2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A telomer-felismerés alapja - 2010-09-13 11:52:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A telomer-felismerés alapja

A DNS-hibajavító rendszer felismeri a genetikai állományunkban létrejövő töréseket, módosításokat, melyek károsító környezeti hatásokra, vagy a hibás másolás miatt keletkeznek, és véd bennünket a mutációktól. De vajon hogyan különbözteti meg ez a rendszer a kromoszóma végét egy töréstől, és miért nem kapcsolja össze azokat egymással? Erre a kérdésre találtak választ portugál és amerikai kutatók, eredményeiket a Nature-ben közölték.

A telomerek a kromoszómák végein elhelyezkedő 20-25 kilobázis hosszú ismétlődő szekvenciák, melyek védik a karokat a DNS-polimerázok működéséből adódó rövidüléstől.  A lineáris DNS-t nem lehet teljesen a végéig másolni, mert a polimeráz térigénye miatt minden másolásnál újabb és újabb kis szakasz marad le a végéből. A telomer viszont nem hordoz géneket, így annak örökös rövidülése nem veszélyezteti a kódoló szakaszokat. De jelentősége nem csak ebben áll, a telomer hossza ugyanis meghatározza a kiindulási sejt és leánysejtjeinek élettartamát. Ahogy a telomer minden egyes osztódásnál egyre rövidebb lesz, elér egy kritikus méretet - kb. 50 osztódás után -, ekkor a kromoszóma szétesik, a sejt pedig elpusztul. A telomert a telomeráz enzim készíti el, amely csak az osztódó szövetekben működik, a többi sejtben nem termelődik.  A rákos sejtekben a telomeráz-expresszió újra aktiválódik, a telomerek meghosszabbodnak, és ez biztosítja a korlátlan osztódás lehetőségét. A telomeráz-gátlás a tumorokban újra halandóvá tehetné azokat, aminek nagy lehetőséget tulajdonítanak rákkutatásban. A téma jelentőségét kiemeli, hogy a tavalyi orvosi-élettani Nobel-díjat is a telomerek és a telomeráz felfedezésért kapta Elizabeth H. Blackburn , Carol W. Greider és Jack W. Szostak.

A másik fontos funkciója a telomereknek, hogy megvédik a kromoszómákat az egymással való összetapadástól. A kromoszóma-végek úgy néznek ki, mintha egy kettős-szálú törés lenne, ami a DNS-javító rendszer számára azt jelenti, hogy a törést össze kell foltozni. Elméletileg a javítórendszernek keresnie kéne egy másik szabad véget (jó eséllyel egy másik telomert), és összekapcsolná azokat egymással, ezzel pedig felszámolná a kromoszómák identitását. Ráadásul a DNS sérülésének érzékelése olyan szignáltranszdukciós utakat indítana be, melyek leállítják a sejtciklust. Mégsem történik semmi ilyesmi, és ennek háttere már a telomerek felfedezése óta izgatja a kutatókat.

További meglepetést okoztak az elmúlt idők felismerései, miszerint a telomerek számos DNS-javító enzimet toboroznak minden egyes sejtciklus folyamán, azok mégsem ragasztják össze a kromoszómákat. Sőt, igazolták azt is, hogy jelenlétük szükséges a kromoszómavégek védelméhez.

Ennek a jelenségnek a magyarázata a DNS struktúrfehérjéinek módosításában rejlik. Portugál kutatók élesztőmodellben mutatták be, hogy a telomer-régióban hiányzik a H4K20me2 hiszton-módosítás, ami megkülönbözteti a kromoszóma végét a belső régióktól. Így a telomert ugyan felismerik a hibajavító fehérjék, és képes is toborozni azokat, de nem képes kötni a sejtciklus leállítását indukáló fehérjét, a Crb253BP1.

A DNS a replikáció S-fázisa során azonban ideiglenesen csupasszá válik, ilyenkor pedig megint célpontjává válhatna a DNS-javító mechanizmusoknak. A telomer ilyenkor protein-kinázokkal kapcsolódik, melyek szükségesek a telomeráz toborzásához is. A szerzők véleménye szerint ezek a protein kinázok gátolják a Crb253BP1 kötését, és akadályozza meg a sejtciklus leállítását.

Ezek az ismeretek segíthetnek megérteni az öregedés folyamatát, és nyújthatnak alternatívát a rákos betegségek kezelésében is.

Nature, 2010, szeptember 9.

Lózsa Rita

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés