2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A rozsomákok hűtőszekrényt használnak  - 2012-07-23 08:26:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A rozsomákok hűtőszekrényt használnak

A rozsomákok (Gulo gulo) igen zord körülmények között élnek; széles területen fordulnak elő a hideg-hegyi körülmények között, kevéssé termékeny területeken, az örök hő birodalmában. Egy most megjelent tanulmány szerint, a rozsomákok jól kihasználják a hegyvidéki terepen található réseket és sziklatömböket, csak úgy mint a hó borítást, hogy elrejtsék és „lefagyasszák” táplálékforrásukat, így  a vapiti, a rénszarvas, jávorszarvas, havasi kecske tetemét, földi mókust és más, az év bőségesebb szakaszában összegyűjtött táplálékot.

 

A hideg, strukturált kamrák biztosítják az élelmiszerkészlet védelmét a dögevőktől, rovaroktól és baktériumoktól. Mindamellett a fagyasztás növeli az elérhető táplálékforrás eltarthatóságát és csökkenti a nőstények táplálékkeresésre fordított energiáját a laktációs periódus ideje alatt, így az anyáknak kevesebb időt kell a kölyköktől távol tölteniük.

 

A cikk a Journal of Mammalogy lapban jelent meg, szerzői Robert M. Inman a Wildlife Conservation Society (WCS) munkatársa, Audrey J. Magoun a Wildlife Research and Management-től, Jens Persson a Swedish University of Agricultural Sciences képviseletében, és Jenny Mattisson a Norwegian Institute for Nature Research kutatója.

 

„Az emberek általában nem úgy tekintenek a rovarokra és baktériumokra, mint a rozsomákok versenytársaira a táplálékért” mondja az első szerző Robert Inman a WCS North America Program-jának kutatója „de az igazság az, hogy az elérhető, szabadon hagyott táplálékot a baktériumok azonnal elpusztítják.”

 

Széleskörű irodalmi áttekintés után, a szerzők azt figyelték meg, hogy a rozsomákok szaporodása az év egy igen szűk szakaszára korlátozódik, a laktációs időszak, mely februártól áprilisig tart pedig egybeesik azzal az idővel, amikor a táplálékforrások kevéssé elérhetőek. Az alkalmi (opportunista) fosztogató életmódot folytató rozsomákok, a tél korábbi hónapjai során megszerzett táplálék felhalmozásával és elrejtésével alkalmazkodtak a források nélküli időszakhoz. Az elrejtett táplálék ellátás, esetleg egy szerencsés váratlan alkalom (például egy télen elejtett patás) megléte nélkül az új alom igen korán megfogyatkozik.

 

Inman elmondása szerint „Ha megértjük, hogy miért és hogyan élnek meg a rozsomákok ott ahol, és megértjük azokat az adaptációkat, melyeket kifejlesztettek az életük megkönnyítéséhez, közelebb kerülünk a populáció-management stratégiák megértéséhet és a faj megőrzéséhez is.” A szerzők véleménye ugyanis, hogy az éghajlatváltozás hatása komoly szempontot fog jelenteni a fajtamegőrzés tervezésében.

 

Egy 2010-ben publikált tanulmány során rozsomák-biológusok kapcsolatot fedeztek fel a faj elterjedése és az állandó hó borítottság között. A korai feltételezések szerint a rozsomákoknak mindenképpen mély hórétegre van szükségük a tavasz során, hogy utódaikat mély, meleg, védett helyen hozhassák világra. Egy újabb tanulmány szerint más faktorok is, úgymint a táplálékért való versengés közre játszanak az állatok korlátozott elterjedésében.

 

A hótól való függése alapján, minthogy elterjedési területét erősen redukálja a felmelegedés, a rozsomák nem rég felkerült a veszélyeztetett fajok listájára. A szerzők úgy gondolják, annak megismerése, hogy miért miként használja a faj a havat túléléséhez, kritikus lehet annak megértésében, hogyan fogja a felmelegedés befolyásolni szaporodási rátáját. „Rávilágítva, hogy a klímaváltozás pontosan milyen folyamatokat és hogyan befolyásol a rozsomákok életében, segít rájönni, hogyan is segítsük a fajt a túlélésben.” –mondja Jodi Hidy a WCS North America Program igazgatója.Forrás: ScienceDaily
, Kép

2012. július 20.

Király Kata
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés