2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
A probiotikumok enyhíthetik a gyermekkori ekcémát - 2012-11-14 14:22:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
A probiotikumok enyhíthetik a gyermekkori ekcémát

Egy friss dél-koreai tanulmány szerint Lactobacillus plantarum  CJLP133 probiotikus baktériummal való napi kezelés javíthatja a gyermekek ekcémáját. A Lactobacillus plantarum egy nem patogén, pálca alakú fakultatív anaerob Gram-pozitív baktérium, természetes módon jelen van az emberi nyálban, és a gyomor-bél traktusban, a humán normálflóra tagja. A tejsavtermelő baktériumokhoz soroljuk (Döderlein-féle baktériumok), általában az élelmiszerek fermentálásánál használatos, jelen van a joghurtban és a sajtban is.

Ezeket az előnyöket a kezelés alatt figyelték meg, a probiotikum nem marad meg a bélben az alkalmazását követően. A „placebo-csoporttal! szemben a mikroorganizmust fogyasztó csoportban levő gyermekeknél az eozinofil sejtek (amelyek az allergia mechanizmusát kontrollálják) száma jelentősen csökkent a kutatók jelentése szerint. Az allergiamarker interleukin-4 (IL4) szintje is csökkent a probiotikummal kezelt csoportban.

Az ekcéma, más néven az atópiás dermatitisz (AD) az egyik első jele az élet első napjaiban az allegiának, és ez az immunrendszer késleltetett fejlődéséhez vezet. Egy gyulladásos bőrbetegség, amely nem csak gyermekkorban, de a felnőtt élet során is megmaradhat. A csecsemők 10-20%-át érinti ez a betegség, de a gyerekek majdnem fele kinövi azt 5-15 éves koruk között.

A jelenlegi kezelések csak a betegség tüneteinek enyhítésére összpontosítanak, de a kutatók az elmúlt 20 évben a probiotikumok hatását vizsgálva, számos törzs-specifikus jótékony hatást azonosítottak.

A koreai kutatók 118 egyént, 1 és 13 év közötti ekcémás gyermeket vettek be egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatba. A gyermekek véletlen besorolás alapján kaptak naponta két alkalommal L.plantarum CJLP133 probiotikumot, 5 milliárd CFU (kolóniaképző egység) dózisban, 83 gyerek fejezte be a 12 hetes vizsgálatot.

Az eredményeket az ekcéma pontszámok mutatták, amit a Scoring of Atopic Dermatitis, SCORAD (a maximális pontszám 20, ez a legsúlyosabb állapot) pontszámokkal mérnek. Az eredmények 9,1 pontot javultak a probiotikus csoportban, amely nagyobb volt, mint a placebo csoportnál levő 1,8 pontos javulás. Ezen túlmenően a teljes eozinofil sejtszám szignifikánsan alacsonyabb lett a vizsgálat végére, mint a vizsgálat kezdetén volt.

„Az eozinofil sejtek számának csökkenése jelenti a betegség aktivitásának csökkenését, pozitív korrelációként a klinikai súlyosság és a teljes eozinofil szám között az atópiás dermatitisz akut fellángolási fázisában.” nyilatkozták a kutatók.

A jelenség hatásmechanizmusa nem ismert, ez egy újabb kutatás feladata lesz.

Forrás és további információ:
Pediatric Allergy and Immunology, Kép

2012. november 14.

Papdiné Morovicz Andrea


Kapcsolódó cikkeink:
Csecsemőkori allergia: A bélflóra hatása a B sejtek érésére

A mikrobák manipulálják az agyad? 1. rész

A mikrobák manipulálják az agyad? 2. rész

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés