2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A vízibolhától a békamentésen át az ökotáborig - Interjú Flórián Norberttel - 2012-05-11 22:35:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A vízibolhától a békamentésen át az ökotáborig - Interjú Flórián Norberttel

Flórián Norbert – biológus, ökológus

Születési év:    1985

2003 – 2009.   ELTE TTK, Budapest,
                     Szakdolgozat téma: A Moina brachiata                
                     finommorfológiai vizsgálata

2007.             Gombaszakellenőri vizsga
2010 –            Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és
                     Tájökológiai Doktori Iskola, Budapest


2008 –             Kisközösségi Program
2009 –             Jane Goodall Intézet – Békamentés projekt
                       koordinátora, majd 2011-től társ-koordinátora


Hogy lettél biológus? Voltak-e meghatározó élmények, amik befolyásoltak a pályaválasztásodban?

Gyerekkoromban nagyapám sokat járta az erdőt és engem is sokszor magával vitt, természetszerető ember volt. Talán innen jön a természet szeretete. Az általános iskolás biológia tanáromnak köszönhetem, hogy elindultam a biológus lét irányába, egy tanulmányi verseny után ő beszélt rá, hogy erősebb gimnáziumot válasszak, aztán onnantól végül is már jött minden magától. Tudtam mit akarok.

Egyetemi éveim alatt kerültem kapcsolatba a Természettudományi Múzeum, Rákok és egyéb vízi gerinctelenek Gyűjteményével. Itt írtam a szakdolgozatomat is egy vízibolha fajról. Ebből következik a doktori témám, mely a klímaváltozás zooplankton közösségekben kifejtett hatásairól szól.


2009 óta mentitek a békákat Farmoson. Mitől kell a békákat megmenteni?


Valójában a békamentés szervezetten 2007-től folyik itt, a Tápió Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével, amelyhez mi, a Jane Goodall Intézettel 2009-ben kapcsolódtunk és jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve dolgozunk.

Farmoson a békák telelő- és szaporodó helyét kettészeli a 311-es műút. Tavasszal több tízezer béka próbál átkelni a forgalmas úton, azonban többségüknek segítség nélkül ez nem sikerülne. Az elgázolt állatok az autósok épségét is veszélyeztetik. Az út mentén felállított terelőkerítés és a tövébe beásott vödrök segítségével összegyűjtjük, megszámoljuk az éjszaka során „csapdába” esett békákat és átszállítjuk őket az út túloldalán fekvő szaporodó területre.
Sokan nem tudják, hogy miért van szükség a békák megmentésére. A tápláléklánc kulcsfontosságú részét képezik, ha nincs béka, annak súlyos következményei lehetnek, az egész rendszerre nézve.
 

 
A békamentés gyerekcsoportok bevonásával zajlik. Szerencsére nagy az érdeklődés, évről évre egyre több az új és a visszatérő önkéntes. A farmosi békamentés azért is kimagasló jelentőségű, mert rengeteg gyerek vesz részt a programon. Akik eleinte félnek, undorodnak a békától, végül megszeretik. Nagyon megindító volt idén látni, ahogy már azok az idősebb diákok, akik többedjére jöttek el, vezetgetik, tanítgatják a kisebb iskolatársaikat.
 


Kérlek, mutasd be röviden a Kisközösségi Programot!

Ahhoz, hogy elkerüljük a mindannyiunkat fenyegető katasztrofális környezeti változásokat, alaposan át kellene alakítanunk jelenlegi életmódunkat. Ez csak akkor történhet meg, ha gyökeres változások következnek be mind gondolkodásmódunkban, mind pedig társadalmi intézményeinkben. De vajon honnan, kiktől indulhatnak el ezek a változások? Könnyen érvelhetünk amellett, hogy akiknek jelenleg komolyabb hatalom van a kezében, azok nem érdekeltek a mélyrehatóbb társadalmi-kulturális átalakulásokban, sőt mi több, általában ellenérdekeltek ezekben. Egymástól elszigetelt egyének és néhány zöldszervezet pedig a jelek szerint önmagában aligha képes arra, hogy ezt a hatalmas feladatot elvégezze.

A Kisközösségi Program egyszerre kutatási és akcióprogram. Fő célja, hogy elősegítse olyan helyi kisközösségek formálódását, megerősödését és hatékony ténykedését, amelyek ökológikus életmód-alternatívát kívánnak megvalósítani. Azaz egyrészt képesek magukévá tenni és alkalmazni a környezetkímélő viselkedés új, egyéni és közösségi normáit; másrészt pedig képesek környezetkímélőbb irányba mozdítani más emberek, embercsoportok, illetve szervezetek viselkedését. A program azon az elgondoláson alapszik, hogy sok, egymással együttműködő helyi kisközösség elsősorban saját lakóhelyén ténykedve összességében nagy erőt képviselhet, és így komoly társadalmi változások elindítója lehet. A kisközösségek bármilyen méretű településen létrejöhetnek. A lényeg az, hogy tagjaik rendszeres személyes kapcsolatban legyenek egymással.
A Kisközösségi Program 2008 őszén indult. Ötletgazdája és egyben szakmai vezetője Takács-Sánta András.

A program 3 fő pillére:

1. Egy kézikönyvet írunk, amely amellett, hogy tartalmaz rengeteg, elsősorban közösségi szintű környezetkímélő viselkedési alternatívát, útmutatót nyújt a közösségszervezéshez, továbbá a helyi politikai döntéshozatal befolyásolásához is.
2. Egy portáljellegű honlapot készítünk, amely a kézikönyvet kiegészítő információin túl közösségi funkciói révén elősegítené, hogy megtalálják egymást azok, akik egy adott településen társakat keresnek egy kisközösség megalapításához/bővítéséhez; továbbá segítené az egyes közösségek információcseréjét is.
3. Egy terepi kutatás keretében járjuk az országot, vizsgálva azokat a már létező helyi, elsősorban kisközösségi kezdeményezéseket, amelyek példaként szolgálhatnak mások számára. A terepmunka során egyéni mélyinterjúkat készítünk.

A Kisközösségi Program 2008 és 2010 között elsősorban a Védegylet Egyesület égisze alatt zajlott. 2011-ben hoztuk létre a Helyi Kisközösségek Nonprofit Kft-t annak érdekében, hogy a programnak szilárd alapokat biztosítsunk. A Nonprofit Kft. egyik vállalkozása a Látó-Mező Közösségi Ökotábor is, a Humánökológia Tanfolyam mellett.


Mondanál pár szót a humánökológia tanfolyamról?

A humánökológia tanfolyam a Helyi Kisközösségek Nonprofit Kft. első vállalkozásaként indult. Azoknak szól, akik szeretnének többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Interaktivitásra törekszik, így a hallgatók megbeszélhetik, megvitathatják észrevételeiket, javaslataikat. A tanfolyamon a kis csoportok, cikkeket olvasnak, bizonyos filmeket néznek közösen és még kirándulás is be van iktatva a programba. Előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus az ELTE Környezettudományi Centrumának adjunktusa.


Idén nyáron ökotábort  szerveztek  a Börzsönybe. Honnan jött az ötlet? Miről szól a tábor?

A Látó–Mező Közösségi Ökotábor célja a szemléletformálás, a környezeti nevelés. A gyerekek sokkal fogékonyabbak erre, mint az idősebb korosztály. A táborral a Kisközösségi Program lényegét szeretnénk lefordítani gyereknyelvre, játékosan, nem „iskolaszagúan”, mintegy jó példát mutatva.
Nagybörzsönyben egy nagyon jó összetartjó közösséget találtunk, ez a falu, nagyon megtetszett nekünk. Az ott élő népi mesterségeket űző emberek lelkesen fogadták a tábor ötletét. A helyiek további sok jó gondolattal gazdagították a tervet, annak érdekében, hogy minél szervesebben be tudjuk vonni a községet is a tábor lebonyolításába, melyet júliusban, két turnusban szeretnénk megvalósítani, vegyes korosztályokkal (10-17 év). Az a tapasztalatunk, hogy sokkal jobb, ha a kicsik a nagyobbak társaságában ismerkednek meg ezekkel a dolgokkal, mert az érettebb korosztály tevékenysége, részvételre csábítja a kíváncsi kicsiket. A nagyobbaknak meg jó lecke, hogyan kell odafigyelni, náluk fiatalabb társaikra.
Az erdőjárás és a kézművesség rejtelmein túl, a gyerekek megismerkedhetnek néptáncokkal, íjászattal és közösségi játékokkal, mezőgazdasági fortélyokkal (méhészkedés, kecskefejés, lóápolás). Szeretnénk rámutatni arra, hogy a munka nem feltétlenül nyűg. Ha közösségben „dolgozunk”, látjuk annak gyümölcsét, olyat alkotunk, amire büszkék lehetünk, így talán másképp tekintünk a munkánkra is.

A táborban 10 főből álló csoportokat alakítunk ki, csoportonként egy táborvezető felügyeli a programok menetét.
Előre kidolgozott programmal http://www.kiskozossegek.hu/Programok várjuk a jelentkezőket, de a részletes programkidolgozásba a gyerekeket is be szeretnénk vonni. Kíváncsiak vagyunk a véleményükre, mik azok a tevékenységek, amelyek miatt hajlandóbbak korábban kelni, mi az, ami annyira nem érdekli őket. Ezzel is szeretnénk ösztönzően hatni rájuk, merjék hallatni a hangjukat.
 


Az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik az „éjszakai túra”. Mit csináltok éjjel az erdőben?

Valójában ez egy csendes séta az erdő nappal megismert részein. A program nem kötelező érvényű, csak az jön, aki szeretne. A táborban maradottaknak fakultatív programokat biztosítunk.
Az éjszakai kirándulás a megfigyelésről szól. Kis megállásokkal, hallgatózással, megismerjük az éji neszeket, megtanuljuk, hogy nem kell félni az erdő hangjaitól. A végén pedig letáborozunk egy tisztáson és megnézzük, milyen csillagképeket tudunk felismerni az égbolton.
 

 

Hogyan lehet csatlakozni a Kisközösségi Programhoz?

Természetesen bizonyos szaktudás szükséges, de a Közösségi Programhoz bárki csatlakozhat, aki kellő affinitást érez ehhez az ilyen típusú tevékenységekhez. Más helyeken a gyakorlati tapasztalat sajnos az, hogy a jelentkezők kezdeti lelkesedése később alább hagy és eltávolodnak a programtól, ezért hozzánk inkább személyes ajánlással kerülnek be új önkéntesek. De nyitottak vagyunk bárki felé.


Mi volt a legemlékezetesebb vagy legviccesebb élményed?

Szeretek télen állatkertbe járni, ilyenkor kevés a látogató. Egy alkalommal a jegesmedvék játékosan, úszkáltak, pancsoltak a medencében. Megállt mellettem egy anyuka a fiával. A gyerek bizonygatta, hogy az ott a vízben egy jegesmedve, de az anyuka ragaszkodott hozzá, hogy az egy fóka. A kisfiú hiába állította, hogy ennek az állatnak mancsai vannak, az anyuka szerint azok uszonyok voltak. Aztán mondta, hogy a fókának nincs ekkora füle, végül a színét is szóba hozta, de az édesanya hajthatatlan volt, az bizony egy fóka, így néznek ki a fókák. Érdekes volt látni a megdöbbenést az arcán, amikor a medve kijött a vízből és megrázta magát.

Egy farmosi békamentés alkalmával, az egyik kislány nagyon félt a békáktól. Nem akart még a közelükbe sem jönni, de a szülei próbálták erőltetni. Mondtuk, ha nem akarja, nem erőltetjük, csak figyelje mit csinálunk. Sikerült megnyugtatni a kedélyeket, a többi gyerek segítségével áthelyeztük a gyűjtővödörből egy szállító vödörbe a békákat, és elindultunk velük a mocsár felé. Kis idő múltán a kislány megkérdezte, hogy viheti-e ő a „békás vödröt”? Természetesen nem volt akadálya. A következő kérdése már az volt, hogy mégiscsak megfoghatna-e egyet? Majd úgy döntött, szeretné kézben a mocsárhoz szállítani a békát. Útközben azért szorgosan cserélgettük a kezében a kétéltűeket, hogy semelyiket se viselje meg túlságosan a szállítás. A végén nehéz volt lebeszélni a kislányt arról, hogy hazavigye a békát, jobb helyen van ő a mocsárban.

 


 
Vannak-e távlati terveid?

Aktív természetvédelem, illetve ebben a témában szeretnék kutatni. Fontosnak tartom, hogy részt vegyek az ismeretterjesztésben, valamint további közösségi programokban is.


Milyen jó tanáccsal szolgálnál a pályakezdő fiatalok számára?

Pár hónappal ezelőtt, kollégáimmal azon tanakodtunk, mit mondjunk azoknak a fiataloknak, akik erre a pályára szeretnének lépni. Ne tegyék, mert nincs munkalehetőség vagy jöjjenek, mert érdemes? Igazából azt tudom tanácsolni, ha valakit komolyan foglalkoztat a téma, vágjon bele! Akármilyen körülmények lesznek is, valahogy úgyis fog tudni dolgozni, ha más nem önkéntesként. Ha viszont csak egy fellángolás, akkor ne válassza ezt a pályát.


Mi a véleményed az mRNS.hu-ról?

Nagyon jó ötlet! Amikor annak idején munkát keresetem, nekem is sokat segített, rendszeresen böngésztem az állásajánlatokat. A „Konferencia”- fül az egyik kedvencem, mert összegyűjtve, egy helyen lehet rátalálni rendkívül változatos programlehetőségekre. Az interjúkban pedig gyakran kollégáimról is új, érdekes dolgok derülnek ki.

2012. május 9.

Ferenczi Tímea

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 11, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés