2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A szülés utáni depresszió biológiája - 2010-05-06 23:19:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

A szülés utáni depresszió biológiája


Egy új tanulmány szerint az agyban található  enzim, a monoamin-oxidáz-A (MAO-A) vizsgálata választ adhat arra, hogy miért olyan gyakori a szülés utáni lehangoltság, és a szülés utáni klinikai depresszió előfordulása.


Az egyik legmodernebb agyi képalkotó eljárást alkalmazva, a Centre for Addiction and Mental Health (CAMH) munkatársai felfedezték, hogy a szülés után vizsgált egészséges nők agyában a MAO-A enzim szintje 43%-kal magasabb volt a szülést követő 4-6 napban, mint azoké a nőké, akik a közelmúltban nem szültek gyermeket. A tünetek az 5. napon voltak a legsúlyosabbak.
 

Az MAO-A a szerotonin, és a hozzá hasonló, kiegyensúlyozott hangulatért felelős monoamin neurotranszmitterek szintjét csökkenti oly módon, hogy oxidációjukat katalizálja. A megnövekedett MAO-A aktivitás nagyban hozzájárul a szomorúság kialakulásához.
 

 „A szülés utáni lehangoltság biológiájának vizsgálata roppant fontos, mivel ha ez az állapot súlyosbodik, az klinikai szintű depresszióvá fejlődhet. A depresszió az újdonsült édesanyák 13%-át sújtja, és a későbbiekben szörnyű következményekkel járhat. Reméljük, hogy kutatásaink eredménye hozzájárul olyan táplálékkiegészítők kifejlesztéséhez, melyek képesek a magas MAO-A szint miatt bekövetkezett vegyületek pótlására, csökkentve ezzel a szülés utáni depresszió kockázatát”- számol be Dr. Jeffrey Meyer, a tanulmány társszerzője.
 

A kutatócsoport eredményeiről az Archives of General Psychiatry című lapban számol be.
 

A kutatásban a pozitron emissziós tomográfia (PET) elnevezésű agyi képalkotó eljárást alkalmazták. A kutatást végző intézet (CAMH) igazgatóhelyettese, Dr. Bruce Pollock a következőképpen értékeli az eredményeket: „Intézményünk az egyetlen PET központ a világon, ahol az eljárás kizárólag elmekórtani és addikciós kutatási célokat szolgál. E magas színvonalú technológia felhasználásával jobban megérthetjük a szülés utáni depresszió okait, ami egy igen fontos kutatási irányvonal a hangulatváltozással járó betegségek megismerésében.”

ScienceDaily (May 4, 2010)


Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 25, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés