2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A sarki jég olvadása katasztrofális szárazság előidézője lehet - 2011-08-04 15:34:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A sarki jég olvadása katasztrofális szárazság előidézője lehet

Hartmut Heinrich tengergeológus írta le először azt a jelenséget, amikor a jégkorszak melegebb periódusaiban a jégtáblák szétesése miatt nagy mennyiségű hideg, édes víz kerül az óceánba, felborítva ezzel a tengeráramlatokat, ami erős éghajlati változást idézett elő. A róla Heinrich-eseménynek keresztelt jelenség nemcsak az átlaghőmérséklet változását idézte elő, hanem egy rendkívüli száraz periódus kiváltó oka is volt. Egy nemrég a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmány szerint ennek előidézéséhez elégséges a felszín alatti vizek 3-4 fokos emelkedése.

A tengeráramlatok a világóceán nagyméretű és állandó mozgásai aminek legfontosabb kiváltó oka a víz hőmérsékleti és sókoncentráció különbségének kiegyenlítésére irányuló mozgása. Ebből következik, hogy ha az adott térség vizének hőmérséklete, illetve sókoncentrációja megváltozik akkor az befolyásolja a tengeráramlatokat is. A tengeráramlatok éghajlatra kifejtett hatását jól szemlélteti a Golf-áramlat aminek következtében Nyugat-Európa éghajlata jelentősen különbözik a vele azonos szélességi fokon lévő amerikai területektől. Így például januárban Norvégia tengerparti területei átlagban mintegy 30 °C-kal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai kontinentális területek.

A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban bekövetkezett Heinrich esemény olyan szárazságot idézett elő ami egyedülálló volt az elmúlt ötvenezer évben. Ez az folyamat H1 megaszárazság néven ismert és olyan drasztikus változásokat idézett elő amelynek következtében még a világ legnagyobb kiterjedésű trópusi tava a Viktória-tó is kiszáradt. A Nílus és a Kongó is gyakorlatilag erre a sorsra jutott, ezzel együtt pedig az ázsiai nyári monszun megenyhült vagy teljesen kimaradt a mediterrán térségtől Kínáig. Ez volt valószínűleg a legkomolyabb természeti probléma amivel a Homo sapiensnek meg kellett birkóznia és egyes kutatások szerint a neandervölgyi népesség is ennek következtében pusztult ki.

Az új kutatás annak a kiderítését tűzte ki célul, hogy milyen hőmérséklet változás kellett ahhoz, hogy ez a drasztikus változásokkal járó esemény bekövetkezzen. A kutatók számítógépes szimulációkkal vizsgálták a történelmi korok vízhőmérsékletét és azt találták, hogy a felszín alatti víz pár fokos emelkedése elég volt, hogy meginduljon a jégtáblák tömeges szétesése. Az számítások szerint, ha ez bekövetkezik a nyugat-antarktiszi régióban – ami az egyik legveszélyeztetettebb – akkor ez több mint három méterrel emelné meg a tengerszintet.

„Nem tudjuk, hogy a víz elég meleg e, hogy ez a jelenség bekövetkezzen, de komoly aggodalomra ad okot, hogy hasonló esemény már az emberiség történelmében” Mondta Shaun Marcott, az Oregon State University munkatársa és a program egyik kutatója.

Science Daily 2011. augusztus 2.
Ancient Glacial Melting Shows That Small Amount of Subsurface Warming Can Trigger Rapid Collapse of Ice Shelves

Bódi Balázs
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés