2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A tapintás érzékenysége független a nemtől - 2009-12-21 00:21:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 9 hozzászólás 
A tapintás érzékenysége független a nemtől


A nemi különbségek adott esetben akár függetlenek is lehetnek a nemtől. Ismert, hogy a nők tapintása finomabb, mint a férfiaké. Egy új tanulmány szerint ennek oka csupán a női ujjbegy átlagosan kisebb méretében keresendő - írja a Science magazin online kiadása.

Daniel Goldreich, a kanadai McMaster Egyetem neurológusa akkor figyelt fel a két nem közti különbségre, mikor kutatócsoportjával vak és látó emberek tapintását vizsgálta.  Arra az eredményre jutottak, hogy a vakok a finom textúrákat sikeresebben különböztetik meg, mint a látók, azonban a nők az összes csoportban jobbnak bizonyultak a férfiaknál.

A kutatók első gondolata az volt, hogy az eltérés hátterében a két nem közti agyi különbségek állhatnak, először azonban meg akarták vizsgálni, nincs-e egyszerűbb magyarázat a jelenségre. Így 50 nőt és 50 férfit vetettek alá egy meglehetősen egyszerű tesztnek. Minden alanynak meg kellett érintenie egy kisméretű, barázdált felületet, és meg kellett határoznia a vájatok irányát. Ahogy a barázdák egyre közelebb kerültek egymáshoz, úgy vált egyre nehezebbé az irány megállapítása.

A várakozásnak megfelelően a feladatban a nők jobban teljesítettek a férfiaknál, ám amikor a tudósok az ujjméret alapján vizsgálták az eredményeket, a nemi különbség eltűnt: az azonos ujjméretű férfiak és nők átlagosan azonos szintű eredményt értek el - számol be a csapat a The Journal of Neuroscience című lap december 16-i számában. (Az azonos méretű ujjbegyekkel rendelkezők között is voltak eltérések, ez valószínűleg a bőr mechanikai sajátságainak, illetve az agyi feldolgozás egyéni különbségeinek tudható be.)

A kutatógárda magyarázata a jelenségre a következő: jelenlegi tudásunk szerint az ujjhegyben található úgynevezett Merkel-sejtek közvetítik az efféle tapintási információkat az agyba. Goldreich munkatársaival megmérte a kísérleti alanyok ujjhegyeiben található Merkel-sejtek számát, és azt találta, hogy az ujj méretétől függetlenül minden egyénnek körülbelül azonos számú ilyen sejtje van. Úgy gondolják, ez megmagyarázza a jelenséget: a kisebb méretű kézben a Merkel-sejtek sűrűbben helyezkednek el, a felületek finomabb felbontásának lehetőségét biztosítva tulajdonosuknak. 

François Tremblay, a kanadai Ottawa Egyetem neurológusa szerint a cikk "rendkívül alapos és meggyőző". Hozzáteszi, más típusú tapintási feladatok talán másképp működnek. A bőr passzív hozzáérintése a vizsgált tárgy felületéhez (ahogy az a fent leírt kísérletben történt) más idegi útvonalat vesz igénybe, mint az ujjak aktív mozgatása egy tárgy körül.

FORRÁS: Melissa Lee Phillips ScienceNOW Daily News 2009. december 18.

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Clausilia2009-12-21 23:02:47 
Raktam a humorrovatba három agyas képet. Nézzétek meg.
 
Küldő: YOJIKA2009-12-21 22:35:58 
Helyes meglátás, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy valóban léteznek különbségek a férfi és női agyműködés között.
 
Küldő: GyA2009-12-21 10:48:14 
A picit mélyebb következtetések lehetnek érdekesek, miszerint sok tulajdonság amit klasszikusan egyik vagy másik nemhez kötünk, sokkal praktikusabban magyarázhatóak. Lényeg, hogy nem a férfi vagy női "lélek" sajátja hanem a férfi vagy női test "technikai" sajátossága.


 
Küldő: YOJIKA2009-12-21 10:05:36 
Ja, és Clausilia, inkább ilyen bulvárt olvasok, mint azt, hogy:
"János (23) úgy emlékszik, elvitték az ufók (312), hogy kísérletezzenek rajta..."
Sejted, melyik lapra gondolok?
 
Küldő: YOJIKA2009-12-21 09:49:30 
Jézusom! Tényleg! Nagyon rövid! Inkább azt kellett volna vizsgálniuk.
Amúgy meg tényleg elég ubiszezon-ízű, de így karácsonyra pont emészthető.
 
Küldő: Clausilia2009-12-21 03:37:42 
Feltűnt valakinek, hogy az egyik kéz tulajdonosának mutatóujja abnormálisan rövid?
 
Küldő: Clausilia2009-12-21 03:35:41 
Persze, nekem is. Jó kutatás ez, jó ötleten alapszik meg jól van megcsinálva.
De azért valahogy mégis az az érzésem, hogy a Science bulvárlap :)
 
Küldő: GyA2009-12-21 01:26:30 
Nekem tetszett :)
 
Küldő: Clausilia2009-12-21 00:55:13 
Ezért valaki leszakított 30 impaktot.
Érdekes hír ez, persze. Remekül mutatja, hogy a Science mennyire bulvárlap.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés