2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A tudathasadás mikéntje többé nem kérdéses - 2010-04-06 22:13:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
A tudathasadás mikéntje többé nem kérdéses

Egyetlen gén mutációja nem fog számot adni egy olyan összetett betegség valamennyi tünetéről, mint a skizofrénia. Mégis jelentős eredménynek számított, amikor sikerült azonosítani a 22-es kromoszómán egy gént, amelynek mutációja fontos szerepet játszik a betegség egyik különösen súlyos változatának, a katatón skizofréniának a kialakulásában. Egy amerikai kutatócsoportnak nemrég sikerült megválaszolnia azt az eddig tisztázatlan kérdést, hogy pontosan miként is vezet ez a génhiba a betegség létrejöttéhez.

A skizofrénia, avagy hasadásos elmezavar egy kóros állapotra, a gondolatok, érzések és csele¬kedetek közötti összhang felbomlására utal. A személyiség szétesése néha lassan alakul ki, máskor viszont hirtelen, heves zavarodottsággal, érzelmi nyugtalansággal kezdődik és rendkívül gyors lefolyású. Leggyakrabban a serdülőkor táján jelentkezik, de kiala¬kulhat későbbi életkorban is. Különböző típusai ismertek, s létrejöttének hátterében különféle genetikai-és környezeti okok állhatnak.

Még 1994-ben sikerült azonosítani egy gént a 22-es kromoszómán, amelynek deléciója, tehát a gén eltűnése szoros összefüggést mutatott a betegség egy gyakori és súlyos típusának kialakulásával. Erről a variánsról azóta már több kutatócsoport is bizonyította, hogy a skizofréniára való hajlamot tekintve ez a legfontosabb rizikófaktor. Azonban ez idáig még nem sikerült számot adni arról, hogy pontosan hogyan is járul hozzá ez a mutáció a kóros folyamatok előidézéséhez.

Joshua Gordon és kutatócsoportja erre a kérdésre kereste a választ, amikor a tárgyalt génre nézve deléciós, valamint egészséges, kontroll egerekkel végzett kísérleteket. A kutatás során az állatokkal labirintus-teszteket végeztek, az egereknek meg kellett keresniük a számukra elrejtett élelmet, majd emlékezniük is kellett annak hollétére. A tevékenység végzése közben a szakemberek vizsgálták az állatok különböző agyterületeinek aktivitását, azok egymással való kommunikációját, különös tekintettel a hipocampusra és a prefontális agykéregre. Ezek az áreák ugyanis az érzelmek, a memória-és tanulás, valamint az összeszedett gondolkodás irányításában kiemelkedő jelentőséggel bírnak, s a skizofrén páciensek ezen funkciók zavaraitól szenvednek elsődlegesen.

Gordon és munkatársai a kísérletek végén azt tapasztalták, hogy leginkább az említett agyterületek közötti kommunikáció zavarai, vagy annak teljes hiánya vezetett a tünetek megjelenéséhez, vagyis a problémás állatok nem tudtak megfelelőképpen tájékozódni, vagy éppen emlékezni, mivel az adott áreáik nem működtek együtt. A kontroll állatoknál semmilyen zavart nem állapítottak meg, a két terület megfelelő együttműködését észlelték. Ezen felül azt is belátták, az információáramlás sokkal gyengébb és lassabb a deléciós egerek tárgyalt régiói között, minél alacsonyabb mértékű, annál kevésbé voltak képesek emlékezni.

A kutatók eredményeiket áttörésnek nevezték, azzal indokolván, hogy sikerült megfejteni a tünetek megjelenésének valódi okát. Elmondásuk szerint feltehető, hogy más típusú skizofréniák létrejötte, illetve azok különböző tüneteinek  hátterében is az agysejtek közötti kommunikációs hibák állhatnak, így szorgalmazzák ezek pontos feltérképezését. Valamint hangsúlyozták, hogy minél előbb ki kellene kísérletezni új gyógyszereket a zavarok kezelését célozván. Emellett elmondták, egyéb pszichiátriai megbetegedések kialakulását is érdemes lenne az új eredmények szemszögéből megközelíteni, mert felfedezéseik átütő sikerrel kecsegtetnek az ilyen típusú kórok gyógyításában.

ScientificAmerican , 2010.04.01.

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: kisfiú2010-04-08 01:37:45 
Erről a cikkről jutott eszembe, hogy tudja-e valaki mi van az akciós potenciál című bloggal . Miért nem firssül régóta ?

Imádok a pszichiátriai betegségekről olvasni. Főleg olyanokról amik ritkán fordulnak elő (Cotard ,Caprgas). Itt jön le mennyire nem érjük az agyat , hogy mennyire törékenyek ezek az "illúziók", elég, ha agyunk csak egyetlen kis része felmondja a szolgálatot, s máris bizarrá válik számunkra a világ.

 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés