2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A triklozán, egy közönséges antimikrobiális szer, májfibrózist és daganatot okoz egerekben - 2014-12-01 12:17:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A triklozán, egy közönséges antimikrobiális szer, májfibrózist és daganatot okoz egerekben

A triklozán egy antimikrobiális vegyület, ami megtalálható szappanokban, samponokban, fogkrémekben és egyéb háztartási cikkekben is. Annak ellenére is elterjedt, hogy a University of California, San Diego School of Medicine kutatói kimutatták, hogy a vegyület hosszútávon  súlyos egészségre káros következményeket okoz. A kutatás a Proceedings of the National Academy of Sciences újságban jelent meg, bemutatva, hogy a triklozán májfibrózist és daganatot okoz egerekben egy olyan molekuláris mechanizmuson keresztül, ami az emberekben is megtalálható.

"A környezetből vett mintákban kimutatható triklozán szint emelkedése és a széleskörű felhasználása a fogyasztói termékekben túltesz az előnyein. Inkább a májra való toxikussága révén kellene koncentrálnunk, mint ahogy azt az egerekben is tapasztalták, különösen akkor, amikor más hasonló reakciót kiváltó vegyülettel kombinálták."-mondja Robert H. Tukey professzor. Tukey és Bruce D. Hammock és csoportja észrevették, hogy a triklozán megbontja a máj integritásást és veszélyezteti a működését egér modellekben. A hat hónapig triklozán bevitelnek kitett egerek (nagyjából 18 emberi esztendővel egyenlő) sokkal fogékonyabbak voltak a kémiai anyagok által indukált tumoroknak, sőt a daganatok sokkal nagyobbak voltak és gyakrabban fordultak náluk elő, mint azoknál az egereknél, amik nem voltak triklozán fogyasztásnak kitéve.

A kutatás szerint, a triklozán úgy okoz kárt, hogy gátolja az konstitutív androsztán receptort, mely fehérje felelős az idegen anyagok detoxifikálásáért, a szervezetből történő kitisztításáért. A szervezet úgy kompenzálja ezt a stresszt, hogy a májsejtek proliferálni kezdenek és így fibrotikussá válnak idővel. Az ismételt triklozán bevitel és a folyamatos májfibrózis végül is elősegíti a tumor kialakulását.  A triklozán talán a legelterjedtebb fogyasztói antibakteriális szer. Más kutatások a szoptató anyák anyatejének 97%-ban is találtak triklozán nyomoka és a tesztelt emberek vizeletének 75%-ban is kimutatható volt a vegyületet. A triklozán a környezetben is gyakori, az egyike a hét leggyakrabban kimutatott vegyületnek az Egyesült Államokban. Egy korábbi cikkünkben  a triklozán káros hatásáról írtunk, mint egy baktérium megtelepedését elősegítő vegyületről (http://www.mrns.hu/hirek/a-triklozan-elosegitheti-a-staphylococcus-aureus-megtelepedeset-az-orrban).

"Csökkenteni tudnák a legtöbb emberi és környezeti triklozán terhelést, úgy hogy kiiktatjuk a használatát olyan termékekből amikben nagy mennyiségben van jelen” -mondja Hammock. Jelenleg az FDA (az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság) a  triklozánt alapos vizsgálat alá vette, hála gyakori kutatásoknak.

Forrás: Medicalxpress

Kép


2014. december 1.

Dr. Wlasitsch Mirkó 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés