2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A világ legerősebb állata - 2014-08-04 17:25:34 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A világ legerősebb állata

A világ legerősebb állata nem egy csúcsragadozó, nem is az óriási fehér bálna, hanem egy apró vízi parány: egy evezőlábú rák, mely alig 1 mm hosszú. Egyben a világ leggyorsabb állata is és a legnagyobb tömegben előforduló többsejtű állat is a bolygón. Mi teszi ezt az apró rákot olyan sikeressé?

„A copepodák evolúciós sikerét a ragadozók elől való menekülési képességük viszonylatában kell nézni. Menekülő ugrásuk nagyon erőteljes és hatékony” mondja Thomas Kiørboe professzor a Technical University of Denmark (DTU) egyetem National Institute of Aquatic Resources intézetéből. A DTU Aqua és DTU Physics kutatóival együtt, nagy sebességű videófelvételek segítségével, Thomas Kiørboe képes volt részletes képet adni a copepodák menekülő ugrásáról. Az erőteljes ugrás nagy hatással volt a kutatókra.

„Fél m/s sebességgel ugranak és mindezt néhány ezredmásodperc alatt” mondja Kiørboe. „Ez mutatja, hogy a copepodák, méretükhöz viszonyítva több mint tízszer erősebbek, mint azt korábban bármely más állatról feljegyezték.”

A lenyűgöző ugrás megfigyelésének eredményeit nemrég publikálták a Journal of the Royal Society Interface folyóiratban.

A kutatók mérései szerint a copepoda ereje tízszer-harmincszor akkora, mint amekkorát eddig bármely más fajnál mértek, és a maximális erőkifejtés meglepően állandó. A professzor szerint „a magyarázat az, hogy a copepodának két különálló meghajtó mechanizmusa van” Más fajoknak általában csak egyféle mozgási mechanizmusa van, de az „anyagkifáradás” veszélye miatt van egy maximális erőkifejtési határ, amit nem tudnak átlépni.

Táplálkozás közben a parányi rák a táplálkozó végtagjait használja: rezegteti azokat, így egy táplálkozási áramlást hoz létre, míg ezzel egyidőben csaknem folyamatosan tud mozogni, úszni. Továbbá van négy-öt pár úszó vagy ugró lába, melyek lehetővé teszik, hogy egy ugrással elmeneküljön vagy támadjon. Ezeket kevésbé gyakran és nagyon rövid ideig használja. Az izmok a két rendszerben nagyon hasonlóak, ám az ugrás óriási erő rövid ideig tartó kifejtésével valósul meg.  „A copepoda nem tapasztalja meg izmainak kifáradását, mert két mozgási rendszer áll a rendelkezésére

Annak ellenére, hogy a copepoda vak és olyan apró, hogy a vizet szirupsűrűségűnek érzi, sikerül gyorsan és hatékonyan elmenekülnie a ragadozók elől. A megoldás a két, különböző meghajtással rendelkező mozgási mechanizmusban rejlik. Jól fejlett érzékei rendkívül gyorsan értelmezik a környezetből kapott jeleket, és üzenetet küldenek az úszólábakhoz. Ez egy idegi átviteli rendszeren keresztül valósul meg, ami egy gerinctelen állathoz képest kivételesen gyors, és ami az idegi pályák speciális elrendezésével magyarázható.

Összességében tehát a copepoda áramvonalas, hidrodinamikai alakja, sajátos idegrendszere és puszta izomereje az, ami magyarázza igen erőteljes ugrását.

ScienceDaily 2010. 05. 13.
 
Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés