2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A triklozán elősegítheti a Staphylococcus aureus megtelepedését az orrban - 2014-04-11 09:51:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A triklozán elősegítheti a Staphylococcus aureus megtelepedését az orrban

A háztartásokban gyakori szappanokban, samponokban és fogkrémekben található egyfajta antibakteriális, biocid szer, a triklozán  elősegítheti a Staphylococcus aureus megtelepedését az orrüregben, publikálta cikkében egy amerikai kutatócsoport az mBio szabad hozzáférésű online újságban. A Staphylococcus aureus  az emberi populáció 30%-ában állandó hordozója, főként az orrban és a torokban élő fakultatív parazita baktérium. A Staphylococcus aureus törzseinek közel fele ellenálló az antibiotikumokkal szemben (http://www.mrns.hu/hirek/a-szuperbakterium-titka). A baktérium fontos gyógyszerkutatási célpontja a tudósoknak. 

A triklozán egy széles spektrumú baktérium- és gombaellenes  fertőtlenítőszer, amit felhasználnak szappanok, fogkrémek, konyhai felszerelések, ruhák és orvosi eszközök gyártásánál is. A triklozánt már az elmúlt 40 évben használták és használják több háztartási termékben, állítja Blaise Boles, a Michigan University-ről. Számos más kutatás rávilágított arra, hogy a triklozán kimutatható az emberi szövetekben, mint például a vérsavóban, a vizeletben vagy a anyatejben, míg más kutatások szerint, a triklozán  magas koncentrációja emlősöknél megzavarhatja az endokrin rendszert és csökkentheti a szív és a harántcsíkolt izmok működését.

"Gyakori a tisztító szerekben, ám nincs rá bizonyíték, hogy hatásosabb lenne a hagyományos szappanoknál vagy a hagyományos fogkrémeknél. Továbbá ez a vegyület, nem kívánt hatások produkálhat a szervezetünkben, például elősegítheti a S. aureus kolonizációját az orrban, nagyobb rizikónak kitéve ezáltal az embereket bizonyos fertőzésekre" - mondja Boles.

A kutatás első részében 90 egészséges felnőtt orrváladékából vettek mintát és ELISA teszt segítségével megvizsgálták a triklozán tartalmukat és 37 esetben (41%) jelen volt a vegyület. Hogy megbizonyosodjanak, hogy a triklozán valóban elősegíti a S. aureus megtelepedését, állatkísérleteket is végeztek. Az egyik csoport táplálékához triklozánt adtak, majd néhány nap múlva alacsony (105) és magas (108) csíraszámú S. aureus-szal fertőzték a patkányok orrát. 1 hét múlva mintákat vettek. Azoknál a patkányoknál, akik nem kaptak triklozánt és alacsony csíraszámmal fertőződtek, képesek voltak "kifújni" az orrukból a baktériumokat, ebből a csoport orrüregéből nem volt izolálható a kórokozó. Míg a triklozánt kapott és alacsony csíraszámmal kezelt csoportban lévő patkányok orrüregéből ugyanannyi baktériumot izoláltak, mint a triklozánt nem kapott és magas csíraszámmal fertőzött csoport esetében. Ezen eredmények bizonyítékok arra, hogy triklozán jelenlétben a S. aureus baktériumok erősebben kötődhetnek az orr nyálkahártyához és ezért a test természetes védőrendszere nem képes őket teljesen eliminálni.

A kutatók vizsgálták még a S. aureus megtapadását is, ami a megtelepedés hátterében állhat és azt találták, hogy a triklozán jelenlétében a S. aureus sokkal erősebben kötődött a gazda fehérjéihez, mint a triklozánnal nem kezelt esetekben. Továbbá azt is kimutatták, hogy triklozánnal érintkezett baktériumok sokkal erősebben tapadnak ki az üveg és a műanyag felületekre. "Figyelembe véve a triklozán jelentős használatát a fogyasztói termékekben és a széleskörű környezeti szennyezést, továbbá eredményeiket a korábbi kutatásokkal összevetve a triklozán  endokrin rendszerre és izom rendszerre gyakorolt  hatását, kijelenthetjük, hogy sürgősen újra kell értékelni a triklozán fogyasztói termékek történő felhasználását"- summázza a cikk egyik szerzője.

Forrás: mBio,
Sciencedaily, kép


2014. április 11.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés