2020. szeptember 30. szerda
Jeromos, Örs
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A vér színe: a hemocianin segíti a tintahal-baktérium szimbiózisát  - 2014-05-27 13:32:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A vér színe:  a hemocianin segíti a tintahal-baktérium szimbiózisát

Az alig 3 cm-es hawaii kurtafarkú tintahal (Euprymna scolopes) a ragadozókat megtévesztő fényjátékáról híres puhatestű. A túlélés érdekében ez az éjszakai életmódú  lábasfejű szimbiotikus kapcsolatban él egy lumineszcens baktériummal (Vibrio fischeri), amely megadja számára azt a képességet, hogy utánozza az óceán felszínén lebegő holdfényt, megtévesztve így a barrakudákat és más halakat, amelyek szívesen elfogyasztanák ezt a kis méretű puhatestűt.

A kurtafarkú  tintahal és a Vibrio fischeri baktérium kapcsolatát már alaposan tanulmányozták, de a Proceedings of the Royal Society B  aktuális számában a Margaret McFall - Ngai, Edward Ruby mikrobiológusok és kollégáik átal vezetett csoport az University of Wisconsin-ról  kiegészítették egy új ismerettel az eddigi kutatásokat.  

A hawaii kurtafarkú tintahal esetében úgy tűnik, hogy a vér hemocianinjának kettős szerepe van: egyrészt segít  a tintahalnak a baktériumok szelektálásban és elszaporításában,  másrészt fenntartja a baktériumot és arra használja, hogy a gazdaállat elkerülje a ragadozókat. Az emberi hemoglobinnal analóg, réztartalmú hemocianin (A hemocianin alacsony oxigénnyomás mellett és hideg környezetben – a polipok élőhelyén – sokkal hatékonyabb oxigénkötő képességgel bír, mint a hemoglobin ) elsősorban az oxigén szállításáért felelős a légutakból a test többi részéhez.  A hemocianin fehérje másik feladata, hogy segítse a tintahalat a megfelelő baktériumok szelektálásában.

"A szimbiózis korai szakaszában a hemocianin antimikrobiális hatásúnak tűnik " - mondta Edward Ruby.  Azt gondoljuk, ez annak a mechanizmusnak a része, amellyel a V. fischeri specifikussá válik".

Lényegében a tintahal kihasználja a hemocianin antimikrobiális tulajdonságait ahhoz, hogy kiszűrje a versengő baktériumokat és csak a biolumineszcens V. fischeri legyen képes megtelepedni a tintahal fényszervében (Light organ, a hasi oldalon található ez a speciális fényszerv, amelyben a  V. fischeri baktériumok élnek, a tintahal hajnalban egy speciális nyíláson keresztül a fényszervben tárolt baktériumok egy részét kiüríti, majd  a napi ciklus során a maradék baktérium elszaporodva újratölti, így biztosítva az éjszakai védelmet. A baktériumot toxicitási tesztre is használják.)Az Euprymna scolopes fényszerve.
forrás


„Az még egyelőre megválaszolatlan kérdés, hogy a V. fischeri hogyan birkózik meg  a tintahal vérében levő fehérje antimikrobiális tulajdonságaival. Az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy amikor találkoznak az antimikrobiális hatással, ez azt jelenti, hogy megöl mindent. Itt azt látjuk, hogy egyes baktériumoknak szinte udvarol a tintahal".

A hemocianin fehérje másik feladata a szimbiózis megteremtésén kívül,  hogy jobb összhang legyen a gazdaállat és a baktérium között  a molekula hagyományos oxigénszállító funkcióját tekintve.  A hemocianin oxigénszállító tulajdonságait kihasználja a tintahal,  mivel a szimbiózisban élő V. fischeri populáció sok oxigént igényel a biolumineszcens reakcióhoz (A V. fischeri baktériumok csak akkor hozzák létre a biolumineszcenciát, ha elérnek egy megfelelő egyedsűrűséget, quorum-sensing).

 
Donnie Bassler TED  elődadása, amelyen a quorum-sensingről is beszél. forrás

 

„Úgy tűnik, az állat képes úgy irányítani a szimbiontákat, úgy hogy optimalizálja a testében azoknak a szerveknek, sejteknek a pH-ját, ahol megtelepednek, így oxigénben dús részeket képezve éjjelente, ill. nappal csökkentve az oxigén mennyiségét, amikor a gazdaállatnak nincs szüksége a „vendégei ragyogására. Éjjel a tintahal olyan környezetet hoz létre, amely savasabb kémhatású és ahol könnyebben tárolhatja az oxigént (Bohr effektus) " - mondta Edward Ruby. "

Az új eredmények, a Wisconsin-i biológusok szerint segíthetnek felfedi a szimbiózis néhány rejtett szabályozását, amelyek valószínűleg előfordulnak magasabb rendű állatokban, beleértve az embert is.

2014. május 20.

Forrás: Wisc.edu, kép

Nemes Nagy Zoltán

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés