2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A tudósok feltérképezik az emberi test bakteriális ökoszisztémáját - 2012-06-23 11:05:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A tudósok feltérképezik az emberi test bakteriális ökoszisztémáját

San Francisco, 2012. június 13. A Gladstone Intézet kutatói bejelentették a Nemzeti Egészségügyi Intézettel  (National Institutes of Health, NIH) folytatott példátlan együttműködésük eredményét, miszerint áttörő módszereket dolgoztak ki az emberi szervezetben található baktériumok szerepének megértése érdekében.

Human Mikrobiome Project (HMP) konzorciumának 200 tagja, egy sor tudományos jelentés és közel 80 kutatási intézmény és a legfejlettebb DNS-szekvenálási technika kellett a több ezer mikroorganizmus azonosításához amelyek az emberben találhatók. A kutatók szerint végre megérthetjük, hogyan élnek a mikroorganizmusok harmóniában az emberrel.

„Mikroorganizmusok széles skálája, amelyek között számos faj baktérium vagy vírus- az emberekkel együtt élnek, ökoszisztémát, vagy mikrobiomot alkotva.” - nyilatkozta Katherine Polland - „HMP-s kutatótársaimmal együtt a legmodernebb adatelemzési eszközöket használtuk, hogy megtudjuk nem csak azt, hogy ez a mikrobiom hogyan tartja fent az egészségünket, hanem azt is hogy ez az ökoszisztéma változás hozzájárulhat-e a betegségek kialakulásához.”

Régebben  az orvosok úgy tanulmányozták a mikrobákat, hogy egy páciensből izolálták őket, ezután táptalajban felnövesztették. Ez fáradtságos folyamat volt amellyel csak néhány fajt lehet vizsgálni egy időben, és sokszor pontatlan is.

A HMP kutatói ehelyett izolálták az emberi és mikrobiális DNS-eket, megszekvenálták azokat, ez több mint 5000 mintát jelentett amit különböző testrészekről gyűjtöttek 242 egészséges amerikai önkéntestől. A Gladstone-i kutatók és kollégáik által kifejlesztett adatelemzéssel a konzorciumtagok specifikus DNS aláírásokat használtak az egyes mikróbák azonosítására. Összpontosítva az úgynevezett „mikrobiális aláírásra”, ami segített a kutatóknak nagyon pontosan megállapítani az egyes fajokat amelyek korábban még nem voltak jellemezve, továbbá segített megbecsülni a szerepüket az emberi egészségben.

Az eredmények bizonyították, hogy az új adatok valóságos aranyat érnek. Ahol a kutatók korábban csak pár száz mikroba fajt izoláltak az emberben, jelenleg úgy számolnak, hogy több mint 10000 faj alkotja az emberi mikrobiomot.
„Meghatároztuk az emberi normális mikrobiális variációk határait. Kedvező koncepciónk van arra vonatkozóan, hogy a nyugati populáció számára mi a normális, egészséges mikrobiom, és kezdünk rájönni, hogy ez hogyan korrelál betegségekkel és az ember fiziológiájával.” - mondta James M. Anderson a NIH  programkoordinációs, tervezési és stratégiai kezdeményezések osztályának igazgatója.

Dr. Polland és munkatársai az elemzések alapján három új típusú bélbaktérimot találtak amit eddig még sosem láttak a kutatók. A világ minden tájáról származó minták segíthetnek a tudósoknak képet alkotni arról, hogy különbözik-e a mikrobiom a népességben és hogy miként befolyásolják ezek a különbségek a betegségekre való fogékonyságot..

„ Az előzetes kutatások kimutatták, hogy ezen mikrobák az elhízott emberek  belében  hatékonyabban nyernek energiát a zsírból mint  a nem elhízott személyeknél és fontos szerepet játszhatnak betegségek kialakulásában is. Ahogy bővítjük a globális populációra vonatkozó adatainkat, úgy bővülnek ismereteink, hogy a mikrobák miként lehetnek érintettek nemcsak az elhízásban hanem egy egész seregnyi rendellenességben beleértve az 1-es típusú diabéteszt, a gyulladásos bélbetegségeket és számos neurológiai betegséget is.” - mondta Dr. Polland a University of California egyetemi docense.


A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH)

A NIH (National Institutes of Health) Az USA orvosi kutatásait végző intézet, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatásaihoz tartozik, amely magában foglal 27 intézményt és központot. A NIH elsődleges szövetségi hivatal, ahol alapvető klinikai, orvosi kutatások folynak, vizsgálják a betegségek okait, a kezeléseket, gyógymódokat illetve a gyakori és ritka betegségeket egyaránt.

A Gladstone Intézet

A Gladstone független, nonprofit szervezet  amely orvosbiológiai kutatásokkal foglalkozik, kapcsolatban áll a San Francisco-i Kalifornia Egyetemmel (University of California).

Forrás: EurekalertKép

2012. június 23.

Papdiné Morovicz Andrea


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés