2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A szuperbaktérium titka - 2013-02-11 10:27:36 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A szuperbaktérium titka

A multidrog-rezisztens baktériumok komoly egészségügyi gondot jelentenek világszerte mindenütt. Egy ilyen baktérium, a Staphylococcus aureus, melynek számos törzse sokáig majdnem minden antibiotikumra rezisztens volt, és csak a vancomycin jelentette az egyetlen megoldást ellenük. Ám nemrég vancomycin-rezisztens törzsek tűntek fel, és így S. aureus egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megállíthatatlanná váljon. Az Észak-Karolinai Egyetem (University of North Carolina, Chapel Hill) kutatói nemcsak azonosították azt a mechanizmust, mellyel a vancomycin rezisztencia terjed a baktériumok között, hanem olyan módot is javasoltak, amivel meg lehetne állítani az antibiotikum-rezisztencia átadást.

A multidrog-rezisztens baktériumok többféle antibiotikummal szemben is ellenállóak. Ilyen törzsek a Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus, Salmonella baktériumok között is vannak. A baktériumsejtek az antibiotikum-rezisztenciát kódoló géneket ún. konjugációval át is tudják adni egymásnak. A multidrog-rezisztens Staphylococcus fertőzések megakadályozására különböző tudományterületek kutatói dolgoznak együtt, hogy megtalálják az Achilles-sarkát ezeknek az antibiotikum-rezisztens baktériumoknak.

A jelen kutatást Matthew Redinbo (University of North Carolina  - College of Arts and Sciences) kémia professzor vezette, mely a Staphylococcus NES relaxáz enzimjét (Nicking Enzyme in Staphylococcus) vizsgálta. Régóta ismert, hogy ez az enzim kölcsönhatást tud létesíteni a plazmidokkal. A plazmidok extrakromoszómális, cirkuláris, duplaszálú DNS-darabok, melyek gyakran tartalmaznak antibiotikum-rezisztencia géneket, és azok átadásához szükséges szakaszokat.

A kutatók NES relaxáz kristályszerkezetét vizsgálták, és sikerült készíteniük egy pillanatfelvételt a plazmidhoz kötődött enzimről. „Mint strukturális biológusnak, számomra minden a képekről szól” - mondta Redinbo. Ez a felvétel megmutatta, melyik az a DNS-szakasz, amit az enzim felismer. Kiderült, hogy ez az enzim belevág a plazmid egyik szálába egy specifikus helyen, és specifikus módon. A NES relaxáz a plazmidnak ahhoz a részéhez kötődik, mely tartalmazza az átvitelhez szükséges, ún. oriT (origin of transfer) régiót, mégpedig úgy, hogy két hurkot képez, melyek közül az egyik az adott szakasz kis árkánál, míg a másik a nagy árkánál létesít kapcsolatot a DNS-sel, majd belevág az egyik szálba. Ez a szál ezután letekeredhet a másikról, innentől kezdve szabadon elhagyhatja a sejtet, és átjuthat egy közeli baktériumba a két sejt között kialakult citoplazmahídon (ún. piluson) keresztül.

Ennek az információnak a birtokában a kutatók, a Kaliforniai Műszaki Intézet (California Institute of Technology) munkatársaival együttműködve, terveztek egy poliamid molekulát, ami beül a kis árokba, és gátolja a NES működését, ezáltal megakadályozhatja a rezisztencia gének átadását.

A kutatók szerint ez a kis molekula elősegítheti a hatékony gyógymódok kifejlesztését a S. aureus antibiotikum-rezisztens törzsei ellen. „Ez nagyon izgalmas. Lehetőséget ad az antibiotikum-rezisztencia megakadályozására – és pontosan ez az, amire szükségünk van ebben a poszt-antibiotikus korszakban.”

A cikk a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.

Forrás:
PhysOrg, Kép: Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus

2013. február 11.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés