2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A zöld tea csökkentheti a dohányzás okozta tüdőrák kockázatát - 2010-01-24 22:49:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A zöld tea csökkentheti a dohányzás okozta tüdőrák kockázatátA tüdőrák az utóbbi évtizedekben világszerte egyre nagyobb tempóban szedi az áldozatait. Senki nem vitatja, hogy a dohányzás a daganat kialakulásában kiemelt kockázati tényezőnek számít. Taiwani kutatók vizsgálatai szerint viszont a polifenolok kifejezetten gátolják a tumorgenezist. A nagy szerencse az, hogy ezeket az antioxidánsokat szinte bárhol, bármikor fogyaszthatjuk, és nem kerül többe egy csésze zöld tea áránál.

Az “új” egyszerű és hatékony tumorellenes szerA zöld teában rejlő különböző hatóanyagok – így a polifenolok – jótékony hatásáról korábban jelentek meg ugyan reményt keltő publikációk, ám a tényleges epidemiológiai hátteret szinte mind nélkülözték. Emiatt viszont az eredmények többsége vitathatónak bizonyult.

A Taiwani Chung Shan Orvosi Egyetem kutatói 170 tüdőrákos, és 340 egészséges személy közreműködésével végezték vizsgálataikat. A felmérésben részt vevő pácienseken részletes állapotfelmérést végeztek: demográfiai viszonyaiktól kezdve a zöld tea fogyasztáson át egészen a dohányzási, táplálkozási szokásaikig a lehető legrészletesebben kikérdezték őket. Mindezeken túl genetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy az inzulinszerű növekedési faktor (IGF) mely típusát hordozzák, ugyanis az IGF – ok közül három, az IGF1, IGF2 és és IGFBP3 (IGF- kötő protein 3), illetve ezek bizonyos alléljai fontos szerepet töltenek be a tumoros elfajulások folyamataiban.

Az inzulinszerű növekedési faktorok (IGF) álatlános növekedési faktorai a szervezetnek. Nevüket onnan kapták, hogy peptidszekvencia szintjén nagyfokú azonosságot mutatnak az inzulinnal. Fő feladatuk, hogy felszabadulásukkor segítik azon sejtek szaporodását és növekedését, amelyek az IGF-okat specifikus receptoraikon (IGF receptor – IGF-R) keresztül kötni tudják. A tumorsejtek többsége képes arra, hogy folyamatosan és nagy mennyiségben termeljék ezt a növekedési faktort, amivel más sejteket – és önmagukat is – képesek osztódásra és növekedésre késztetni még akkor is, ha ezt egyébként semi nem indokolná.

A vizsgált nem dohányzó személyek közül azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztottak zöld teát, 5,16-szor nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák szemben a napi legalább egy csészényi teát fogyasztókkal. Még szingnifikánsabb volt az eltérés a dohányosoknál: a zöld teát nem fogyasztó dohányzó személyeknél a tüdődaganat 12,71-szer nagyobb valószínűsséggel fejlődött ki.

Az orvosok azt gyanították, hogy a zöld tea fogyasztásán túl a genetikai háttér szintén jelentősen befolyásolja a fenti kockázati különbségeket. Elsőként azokat az dohányzó és nem dohányzó egyéneket vizsgálták, akik rendszeres teafogyasztók voltak és az IGF-1 tumor kialakulásra nem hajlamosító allélját hordozták. Ez az allél, mivel citozin-adenozin ismétlődéséket tartalmaz, az IGF-1 (CA)19 nevet kapta. Az említett génváltozatot homo-, vagy heterozigótaként hordozó személyeknél 66%-os kockázatcsökkenést mértek, ellentétben azokkal, akik az IGF-1 bármely egyéb alléljára nézve voltak homozigóták.

Az erős dohányosok közül azok, akik az IGF-ok bármely olyan változatát hordozták, amely a tumorgenezisben fontos szerepet tölt be, szintén nagyobb valószínűséggel betegedtek meg, mint az azonos genetikai hátterű, nem dohányzó személyek.

 “A tanulmányunk úgy gondolom, szép példája annak, hogy a megfelelő genetikai hattér mellett a dohányzás okozta tüdőrák kialakulásának kockázata zöld tea fogyasztással hatékonyan csökkenthető” – magyarázza I-Hsin Lin, a kutatás egyik résztvevője.

Forrás: Az eredmények kórházi körülmények között, Taiwanban kivitelezett randomizált tanulmányon alapulnak; az ‘AACR-IASLC Joint Conference on Molecular Origins of Lung Cancer, Jan. 11-14, 2010’ konferencián lettek közzé téve.

Pelsőczi Péter - Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés