2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A vámpírkalmár (Vampyroteuthis infernalis) étrendje: az első nem-ragadozó lábasfejű - 2012-09-28 17:59:20 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A vámpírkalmár (Vampyroteuthis infernalis) étrendje: az első nem-ragadozó lábasfejű

Az élő kövületnek számító, polipokra és kalmárokra is hasonlító vámpírkalmárt 100 éve írták le a tudomány számára. A tengerek mélyén élő, kis testű lábasfejű rokonaitól annyira eltérő, ősi tulajdonságokkal rendelkezik, hogy külön rendbe sorolják (Vampyromorphida). Most kiderült, nem csak anatómiája és evolúciós története egyedülálló, hanem a puhatestűek közé tartozó lábasfejűek között egyedül ez a faj hagyta maga mögött az aktív ragadozó életmódot, és táplálkozik bomló szerves anyagokkal és más állatok ürülékével.

Két, az amerikai Monterey Bay Akvárium Kutatóintézetében (Monterey Bay Aquarium Research Institute) dolgozó kutató nemrég publikálta sok éves kutató- és megfigyelőmunkája eredményeit. A tengerbiológusok távirányítású tengeralatti kamerák felvételeit, valamint a speciális tartályokban tartott élő példányokon végzett megfigyeléseket használták fel az állat viselkedésének és ökológiájának felderítésére, (videó). A vámpírkalmárok érdekes anatómiai tulajdonsága, hogy bár a polipokhoz hasonlóan 8 rendes karral rendelkeznek, ezeket széles bőrlebenyek kötik össze, így a karok függetlenül alig mozgathatóak. A karok felületén pedig szokatlan módon szinte végig tüskék találhatók, nem pedig tapadókorongok. A többi lábasfejű éppen ezekkel a tapadókorongokkal ragadja meg áldozatait, ez a tény is sokáig bizonytalanságban tartotta a kutatókat az állat táplálkozását illetően. Ráadásul a vámpírkalmár még további két, karszerű, vékony kaccsal rendelkezik, melyek a karoktól külön erednek, és visszahúzhatóak. Éppen emiatt a két kacs miatt emlegetik ezeket a fejlábúakat a 8 karú polipok és a 10 karú kalmárok és szépiák között elhelyezkedő reliktum lényeknek.

A kutatás során kiderült, hogy ezek a tenger mély, táplálék- és oxigénszegény rétegeiben előforduló gerinctelenek vékony kacsaikat arra használják, hogy a tengerben aláhulló szerves anyagokat (az ún. tengeri havat) begyűjtsék. Az állatok a kacsokra ragadt törmeléket, zsákállatok levetett házait, rákok maradványait, állati planktont és más állatok ürülékét a karjaikon kiválasztott nyálka segítségével gombócokká gyúrják, majd ezeket fogyasztják el. Így tehát ezek az első olyan lábasfejűek, melyekről kiderült, nem élő prédára vadászva táplálkoznak. Különleges étrendjük lehetővé teszik, hogy a vámpírkalmárok olyan élőhelyeken is előforduljanak, ahol rokonaik nem lennének képesek életben maradni a zsákmányállatok hiánya miatt. Emellett kevés mozgást igénylő táplálkozási módjuk miatt izmaiknak kevés oxigénre van szükségük, ami tovább segíti életben maradásukat a mély, hideg, oxigénszegény vizekben.

A vámpírkalmárról korábbi kutatások feltételezik, hogy nem a mély tengerekben fejlődött ki, hanem a sekélyebb területeken, mert a harmadidőszakból származó kövületek tanúsága szerint korai rokonai együtt fordultak elő a sekély tengerekben élő plezioszauruszokkal, melyek vadásztak is rájuk. Talán éppen a ragadozó őshüllők jelenléte űzte a vámpírkalmárok őseit a tenger mélyebb részeibe.

Forrás:
New ScientistProceedings B
,

Kép: Vampyroteuthis infernalis, vámpírkalmár

2012.szeptember 27.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés