2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A rossz szájhigiénia és a vörös húsok fogyasztása Alzheimer-kór kialakulásához vezethet - 2014-06-02 11:27:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A rossz szájhigiénia és a vörös húsok túlzott fogyasztása Alzheimer-kór kialakulásához vezethet

Az Alzheimer-kór incidenciája növekszik az amerikaik körében. Dr. J. G. Moellendorf két példát mutat be, amiknek a figyelembe vételével csökkenthető lenne a betegség előfordulása. Az Alzheimer-kór kialakulásához több genetikai és környezeti tényező is kapcsolható és ez a betegség több, mint 5 millió amerikait sújt. Az USA-ban a hatvan évesek 10%-ában fordul elő a kór, míg a hetven évesek között már 20%-ra emelkedik és a nyolcvan évesek között a hihetetlen 30% előfordulás figyelhető meg. Az Alzheimer-kór egyre gyakoribb, miközben csak 100 évvel ezelőtt tűnt fel először és különösen az '50-es években ugrott meg az előfordulása.

Stjohn Crean és Dr. Sim Singhrao által vezetett University of Central Lancashire (UK) School of Medicine and Dentistry-ből való kutatócsoport kapcsolatot fedezett fel a szájhigiénia és az Alzheimer-kór között. Tanulmányuk a Journal of Alzheimer Disease hasábjain jelent meg a következő címmel: “Determining the Presence of Periodontopathic Virulence Factors in Short-Term Postmortem Alzheimer’s Disease Brain Tissue.” Tíz demenciában szenvedő pácienst hasonlítottak össze tíz demenciában nem szenvedő egyénnel. Mind a tíz demenciában szenvedő beteg agyából kimutatható volt a Porphyromonas gingivalis baktérium végterméke, míg a másik 10 esetben hiányzott. A P. gingivalis az egyik leggyakoribb kórokozója a krónikus fogágybetegségnek. A kutatók egyetértenek abban, hogy a baktérium a véráramba a rágással, a fogmosással és az invazív fogászati beavatkozásokkal jut be. A szájból a baktérium egyenesen az agyba jut el, ahol immunreakciókat indít be. Az immunrendszer olyan vegyületeket termel a baktérium ellen, amik a neuronokat azon a helyen pusztítja, melyek az agy sebezhető régiói az Alzheimer-kór által. Az agy ezen „sérülése” olyan tünetekhez vezethet, mint zavarodottság és memória zavarok. A kutatók véleménye szerint a rossz szájhigiéniával és fogágybetegséggel rendelkezőknél nagyobb eséllyel jelenik meg az említett betegség.

"Már dolgozunk egy olyan elméleten, amely igazolja, hogy azoknál az egyéneknél akik gyakrabban vannak kitéve a fogágybetegséget okozó baktériumoknak és azok bomlás termékeinek és az azt követő immunreakciónak ami a neuronok pusztulásával jár, a folyamat esetleges memória zavarokhoz vezethet. Ám akik egész életük során évente elmennek fogorvoshoz, nemcsak az adott szerv egészségéért tesznek, hanem az egész testük épségére is figyelnek és a rendszeres fogtisztítással, egész testük egészségére is figyelnek"- állítja Dr. Sim K. Singharo.

A vas felhalmozódása az agyban a harmadik leggyakoribb kiváltó oknak bizonyult az Alzheimer-kór esetében. A  Erika P Raven által vezetett kutatócsoport (
University of California) az agyban felhalmozott vas és az Alzheimer-kór közötti összefüggést vizsgálta. Az ő cikkük is a Journal of Alzheimer’s Disease-ben jelent meg az alábbi címmel: “Increased Iron Levels and Decreased Tissue Integrity in Hippocampus of Alzheimer’s Disease Detected in vivo with Magnetic Resonance Imaging”. A kór előhaladtával a vas felhalmozódik az agy azon területein, amelyek a betegséggel összefüggésbe hozhatók. A kutatók 31 Alzheimerben szenvedő pácienst hasonlítottak össze 68 egészséges egyénnel. MRI segítségével felbecsülték a vas szintjét a hippocampusban (amely súlyosan sérül a betegségben) és a thalamusban (mely ritkábban érintett). Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett vas-szint az Alzheimeres pácienseknél szignifikánsan összefüggésben van az agy sérülésével, míg a thalamusban alacsonyabb szinten volt jelen a vas és a neuronok sérülése is. Itt jegyeznénk meg, hogy a túlzott vörös hús (marhahús, disznóhús, vadhúsok) fogyasztás, megemelkedett vasszintet eredményezhet az agyban.

Az eredményekből azt a következtetés vonható le, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztásának a csökkentése és a jó szájhigiénia fenntartása csökkentheti a Alzheimer-kór kialakulását.

Forrás: Redorbit

Kép


2014. június 2.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés