2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A remetékből lettek a királyok vagy királyokból remeték? - 2013-09-03 12:21:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A remetékből lettek a királyok vagy királyokból remeték?


Heather Bracken-Grissom, az FIU Department of Biological Sciences tengerbiológus professzora megválaszolta az evolúció biológia egyik legvitatottabb kérdését: A remeterákok fejlődtek királyrákokká vagy a királyrákok fejlődtek remeterákokká?

A 19. század óta, a tudományos vizsgálatok azt sugallják, hogy a remeterákok és királyrákok közeli rokonok feltűnően különböző megjelenésük ellenére. A remeterákok kicsik és nélkülözhetetlen számukra a védelmező csigaház, amiben élnek. A királyrákok a rákok altörzsének egyik legnagyobb tagja, nem laknak csigaházban, mivel külső vázukkal védik testüket. Mindkét család a satnyafarkú rákok (Anomura) alrendágba tartozik több, mint 2500 fajjal, melyek nagyon eltérő felépítéssel és ökológiai adaptációval rendelkeznek. A tudomány aktuális álláspontja szerint a remeterákok fejlődtek királyrákokká.

„Azért tartott ilyen sokáig ennek a talánynak a megfejtése, mert olyan mai modern technológiára volt szükségünk, amely régen még nem állt rendelkezésünkre”– vázolja fel Bracken-Grissom. „A DNS-szekvenálás ugrásszerűen fejlődött az elmúlt évtizedekben és most olyan adatokat sikerült gyűjtenünk, amiket eddig soha. Ezenfelül 30 éven keresztül gyűjtött adatok voltak szükségesek, hogy elvégezzük az összehasonlító vizsgálatát ennek a két csoportnak.” A látszólag is különböző testfelépítések ellenére, mindkét rákfélének van egy közös kulcsfontosságú tulajdonságuk: az aszimmetrikus potrohuk. A remeterákok potroha rejtett és feltekeredett a csigaházba, míg a királyrákok aszimmetrikus potroha megfigyelhető a kifejlett egyedeken.

Néhány remeterák faj és a nőstény királyrákok potroha közötti hasonlóságon alapult a feltevés, de nem bízhattuk a kérdést, erre az egyedüli külső jelre. Első pillantásra, talán meg se mondanánk, hogy ez a két élőlény kapcsolatban áll egymással, mert annyira különbözően néznek ki. A morfológiai és a DNS-szekvenáló módszerek kombinációja segített nekünk megerősíteni a két szervezet egyértelmű rokonságát.

Egy nemzetközi kutatócsoporttal, amelyben biológusok, geológusok és zoológusok is jelen voltak, Bracken-Grissom megvizsgált 137 satnyafarkú rákfajon 156 különböző morfológiai tulajdonságot, beleértve a testalakot, a külső vázat, a szájnyílást és a lárva állapotot. Az eredményeket a DNS-szekvenálással együtt kombinálva, a kutatók álláspontja szerint a királyrákok fejlődtek ki a remeterákokból. „Miközben fény derült a remeterákok és a királyrákok kapcsolatára, elkezdtük megérteni az evolúciós mintázatokat a gerinctelenek ezen változatos csoportjában.”- teszi hozzá a kutatás vezetője. „Ezek az információk betekintést engednek ezen élőlények ökológiájába, eredetébe és testi alaktanába, amelyek segíthetnek a jövőben a természetvédelmi és a biodiverzitás kutatásokban. A satnyafarkú rákoknak kereskedelmi fontossága is van, a királyrák a fő fogási célpontjai a halászatoknak, míg a remeterákok akváriumban tartott házi kedvencként népszerűek.

Bracken-Grissom vezette a kutatócsoportot, amely számos más szakértőt is magába foglalt, például az USA-ból, ausztráliai a George Washington Egyetemről, a Smithsonian National Museum of Natural History-ból, és Australian Museum-ból. A cikk a BMC Evolutionary Biology hasábjaiban jelent meg és ez a legújabb kutatás a satnyafarkú rákok evolúciós eredetéről.

Forrás: Phys.org

2013. szeptember 3.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés