hogy az L1 elem szekvenciája megtalálható a baktérium genomjában, noha a jelenség, miszerint egy humán transzpozon egy másik faj genomjába illeszkedjen, szokatlannak mondható, bár korábban már kimutatták, hogy a rablópoloska transzpozonjai a vérszívás során képesek a poloska „prédájába”, a mocsári csigába, sőt, az emberszabásúkba is átjutni és ott működni(1).

A Neisseria gonorrhoeae esete azért is különleges, mert a kutatók elképzelései szerint ez a fajta géncsere újabb és hatékonyabb baktérium-törzsek evolúcióját teszi lehetővé ráadásul igen gyorsan, hiszen a más fajtól lopott DNS szakasz rendkívüli módon meggyorsíthatja a baktérium evolúcióját.

A kutatók következő feladata az lesz, hogy kiderítsék, az elcsent DNS szakasz miként üzemel a baktériumban.

A csoport az eredményeit az mBIO február 14.-i online kiadásában fogja közzé tenni.

ScienceDaily, 2011.02.14

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés