2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A "szupergén" életmentő a pillangó számára - 2014-03-13 22:29:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A "szupergén" életmentő a pillangó számára

Az 1860-as években Henry Walter Bates brit természettudós észrevett egy furcsa viselkedést az állatvilágban: ártalmatlan rovarok utánozták megjelenésükben (mimikrizáló alakok) a mérgező rovarokat.  Az alkalmazkodás oka, mint később kiderült, hogy elkerüljék őket a ragadozók. Alfred Russel Wallace kutató kiegészítette ezt egy új megfigyeléssel: egy Délkelet-Ázsiában széles körben elterjedt pillangó fajnál – Papilio polytes - csak bizonyos nőstényeknél figyelhető ez meg.  Nemrég a kutatók megoldották a rejtélyt, hogy ezek a nőstények hogyan képesek a túlélésre ebben az „álruhában”.

A mimikri feltétele, hogy az egyik faj nagyon részletesen másolja le a másikat, különben nem csapja be a ragadozót. A közönséges mormon pillangók (Papilio polytes) hímjének és nőstényének szárnya fekete és egy halványsárga sáv található az első szárnyon. De a nőstények lemásolnak egy bonyolult fehér árnyalatot a felső szárnyon, amelyet körvonalazott vöröses narancs és fehér minták követnek az alsó szárny erein. Ezzel a mintával utánozzák a közönséges rózsa pillangó (Pachliopta aristolochiae) szárnyát, amely fajnak rossz az íze és elriasztja a madarakat.

Az elmúlt 150 évben azonban egy mimikrihez kapcsolódó alapkérdést nem tudtak megválaszolni a biológusok: Miért nem alakul ki hiányos vagy köztes utánzás? A tudósok feltételezése szerint több gén felelős az ilyen összetett színekért és mintázatokért. Tehát a szaporodás során a mimikrit okozó gének egyes változatainak össze kell keverednie azokkal a génekkel, amelyek biztosítják a közönséges mormon pillangó szárnykinézetét és egy köztes szárnymintázathoz vezetnek. De a közönséges mormon pillangóknál nem található meg ilyen köztes minta.

A kutatók azt javasolták, hogy a mimikrit okozó gének egyfajta "szupergén"-ként összekapcsolódnak egymás mellett a kromoszómán és egy egységként öröklődnek (génklaszter). "De eddig még nagyon kevés ismeretünk volt arról, hogy ezek a mimikri szupergének hogyan működnek", mondta James Mallet, a Harvard Egyetemen evolúciós biológusa.

Marcus Kronforst evolúciós biológus (University of Chicago, Illinois) és kollégái felneveltek kilenc család  közönséges mormon pillangót, és visszakeresztezték az utódokat a szülőkkel. A DNS szakaszon  5 gén azonosítottak amelyek felelősek lehetnek a mimikriért, négy gén minden vizsgált nőstényben egyforma volt, függetlenül attól, hogy az egyedek milyen mintát viseltek, azonban az ötödik gén úgynevezett doublesex gén más volt. Legnagyobb meglepetésükre a kutatók azt találták, hogy a közönséges mormonok mimikrije egyetlen „doublesex” (szexuális differenciálódásban szerepet játszó gén) génnek köszönhető. A csoport összehasonlította a génszekvenciát és mRNS-t a mimikrizáló és nem mimikrizáló alakok esetében, és több mint 1000 eltérést talált a szekvenciákban.

Egy gén hogy szabályozza a sok különböző funkciót , továbbra is tisztázatlan. Kronforst azt gondolja, hogy a nem kódoló, szabályozó DNS régió, amely felelős azért , hogy mikor és hol expresszálódik doublesex gén, is szerepet játszhat ebben a folyamatban. Kunte és Kronforst vizsgálatai alapján a doublesex RNS-ének négy különböző változata, az alternatív splicing révén négy izoformája létezik, egy változat a hímekben található meg, a másik három pedig a nőstényekben, a mintázat a három izoforma mennyiségétől függ.

A csoport azt is megállapította, hogy a mimikrizáló alakok genomjában, a doublesex gén inverz helyzetben van. Ez kiküszöböli a rekombináció lehetőségét, az allélek elkülönülnek egymástól, és különböző mutációk felhalmozódnak. Ez oda vezetett, hogy a szerkezeti különbségek lesznek a mimikrizáló és nem mimikrizáló pillangók doublesex fehérjéi között. Mivel doublesex egy transzkripciós faktor is, és aktivál más géneket, a kutatók úgy vélik, ezek a különbségek is hozzájárulhatnak szárnyminta variációkhoz.

A kutatók abban egyetértenek, hogy a további vizsgálatok szükségesek a folyamat részleteinek tisztázásához. A kutatók feltételezik, hogy vannak szupergénnel rendelkező növények, csigák, rovarok és, hogy a lista növekedni fog.  

Forrás: Science, ScienceDaily


Kép: Nemes Nagy Zoltán

2014. március 14.

Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés