2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A természet alkotta legerősebb fog - 2015-02-26 11:17:58 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A természet alkotta legerősebb anyag

A világon eddig ismert legerősebb biológiai struktúra a  közönséges csészecsiga (Patella vulgata), azon apró tengeri élőlényé, mely a kövekhez tapad és amelynek héja esernyőre emlékeztet. A Journal of the Royal Society Interface hasábjain megjelent legfrissebb kutatás szerint a fog olyan kemény és szilárd, hogy megelőzi az eddigi rekordtartó pókselymet is. A csigák foga olyan foggá fejlődött, amely nap, mint nap lekaparja a kövek felszínét a csiga táplálkozása során”- kezdi a cikket a kutatás vezetője Asa Barber, a University of Portsmouth és a Quenn Mary University of London munkatársa. “Ha a fogak könnyen törnének, a csiga nem tudna élelemhez jutni és elpusztulna, ily módon az evolúció kiszelektálta a legerősebb foggal rendelkezőket a múltban” -magyarázza Barber.

A fogak keménységéhez mind az alkotóelemek összetétele, mind a fogak alakja hozzájárul. Barber és kollégái, Dun Lu és Nicola Pugno további analízisnek vetették alá a fogazatot és a fogakat egyenként is oly módon, hogy ultra-kicsi mintákat vágtak ki a fogakból. Még ilyen kis mérettartományban is rendkívül ellenálló volt a fog anyaga. A későbbi vizsgálatok során a kutatók azt találták, hogy ezen csigák foga egyfajta kompozit (olyan anyag melyben kettő vagy több alkotóelem található, kimutathatóan eltérő fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal), mely ásványi rostokból, goethitből  áll,  rostokat egy természetes polimer, a kitin “ragasztja” össze.

“A fogak keménységét az adja, hogy a rostok átmérője egy bizonyos méret alatt van, amely körülbelül 60 nanométer, vagyis ezerszer vékonyabb, mint az emberi hajszál”-mondja Barber.”A csigák nyelvszerű tartozékán, a radulán, sorokban ülnek a fogak. A csigák megtapadnak a köveken és „lenyalják” a kövek felszínét a radulájukkal. A csiga a kövek felületéről felmart algákat tovább sodorja a szája felé, így zajlik táplálkozása.” Barber becslései alapján több száz sorban vannak a fogak a radulán, de még ezek a szuper erős rágók is sérülhetnek az idők folyamán, így mindig vannak helyettesítő fogak. Barber csoportja megemlíti, hogy a mérnökök a kompozitokból sok mindent állítanak elő, mint például repülő alkatrészeket, hajótesteket, Forma 1-es autókat vagy fogászati tömőanyagokat.

A kutatók ezért buzgón tanulmányozzák a csigák fogait remélvén, hogy le tudják másolni a felépítésüket nagyobb keménységű anyagok létrehozásához. A csigák fogának abráziós ellenállóképességét a jövőben fe l elehtne használni például a bányagépek tervezésénél. Peter Frazl a Max Planck Institute of Colloids and Interfaces munkatársa is egyetért abban, hogy azok az anyagok, amik megtalálhatóak a csigák fogaiban ígéretesek, mint új és továbbfejlesztett műszaki anyagok. Fratzl szerint “e kutatás rendkívül érdekes legalább két oldalról is. Először is megmutatja, hogy egy ilyen bonyolult mikrostruktúra, mint a csészecsiga foga hogyan lehet ilyen kemény biológiai anyag, bizonyosan erősebb mint a pókselyem vagy a cellulóz. Másodszor, a kutatási eredmények megközelítése, mely során ilyen apró, pár mikronos, nyújtható minták elemzése nagyon lenyűgöző” -összegzi Fratzl.

Forrás és kép


2015. február 26.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés