2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A vörös egérmakik és a nyomolvasó tetvek esete - 2012-03-31 22:50:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A vörös egérmakik  és a nyomolvasó tetvek esete

Madagaszkáron számos főemlős faj él, melyek egy része még kevéssé ismert, ráadásul még napjainkban is fedeznek fel új fajokat. Az éjszakai állatok társas viselkedését nehéz megfigyelni, különösen, ha kicsik, félénkek és sűrű erdőben élnek. Finn, amerikai és madagaszkári kutatókból álló csoport igen ötletes megoldással oldotta meg a problémát.

A vörös egérmaki (Microcebus rufus) kistermetű, éjszakai állat, Madagaszkár hegyi esőerdeiben él. Az egyedek magányosan keresik a táplálékot, szociális kapcsolataik kevéssé ismertek. Ez a kis főemlős az egyetlen ismert gazdája a parazita Lemurpediculus verruculosus tetűnek. A tetvek a makik szőréhez tapadnak, azok vérével táplálkoznak. Gazda nélkül csak néhány órán át maradnak életben, így a tetvek átadása közvetlen kapcsolatot jelent a makik közt. Sarah Zohdy, a Helsinki Egyetem (University of Helsinki) kutatója és munkatársai ezt használták ki, hogy a makik kapcsolatait felderítsék.

A makik kapcsolatait a paraziták átadásának nyomon követésével vizsgálták. A kisemlősöket csapdával befogták, és fülükön lévő, könnyen észrevehető parazitáikkal együtt megjelölték. Míg az emlősök mikrochipet kaptak, addig a tetveket három szín különféle kombinációiból álló, körömlakkal felfestett kóddal látták el anélkül, hogy levették volna őket a gazdáikról. A jelölés után a makikat elengedték. Később újra befogták őket, és megnézték, hogy testük mely részein milyen kódú tetvek vannak. 

A megfigyelések azt mutatták, hogy a populáció 43%-a vett részt a paraziták átadásában, és ezen egyedek mindegyike hím volt. A kutatók a makik füleiben, heréin és szemhéjain találtak tetveket. A tetvek átadásának mintázata információval szolgált a makik szokásairól. Az már korábban is ismert volt, hogy a hímek megosztják a fészekodújukat (és így tetveiket). Azonban a legnagyobb mértékű parazita-átadás a szaporodási időszak során volt megfigyelhető. Ez az interakciók nagy számát jelzi, ami feltehetően a nőstényekért vívott harcra utal. A nőstényeken ugyan nem találtak más egyedtől származó parazitát, ettől még közvetítőkként részt vehettek a hímek közti parazita átadásban. 

A kutatók nem találtak összefüggést a makik kora és a tetvek átadása közt. A vizsgált hímek közül a legfiatalabb volt a legfertőzöttebb, de csak egy tetvet adott át, vagyis kevés közvetlen érintkezésben volt része. A legidősebb hím, melynek szintén súlyos fertőzése volt, szociálisabbnak tűnt, sok donortól kapott parazitát. 

Egyes hímek „szuperterjesztőknek” bizonyultak, vagyis sokkal több tetvet adtak, mint amennyit gyűjtöttek, míg mások „szupergyűjtők” voltak. 

A parazita átadási mintázatból az is kiderült, hogy a makik nagyobb távolságokat tesznek meg, és nagyobb területen tartanak fenn kapcsolatot fajtársaikkal, mint azt korábban, pusztán a befogási helyek alapján gondolták. A társas kapcsolatok felderítése mellett a paraziták mozgásának megfigyelése a patogén fertőzések terjedésének szempontjából is érdekes, tekintve, hogy a tetvek több kórokozónak is lehetnek közvetítői.

A tetvek nyomon követésével a kutatók szokatlan betekintést nyertek a vörös egérmakik (és persze a parazitáik) életébe a természetes élőhelyükön. Tekintve a paraziták sikerét az állatvilágban, ez a módszer más nehezen vizsgálható állatok esetében is alkalmazható.

A tanulmányt a BMC Ecology folyóirat közölte.

PhysOrg, 2012. március 26.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés