2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A trauma nyomai az immunrendszer génjein - 2010-05-09 07:44:54 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A trauma nyomai az immunrendszer génjein

A traumatikus tapasztalatok egy életre nyomot hagyhatnak, mentálisan és fizikailag egyaránt. Most úgy tűnik, még kémiai jeleket is hagynak a DNS-en, azokon a részeken, melyek az immunfunkciókért és a memóriáért felelősek.

Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, hogy a poszttraumás stressz betegségben (PTSD=post-traumatic stress disorder) szenvedő embereknek, például katonáknak, nemi erőszak vagy földrengés áldozatainak, gyakran miért rosszabb az egészségi állapota és miért vannak memória problémáik évekkel a trauma után. Ez a rendellenesség kimutatásának egy új módszeréhez vezethet.

Sandro Galea és csoportja (Columbia University, New York) 23 PTSD-ben szenvedő és 77 ebben nem szenvedő embertől vett vérmintát vizsgált azért, hogy rájöjjenek, vajon van-e észlelhető különbség a metilcsoportokban, melyek különböző génekhez kapcsolódnak. Ilyen epigenetikai módosítások nem változtatják meg a genetikai kódot, de jelenthetik génfunkció növekedését vagy csökkenését, illetve be- vagy kikapcsolt állapotát.

Gyenge immunitás

A csapat számos gént azonosított, melyek metilációja a PTSD betegeknél módosult, mindegyik ilyen gén immunfunkcióban és idegsejt fejlődésben vett részt. Galea szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy a PTSD-ben szenvedőknek miért gyengébb az immunrendszere és rosszabb a memóriája.

Mi több, az érintett gének száma összefüggött azoknak a traumatikus eseményeknek számával, amelyeken a PTSD-beteg személy átesett. „Úgy gondoljuk, hogy a traumatikus események metilációs változásokat indukálnak”, mondja Galea.
A PTSD-ben szenvedő embereknek több antitestje volt a citomegalovírusra (CMV), egy herpeszvírusra, ami bizonyos szinten a legtöbb emberi populációban megvan. Ez azt jelzi, hogy CMV szintjük magasabb volt és a nagyobb CMV-fertőzés öregedő immunrendszert mutat.

„Csábító arról elmélkedni, hogy a PTSD-ben észlelt magasabb CMV antitest szint lehet a jelzése a felgyorsult öregedési jellegzetességeknek, melyek pszichológiai stressznek való kitettséghez kapcsolódnak” mondja Moisés Bauer (Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazília)

A trauma diagnosztizálása


Galea reméli, hogy csapatának felfedezései segítenek majd a PTSD-ben szenvedőkön. Először is a metilációs változások segítségével diagnosztizálható a betegség. „Nem kizárt, hogy az epigenetikai változások biomarkerként, a PTSD diagnosztikai eszközeként szolgálhatnak.”

„Ez beavatkozások elvégzésében is segíteni fog.” Galea reményei szerint megtalálják az epigenetikai változások megelőzésének módját olyanoknál, akik nemrég mentek át traumatikus eseményeken. Bauer is egyetért vele, szerinte a DNS-metilációs profilokat célzó gyógyszerek jelenthetik a klinikai megoldást PTSD-re.

Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelentették meg.

NewScientist 2010. május 6.


Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés