2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A zsírszövet, mint őssejtforrás - 2010-01-30 13:13:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
 A zsírszövet, mint őssejtforrás

A felnőtt őssejtek elsőszámú forrása a csontvelő. Egyre növekvő mértékben használnak fel őssejteket a kutatásokban és a terápiás kezelésekben, de kinyerésük nehézkes és gyakran fájdalmas folyamat. Egy új kutatás szerint a jövőben egy új és könnyen hozzáférhető forrása lehet a zsírszövet az önmegújuló hematopoetikus őssejteknek és progenitor sejteknek (HSPC).

humán őssejt

Ezeknek a sejteknek megvan a képességük az önmegújulásra és a differenciálódásra. A technológia fejlődése és a sejtfunkciók megismerése mára már lehetővé tették, hogy a HSPC-ket felhasználják a sérült szövetek regenerációjára és egy sor krónikus és degeneratív betegség kezelésére is. Nagy mennyiségben találhatóak a csontvelőben, egy kis részük pedig a csontvelőn kívül, a vérrel együtt kering.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a különböző típusú felnőtt őssejtek a zsírszövetben is megtalálhatóak. Így a zsírszövet – mint egy velőn kívüli szövet – értékes alternatívája lehet a HSPC forrásnak. Az azonban még kérdéses, hogy ez az új forrás képes-e elegendő mennyiségű sejtet szolgáltatni a kutatásokhoz és a terápiás kezelésekhez.

A zsírszöveten belül egy sajátos sejtpopulációt alkotnak a stroma vaszkuláris sejtek (SVF), amelyek különböző eredetű (immun-, endotél-, progenitor és stroma sejtek) sejtekből állnak. A stroma vaszkuláris sejtek hasonló tulajdonságokat mutatnak a csontvelőben lévő sejtekkel, mindkettőben találhatóak olyan sejtek, amelyek képesek különböző sejttípusokká differenciálódni. Továbbá, a zsírszövet és a csontvelő hasonló környezetet nyújt az őssejtek optimális növekedéséhez és reprodukciójához: a keringési rendszer itt eltérő, mint a többi szervben, így az itt keringő vér oxigén tartalma alacsonyabb.

A kutatócsoport in vitro és in vivo is azonosították a HSPC-ket a stroma vaszkuláris sejtek között egér zsírszövetben. Hogy pontosabban megjósolhassák a sejtek sorsát, és hogy megtudják, a sejtek mennyisége növelhető-e a HSPC-k csontvelő és a perifériás vér közötti közlekedésének elősegítésével. tovább tanulmányozták a sejtek eredetét. A közlekedést granulocita-kolónia stimuláló faktorral (G-CSF) segítették elő. A csoport úgy találta, hogy minél inkább képesek mobilizálni a HSPC-ket a csontvelő és a perifériás vér között, annál többet találnak belőlük a stroma vaszkuláris sejtek között.

A kutatás végül lenyűgöző bizonyítékkal szolgált: a zsírszövet stroma vaszkuláris sejtei között található HSPC-k képesek hematopoetikus sejtekké differenciálódni. A kutatók legalább 16 hétig nyomon követték a sejtek sorsát a transzplantáció után, ami bebizonyította, hogy a donor hematopoetikus sejtek hosszú távon és tartósan funkcionálnak a recipiensben.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy a zsírszövetben sokkal kevesebb HSPC található, mint a csontvelőben. Ezért a kutatók következő célja, hogy kiderítsék: lehetséges-e  a stroma vaszkuláris sejteket alkalmazása a HSPC-k alternatív forrásaként a gyakorlatban. Szerencsére a zsírszövetben levő nagy mennyiségű stroma vaszkuláris sejtekhez könnyen hozzá lehet férni a hagyományos zsírleszívás módszerrel, ami biztonságos és fájdalommentes. A kutatócsoportnak kihangsúlyozzák, hogy szükség van egy olyan módszer kidolgozására, amellyel a HSPC zsírszövetből való kinyerése a klinikumban biztonságosabban alkalmazható Továbbá az egérkísérleteken túl szándékukban áll kiterjeszteni a kutatást a humán klinikai vizsgálatokra is.

Forrás: Medical News Today, 2010. jan. 28.

Kisvári Gábor
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés