2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A több zsír és kevesebb fehérje javítja a kutyák szaglóérzékét - 2013-04-03 13:22:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A több zsír és kevesebb fehérje javítja a kutyák szaglóérzékét

Bizonyos fajta táplálékösszetétel segítheti a kutyák testhőmérsékletét visszaállítani normálisra fizikai aktivitás után. Ez csökkenti a lihegést, és javítja a szaglást. Egy új tanulmány látszik ezt igazolni azzal együtt, hogy a keresőkutyákról kiderült az is, hogy sokkal megbízhatóbban keresnek, mint korábban gondolták.


Ezt a kutatást – a világon elsőként - egy katonai kutyakiképző közreműködésével vezették, egy kizárólag keresőkutyákkal foglalkozó intézetben.Az alabamai intézet, amely jól képzett kutyákat biztosít a rendőrség és a haderő számára, az egyes tesztek között gázokat enged ki, hogy minden teszthez friss, szagmentes területet biztosítson.  Más tanulmányokban, amelyeket olyan intézetekben végeztek, ahol ez a semlegesítés nem volt lehetséges, 70%-os pontosságot írtak le a szaganyagok azonosításánál. Itt azonban 90 %-os vagy még magasabb pontosságot mértek. Ráadásul, a teljesítményt is tovább lehetett fokozni a megfelelően megválasztott élelemmel.

A közfelfogással ellentétben, a kutatócsoport az találta, hogy ha kevesebb fehérje és több zsír volt a kutyák étrendjében, az segített jobban teljesíteni a fizikai feladatokban és a keresésben is. 18 hónap alatt 17 képzett kutyával végezték el a teszteket, három különböző féle étrendet váltogatva náluk. Egy csúcsminőségű teljesítményfokozó tápot, egy szokványos felnőttkutya-tápot, illetve ez utóbbit, de kiegészítve kukoricaolajjal.

Az eredmények azt mutattták, hogy a kukoricaolajjal kiegészített táppal etetett kutyák testhőmérséklete hamarabb visszatért a normális értékre, miután fizikai aktivitást végeztek, és sokkal jobban érzékelték (különböztették meg) a szagtalan port, az ammónium-nitrátot és a TNT-t. A kukoricaolaj rengeteg többszörösen telítetlen szénláncú zsírsavat tartalmaz. Más, korábbi adatok is arra utalnak, hogy ezek a zsírsavak felerősíthetik a szaglóérzéket, és ez igaz lehet tehát a keresőkutyák esetén is. Még nem derült azonban ki, hogy pontosan mi a mechanizmus, és hogy a testhőmérséklet csökkenésével ez hogyan áll kapcsolatban.

Az eredmények alapján fontosnak látszik emellett a fehérjemennyiség csökkentése is az étrendben. Wakshlag szerint a lihegés lehet a kulcs: „a fehérje-emésztés emeli a hőmérsékletet, a telítetlen olajok csökkentik. Minél tovább liheg a kutya mozgás után, annál nehezebb tudja jól használnia az orrát. Így a csúcsteljesítményt ígérő eledelek összetétele mást jelenthet egy szánhúzó kutya, vagy egy agár, mint egy keresőkutya esetében.”

Forrás: ScienceDaily, Kép

2013. április 3.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés