2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A röntgen mikroszkóp felfedi a sejtek ultrastruktúráját - 2010-11-23 20:20:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A röntgen mikroszkóp felfedi a sejtek ultrastruktúráját

Egy új mikroszkóptechnikával a sejtek vizsgálatához nincs szükség kémiai fixálásra, festésre vagy metszésre. Élő sejtek gyors-fagyaszthatók és természetes környezetükben tanulmányozhatók. Az új módszer egy közvetlen háromdimenziós képet ad, így áthidalja a hagyományos mikroszkóp technikák közti rést.

A új technika egy lépésben ad nagyfelbontású háromdimenziós képet az egész sejtről. Ez az előnye az elektronmikroszkóppal szemben, melyben sok vékony metszetből áll össze. Ezenkívül a sejtet nem kell festékkel jelölni, ellentétben a fluoreszcens mikroszkóppal, ahol csak a jelölt struktúrák válnak láthatóvá. Az új röntgen mikroszkóp ehelyett a szerves anyag és a víz közti természetes kontrasztot használja ki, hogy képet készítsen a sejtalkotókról. Az Institute for Soft Matter and Functional Materials Dr. Gerd Schneider által vezetett csapata a Nature Methods folyóiratban közölte fejlesztését.

A csapat a National Cancer Institute munkatársaival együtt egér adenokarcinóma sejteket tudott három dimenzióban rekonstruálni, hála a röntgenmikroszkóppal nyert nagy felbontásnak. A sejtek legkisebb részletei is láthatóvá váltak: a sejtmag kettős membránja, a mitokondrium belső membránjának betűrődései (krisztái) és organellumok, például lizoszómák tartalma. Így, hogy betekinthetünk egy sejtbe, fényt deríthetünk a sejten belüli folyamatokra, például arra, hogy hogyan hatolnak be a vírusok vagy nanorészecskék a sejtbe vagy a sejtmagba.

Ez a vizsgálat volt az első alkalom, hogy a sejtek úgynevezett ultrastruktúrájáról röntgensugarakkal alkottak képet, méghozzá igen nagy, akár 30 nanométeres felbontással. Tíz nanométer az emberi hajszál vastagságának körülbelül tízezred része. Az ultrastruktúra egy biológiai példány részletes szerkezete, ami túl kicsi ahhoz, hogy optikai mikroszkóppal látható legyen.
A kutatók ezt a háromdimenziós felbontást úgy kapták, hogy parciálisan koherens megvilágítást alkalmaztak a korábbi kvázi inkoherens megvilágítás helyett. A röntgensugárzást a Helmholtz-Zentrum Berlin intézetben lévő szinkrotron forrás, a BESSY II részecskegyorsító hozta létre. Szinkrotron sugárzás révén a gyorsuló elektronok energiát vesztenek, miközben sugároznak. A parciális koherencia két hullám tulajdonsága, melyek fáziskülönbsége random fluktuációkon megy át, melyek azonban nem teszik szükségszerűen inkoherenssé a hullámot. A parciálisan koherens megvilágítás jelentősen nagyobb kontrasztot hoz létre a kis részleteknél az inkoherens megvilágításhoz képest. Ezt nagy felbontású lencsékkel kombinálva a kutatók láthatóvá tudták tenni a sejtek ultrastruktúráit mindezidáig elérhetetlen kontraszttal.

A minta körüli teret mindig nagyban korlátozza a minta megvilágítás beállítása. Korábban a szükséges monokromatikus röntgensugárzást egy sugárirányú rács segítségével hozták létre, és aztán ebből a sugárzásból egy diafragma kiválogatta a kívánt tartományba eső hullámhosszal rendelkező sugarakat. A rekeszt olyan közel kellett tenni a mintához, hogy alig maradt hely a minta megfordítására. A kutatók úgy módosították ezt a beállítást, hogy a monokromatikus fényt egy új típusú kondenzor gyűjtötte be, ami közvetlenül világította meg az objektumot, és többé nem volt szükség diafragmára. Ez lehetővé tette a minta akár 158 fokkal történő elfordítását és háromdimenziós megfigyelését. Ezek a fejlesztések a strukturális biológia új eszközével szolgáltak, hogy jobban megérthessük a sejt szerkezetét.

Science Daly, 2010. november 22.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés