2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A szamócabékák nőstényei gondoskodnak utódaik számára a túlélésükhöz szükséges méregről - 2014-03-26 12:15:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A szamóca nyílméregbékák nőstényei gondoskodnak utódaik számára a túlélésükhöz szükséges méregről

A szamóca nyílméregbékák (Oophaga pumilio) nem termelnek saját mérget. A közép-amerikában élő békák megkötik az elfogyasztott atkák, hangyák és más ízeltlábúak alkaloidjait, és ezeket a bőrükben levő mirigyekben tárolják. Azok a ragadozók, amelyek nem veszik figyelembe a a békák feltűnő piros színét, kellemetlen meglepetésben részesülnek:  a békák bőre kellemetlen ízű,  és betegség vagy akár halált is okozhat.

Ezeknek a békáknak az ebihalai egy bizonyos korban rendelkeznek néhány ilyen kémiai védelemmel és ezt „ajándékként” az anyától kapják, derítette ki Ralph Saporito (John Carroll University University Heights, Ohio) és kollégái; a tanulmányt a márciusi Ecology folyóíratban közölték.

A nőstény szamócabékák petéiket az avarba rakják, majd a hímek őrzik őket 7 - 10 napig. A hímek gondoskodó szülők: őrzik a petéket, időnként levizelik azokat, hogy ne száradjanak ki. A lárvák kikelése előtt közvetlenül a nőstény visszatér és a petéket egy fakoronában levő kis medencébe (rendszerint egy bromélia tölcsérébe) viszi. Amikor az  ebihalak kikelnek, a nőstény  néhány hétig naponta egy megtermékenyítetlen petével táplálja azokat, amíg átalakulnak békává. Saporito és munkatársai azt akartak kidetíteni, hogy a békáknál mikor alakul ki a kémiai védelem. Petéket, ebihalak és kifejlett békák gyűjtöttek be a La Selva biológiai állomás környékén (Costa Rica), kihasználva azt a tényt, hogy a békák ugyanúgy hajlandóak az ebihalakat műanyag poharakba helyeznii, mint viágtölcsérekbe. Begyűjtöttek meg nem termékenyített petéket is, amelyekkel a nőstény békák a  fiatal ebihalakat etették. Néhány  ebihalat a laboratóriumban egy másik faj petéjével etették,  ezek a peték garantáltan nem tartalmaztak alkaloidokat.

A kutatók 72 féle alkaloidot találtak  az állatok összes fejlődési fázisában.  A kifejlett nőstényekben  62 alkaloidot azonosítottak (10 nem megtalálható a a kifejlett hímekben),  56 alkaloidot találtak a  kifejlett hímekben (négy nem megtalálhatók kifejlett nőstényekben) . A fiatal békák összesen 50 alkaloidot raktároztak, 6 nem volt megtalálható a kifjlett egyedekben és 16 nem volt megtalálható az ebihalakban.  A felnőtt békákban, mint az várható volt, sok alkaloid található. A laborban az  ebihalaknál, amelyek alkaloidmentes petét kaptak táplálékként, hiányzottak ezek a vegyületek. A megtermékenyített petékben sem volt semmi. De alkaloidokat találtak az etetésre használt meg nem termékenyített petékben, az ebihalaknál és a fiatal békáknál; ezek, valamint számos különböző alkaloidok mennyisége nőtt az életkorral és a békák méretével. Ezek a vegyületek nem származhattak máshonnan, csak a meg nem termékenyített petékből, amelyeket az ebihalak az anyától kaptak. (A kutatók feltételezik, hogy a nőstény kifejlett egyedek szabályozni tudják, hogy csak az  „etetésre” használt petébe jusson alkaloid.)

Ezek az alkaloidok, még jóval alacsonyabb szinten is, mint amit a felnőtt békáknál mértek, úgy tűnik, hogy némi védelmet nyújt az utódoknak: Amikor a kutatók a ragadozó tűzhangyáknak (Paraponera clavata) adták oda az O. pumilio , illetve a nem mérgező foltos béka (Atelopus chiriquiensis) ebihalait, a hangyák kilencszer nagyobb valószínűséggel a nem mérgező zsákmányt választották. Korábbról már ismertek olyan kétéltű fajt, amelyik a petéket mérgező védelemmel látja el. Az aga varangy (Rhinella marina) petéiben bufadienolidok vegyületek található, amelyek megvédik a petéket és az ebihalakat a fejlődésük során. De Saporito kutatása az első eset, amikor bizonyítékot találtak arra, hogy egy kétéltű az utódainak vegyületeket  tartalékol a segítve a védekezésüket a  kikelésük utáni időszakra.

A pontos életkor, amikor a fiatal ebihalak és szamócabékák  tárolni kezdik a méreganyagokat még nem teljesen világos. A jellemző vörös elszíneződés kb. a 42-43 napon alakul ki és ez elképzelhető, hogy egybeeshet azzal az idővel, amikor mérgezővé válnak.

Forrás, kép: ScienceNews
, Ecology

2014. március 26.

Nemes Nagy Zoltán

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés