2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A szövetregeneráció titkai - 2010-08-09 02:20:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
A szövetregeneráció titkai

Miért nem tudjuk mi, emlősök, újranöveszteni egy végtagunkat vagy létrehozni néhány új szívizomsejtet, mikor szükségünk van rá, úgy ahogy a kétéltűek? Egy új kutatás szerint ennek megvan a maga oka: sejtjeink azon képességének korlátozása, hogy ki- és belépjenek a sejtciklusba (ami az új szövet képzéséhez szükséges sejtosztódás előfeltétele), csökkenti annak esélyét, hogy halálos rákot okozzanak.

A Stanford University School of Medicine tudósai olyan laboratóriumi egerekkel végeztek kísérletet, melyekben gátolták két tumor-szuppresszáló fehérje expresszióját. Felfedezésük közelebb vihet az embereken végzett regeneratív terápiákhoz, miközben visszavezet az evolúciós fán. A csapat eredményei a Cell Stem Cell folyóiratban jelentek meg.

„A gőték nagyon hatékonyan regenerálják a szöveteiket” mondta Helen Blau, PhD, a Stanford's Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine tagja. „Ezzel ellentétben az emlősök nagyon patetikusak. Regenerálni tudjuk a májunkat és ennyi. Mostanáig rejtély volt, hogy képesek a gőték erre.”

A kutatók törzssejtek helyett myocytákat vizsgáltak, olyan átlagos izomsejteket, melyek normálisan nem osztódnak. A legtöbb specializált vagy differenciált sejt steady state állapotban van, ami nem engedi meg a sejtosztódást, és sejtosztódás nélkül regeneráció sincs.

Ezzel ellentétben néhány kétéltű képes helyettesíteni elvesztett vagy sérült szövetét úgy, hogy sejtjeik belépnek a sejtciklusba, így megnövelve izomsejtjeik számát. Ezalatt a sejtek megőrzik izom identitásukat, ami megvédi őket attól, hogy rossz útra tévedjenek és más, kevésbé hasznos sejttípus alakuljon ki belőlük.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon rá tudják-e venni az emlőssejteket, hogy ezt az utat kövessék. Ehhez arra volt szükség, hogy pontosan megállapítsák, mi a különbség az emlős és a szalamandra sejtek között a sejtciklus szabályozás tekintetében.

Egy nézet szerint tumor szuppresszor fehérjék gátolják a helytelen sejtosztódást. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a retinoblastoma (Rb) nevű tumor szuppresszor fontos szerepet játszik annak megelőzésében, hogy a specializált emlős sejtek sok típusa, például myocyták, korlátlanul osztódjon. Az Rb gátlása emlős sejtekben, azonban, ellentmondásos eredménnyel járt: egyes esetekben lehetővé tette a sejt visszalépését a sejtciklusba, máskor pedig nem.

A kutatók rájöttek arra, hogy egy másik, ARF (alternative reading frame) nevű tumor szuppresszor is részt vehet a folyamatban. Az Rb-hez hasonlóan, az ARF is belső jelekre adott válaszként feloldja a sejtciklus gátjait. Evolúciós fa vizsgálatával kulcsfontosságú nyomra bukkantak: azt látták, hogy az ARF először a madarakban jelent meg. Megtalálták emlősökben is, de az alsóbb ágakon elhelyezkedő szalamandrákban nem. Hiányzik azokból a sejtvonalakból is, melyek belépnek a sejtciklusba, mikor az Rb-t elvesztik, és a normálisnál alacsonyabb szinten expresszálódik az emlősök májában, az egyetlen regenerációra képes szervükben.

A korábbi, gőtéken végzett vizsgálat azt mutatta, hogy nekik nincsenek ilyen növekedési korlátaik. Ezért Blau és munkatársai azt feltételezték, „hogy az evolúció során az emberek a regeneráció elvesztése árán tettek szert egy olyan tumor szuppresszorra, ami nincs jelen az alacsonyabbrendű állatokban.”

Mikor a kutatók az Rb-t és az ARF-t is gátolták az egér izmokból nyert myocyták dediffererenciálódtak és osztódni kezdtek. Mikor visszahelyezték őket az egerekbe, képesek voltak egyesülni a meglévő izomrostokkal, egészen addig, míg az Rb expresszió működött. Rb nélkül a transzplantált sejtek végeláthatatlanul osztódtak és szétrombolták az eredeti izom szerkezetét. „Ezek a sejtek elérték azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés” mondta Blau. „Csak újra osztódni kezdtek. De megmutattuk, hogy mindössze két fehérje expressziójának ideiglenes gátlása helyreállíthatja az ősi képességet, hogy emlős izom részeivé váljanak.” A kulcsszó az ideiglenes. A tumor szuppresszorok tartós gátlása az emlős sejtekben szabályozatlan sejtosztódáshoz vezet, de ideiglenes és jól szabályozott eltávolításuk hasznos terápiás eszköz lehet.
Az egyes myocyták leválasztásához kifinomult technikára volt szükség. Fagyasztva konzervált és fixált szöveteken használt lézer mikrodisszekciós katapult technikát élő sejtekre optimalizálták.

A következőkben a kutatók azt szeretnék látni, hogy a technika működik-e más sejttípusok, például hasnyálmirigy vagy szív, esetében, és bevezethetik-e sérült szöveteknél. Ha igen egy sor betegségre szolgálhat terápiaként.

Science Daily, 2010. augusztus 6.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: medozz2010-08-16 18:56:50 
Az RB és az ARF. A kérdés az hogy mi az ami kikapcsolja őket. Az embrionális életben még inaktívak de később aktívakká lesznek. Elviekben a csecsemő egy ujját még újra tudja növeszteni. Nem tudok sajnos pontos forrást megadni.
 
Küldő: vAirDa2010-08-09 12:34:10 
"A tumor szuppresszorok tartós gátlása az emlős sejtekben szabályozatlan sejtosztódáshoz vezet, de ideiglenes és jól szabályozott eltávolításuk hasznos terápiás eszköz lehet."
hát ez azért elég neccesen hangzik.
Hasonló a dolog ahhoz, mint ami ebben a cikkben volt (http://www.mrns.hu/index.php?page=content/hirek.php&nid=188), csak ott külső őssejteket ültettek be, nem pedig a helyszínen gyártatnák le őket. Ami idegen, azt könnyebb lehet eltávolítani. Ha a sajátot piszkálod, az sokkal veszélyesebb. És mondjuk egy tumoros szövet eltávolításakor a környező szövetet regenerálni nem lenne túl bölcs, hiszen valószínű, hogy azok a sejtek is hajlamosak a daganatképzésre. Ez hasonló, mint a gyermekkori leukémiáknál, ahol nem tanácsos az autológ csontvelő transzplant...

De ha tényleg bizonyítottan szinte soha nem képes neopláziává transzformálódni, akkor nagyon ígéretes lehet.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés